Palumby lendületben – a java ezután jön!

A huszonhárom éves Palumby Zsombor élete legjobb hegyikerékpáros világkupa-szereplését produkálva úgy véli, pályafutása java még csak ezután következik.

Élete legjobb világkupa-helyezését érte el Palumby Zsombor, a magyar hegyikerékpáros válogatott huszonhárom éves versenyzője, aki a Lenzerheidében megrendezett augusztus 9-i világkupaversenyen a cross country (XCO) szakág elitkategóriájában a 61. helyen végzett.

A versenyző idei gyengébb világkupa-szereplése nem sok jót ígért a svájci világkupafutam előtt, hiszen az azt megelőző vk-versenyeken rendszerint a mezőny végén ért célba. Mindemellett a lenzerheidei világkupafutam előtti, július végi brnói hegyikerékpáros Európa-bajnokságon a csalódást keltő 49. helyen végzett a hatvannégy tagú mezőnyben.

A svájci vk-futam után az SVS Pro Team kerékpárosa hivatalos Facebook-oldalán osztotta meg örömét követőivel, és azt ígérte, „lesz ez még jobb is”.

– Az ön Facebook-bejegyzésében az olvasható, nehezebb időszak van a háta mögött. Kifejtené, mire gondolt pontosan?
– A svájci világkupát megelőző három versenyem – az országos bajnokság, az Európa-bajnokság és az azt követő olaszországi világkupaverseny – nem úgy alakult, ahogyan elterveztem. Az Eb-n szerencsétlenül rajtoltam, ráadásul a hőségben túl nagy tempóval kezdtem az elején, így hamar elfáradtam. A Val di Sole-i világkupára egy hétig magaslati edzőtáborban készültünk, ami nem vezetett különösebb formajavuláshoz. A magaslati edzőtáborozást amúgy sem könnyű jól és pontosan megtervezni. A 92. hely nem tükrözi a valós tudásomat, nem tudtam felvenni a többiek által diktált tempót.

Mercedes-Benz UCI MTB-vilkágkupa, Lenzerheide (Svájc), 2019. augusztus 9-11., cross country (XCO)
1. Mathieu van der Poel (Hollandia), 1:17:50 (250 pont), 2. Nino Schurter (Svájc), 1:18:15 (200 pont), 3. Mathias Flückiger (Svájc), 1.09:03 (160 pont), … 61. Palumby Zsombor (Magyarország), 1:26:35 (3 pont), … 88. Parti András (Magyarország), nem jutott a döntőbe (3 pont)

– Azt is ebben a bejegyzésben lehetett olvasni, hogy „ismét lendült a bringa”. Nincs mindig jó barátságban a kerékpárral?
– Dehogyisnem, ezzel csupán azt akartam mondani, hogy egy hosszú sikertelenségi széria után végre jól jött ki a lépés, aminek nagyon örültem.

– Az áprilisi 2. Kanizsa Nagydíjon és a júniusi, zalaegerszegi C1-es viadalon is másodikként ért célba Parti András mögött.
– A nagykanizsai viadalt kemény felkészülés előzte meg, a verseny a világkupa-sorozatra történő felkészülésem egyik fontos állomása volt. Edzőmmel, Bogár Gáborral arra voltunk kíváncsiak, hogy megy a versenyzés kemény tréningekkel a hátam mögött. Mintegy másfél perc hátránnyal lettem második Andris mögött, de így is elégedett voltam a helyezéssel.

A zalaegerszegi igazi csúcsversenynek számított, s bár nem így terveztem, végül jól jött ki a lépés a jó versenyzők alkotta nemzetközi mezőnyben. Hajszálon múlt, hogy nem én nyertem meg a versenyt.

– Ezt követően a kiemelkedő fontosságú csömöri olimpiai kvótaszerző versenyen mégsem szerepelt jól.
– A verseny első felében nem tettem oda magam, ezt a luxust többé nem engedhetem meg magamnak. Leginkább ennek köszönhető, hogy hetedik lettem.

Palumby Zsombor idei világkupa-helyezései
Albstadt: 88. hely
Nove Mesto: 99.
Vallnord-Pal Arinsal: nem indult
Les Gets: nem indult
Val di Sole: 92.
Lenzerheide: 61.

– A hazai kerékpársport berkein belül sokan mondják, olyan szűk az itthoni XCO-mezőny, hogy az ellenfelek barátok is egyben. Igaz ez önre, és válogatottbeli társaira, Parti Andrásra és Dina Mártonra is?
– Abszolút. Parti Andrással három hétig laktam együtt egy szobában a legutóbb edzőtáborban, ahol még jobban megismertük egymást.

Az edzőtáborokban hárman gondoskodunk a vidám hangulatért, a versenypályán azonban riválisai vagyunk egymásnak. Andris, Marci és köztem baráti a viszony.

– Az igazi megméretések a világkupa-viadalok, amelyeken nagyon erős mezőnyben lehet fejlődni. Van lehetőség arra, hogy elinduljon minden vk-versenyen?
– Abszolút, ebből a szempontból ez az év kiemelkedő. A hazai szakágon belül, különösen a válogatottnál egyre jobbak a versenyzési és edzőtáborozási lehetőségek. Ebben az évben mindössze két világkupa-állomást hagytunk ki, azokat is inkább abból a megfontolásból, hogy kicsit többet pihenhessünk.

– A Facebook-bejegyzésben azt is olvashatjuk, hogy „lesz ez még jobb is”. A tokiói olimpiára utal a rövid mondat?
– Nem, hanem hogy a jövőben több rutinnal még jobb helyezéseket érhetek el a világkupaversenyeken. Az olimpia kapcsán annyit mondhatok, ha az addig hátralevő három válogatóversenyen mindent beleadok, lesz rá esély, hogy Tokióban én képviseljem az országot. Jelenleg ez a legfőbb célom.

Palumby Zsombor örül, hogy „újra lendül a bringa” (Fotók: Palumby Zsombor Facebook-oldala)

 

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Vitorlással menekült a járvány elől
Tekerés után taco, a nap fénypontja
Megoldódott volna a Djatlov-rejtély?
Világrekord a kerti székből felállva
Csábi Bettina: veszély, kihívás, siker

Szponzorált tartalom

Vár rád a természet!
Most, hogy végre itt a túraszezon, és te is érzed, hogy nem szeretnéd a szabadidődet sem a négy fal közt, sem a városban tölteni, itt az ideje, hogy átnézd a túrázáshoz használt felszerelésedet, és esetleg beruházz néhány újabb darabra. (x)

Videók

Dekázás szélben, viharban a Szaharán át
Figyelem, ember a levegőben!
Ilyen kosarat még Jordan sem tud dobni!

Hegymászás

Kihívás profiknak: gyönyörű és veszélyes
Tényleg, milyen magas a Mount Everest?
Hetven éve új korszak kezdődött

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Kalandra fel: menő mászóbirodalmak
Jéghideg tavak, garantált felfrissülés
Karintiai kirándulás: irány a kemping!
A parazita tesz a távolságtartásra
Jaj, úgy élvezem én…!

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.