Pánikgomb jár a hatalmas kerékhez

Vasárnaponként jelentkező spinningsorozatunkban a zeneválasztás művészete és a személyes élmények után a Spinner kerékpár és a szobabicikli közötti különbségeket tekintjük át.

Először is, kezdjük a lényeggel: a spinningórán gyűrt kerékpárnak van saját neve is, mégpedig Spinner, a szakmabeliek ezt használják. (Hivatalosan egyébként azt az órát lehet spinningnek nevezni, ahol Spinneren egy spinninginstruktor tart órát.)

„A Spinner lelke a húszkilós lendkerék – kezdte Baranyai Noémi. – Ehhez csatlakoznak a pedálok, amelyek speciális kétoldalú pedálok, hogy edzőcipővel, illetve SPD-csattal ellátott cipővel is lehessen őket használni. Amíg a szobabiciklin csak az ülés magasságát lehet állítani, addig a Spinneren az ülést nemcsak magasságban, hanem vízszintesen is állíthatjuk, továbbá szabályozható a kormány magassága, sőt a modernebb kivitelű modelleken a kormányt is lehet vízszintesen állítani.

A beállítást az üléssel érdemes kezdeni, amelynek magassága nagyjából a csípőnkkel legyen egy vonalban: fontos, hogy legyen egy enyhe hajlítás a térdízületben és ne billegjen a csípőnk pedálhajtás közben.

Az ülés vízszintes pozíciójának beállításánál a két lábunkat egy síkban, a talajjal párhuzamosan kell tartani, és a térdtől induló függőleges képzeletbeli vonalnak a lábfej közepéhez kell érkeznie. A kormányt úgy állítsuk be, ahogy nekünk kényelmes, akinek esetleg valamilyen gerincproblémája van, annak érdemes magasabbra emelni.”

Baranyai Noémi szerint a szobabicikli és a Spinner között óriási a különbség

A Spinner esetében nagyon fontos a terhelés beállítása: mindig legyen egy minimális ellenállás a kerékpáron, hogy a húszkilós lendkerék ne rángassa az ember lábát, ezért nem is szabad csak úgy hirtelen megállni, mivel a lendület és a kerék még viszi a lábunkat, ellentétben a szabadon futó szobabiciklivel. A hirtelen megállásokra szolgál a „pánikgomb” – ha az ellenállást szabályozó piros gombot megnyomjuk, az megállítja a lendkereket.

„A szobabicikli inkább otthoni használatra alkalmas, az általános fittség növelésére, túlsúly, illetve mozgásszervi panaszok esetén ajánlott, de komolyabb célokat nem lehet vele elérni – folytatta a Fáy utcai Oxygen Wellnessben, a Life 1 Alleéban, illetve a Flórián téri Gilda Maxban órákat tartó Baranyai Noémi. – A spinningórákon használt kerékpár viszont hasznos a fogyás, a testsúlykontroll, az alap-állóképesség és az erőnövelés esetében is, tudjuk vele növelni a robbanékonyságot és kifejezetten jót tesz a szívnek, a keringési rendszernek. A szobabiciklin nem lehet kiállni, hiszen nincs meg az a fajta lendület, ami a Spinneren igen. A spinning a kinti kerékpározást szimulálja, tehát a Spinner geometriája is a kinti kerékpárt modellezi le.”

A Spinnerek tartós darabok, megfelelő odafigyeléssel akár 15 évig is lehet használni, de fontos a folyamatos karbantartás. A fék hajlamos elkopni, elhasználódnak a pedálok, rozsdásodhat az eszköz, de ha vigyázunk rá, tényleg sokáig tekerhetjük.

„Társaságban motiválóbb a spinning, ott van a zene, a ráhangolódás, nemcsak testi, hanem mentális edzés is, kikapcsolja az ember agyát, feltölti a testet és a lelket” – tette hozzá Baranyai Noémi.

Spinning sorozatunk első része a zeneválasztásról szólt.
Spinning sorozatunk második része személyes élményeket elevenített fel.

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.