Oda-vissza a Holdig, nyeregben

Mielőtt bárki azt hinné magáról, hogy eleget kerékpározik, olvassa el a 82 esztendős Russ Mantle történetét, és mindjárt máshogy fogja látni a világot.

Russ Mantle az első brit kerékpáros, aki átlépte az egymillió mérföldes álomhatárt az Egyesült Királyságban. Bármennyire is hihetetlennek tűnik, az egykori köztisztviselő életében több mint 1 609 344 millió kilométert bringázott, ami – ahogyan ő fogalmaz – „csak úgy összejött.”

„Soha nem tűztem ki magam elé konkrét célokat arra vonatkozóan, hogy egy nap mekkora távot tegyek meg. Egyszerűen csak gyűltek és gyűltek a mérföldek, ami számomra természetes, hiszen imádok kerékpározni. Most, hogy túl vagyok az egymillió mérföldön, megyek tovább, százéves koromra hátha elérem a kétmilliót” – mesélte jókedvűen a kerékpáros.

Russ Mantle 1951 óta közlekedik kerékpárral, és 1952 óta veti papírra szorgosan a naponta megtett mérföldek számát. Éves átlagban 14700 mérföldet (23657 kilométert) tett meg. 2019-ben – 82 évesen – sem adja alább, jelenleg 9000 mérföldnél (14481 kilométer) jár, és az évből hátra van még majdnem két hónap.

Hogy mennyi is valójában ez az egymillió mérföld? Nos, ez annyi, mintha kétszer oda-vissza elkerekeznénk a Holdig, vagy mintha 40-szer körbekerékpároznánk a Földet.

Mantle úr, aki egész életében a 140 éves múltra visszatekintő jótékonysági szervezet, a Cycling UK tagja volt, november 7-én, csütörtökön lépte át a fent említett bűvös határt, amit a brit kerékpáros szokásoknak megfelelően egy szelet sütivel ünnepelt meg egy mythcetti kávézóban.

Az idős kerékpáros nemcsak Európában, hanem az Egyesült Államokban és Kanadában is gyűjtötte a mérföldeket.

Lenyűgöző teljesítményéről így nyilatkozott a Cycling UK igazgatója, Nicola Marshall:

„Elképesztő, milyen tettet vitt véghez Mantle úr. Mindig is a kerékpározás volt az élete, így nem meglepő, hogy évről évre csak gyűltek a megtett mérföldek. A dicsőséghez persze nem kell feltétlenül mindenkinek ekkora távot megtennie, elég, ha az autót kerékpárra cseréli” – fogalmazott Nicola Marshall.

Russ Mantle teljesítményét látva a rosszmájúak rögtön megjegyezték: vajon mennyire megbízhatóak az általa rögzített adatok? Jóllehet soha nem Stravával mérte a megtett távot, a derék brit tette így is elismerésre méltó.

A róla készült kisfilmben, amelyben minden benne van, ami a kerékpározás szeretetéről szól, így nyilatkozik Mantle:

„Karrierem csúcspontját követően tettem meg a legnagyobb távokat, amikor a hatvanas-hetvenes éveimben jártam. Számomra ezt az bizonyítja, hogy az embernek idős korára sem kell visszafognia magát, mert akkor is képes lehet a nagy teljesítményre.”

(Forrás: www.cyclingweekly.com, www.bikeradar.com)

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.