Strava: nehéz nem szeretni

A Strava az egyik legnépszerűbb alkalmazás, amelyet a kerékpárosok előszeretettel használnak. Két aktív versenyző, Zoboki Péter és Schmidel Regina értékelte az applikációt.

Zoboki Péter, a VKE-Nelson Pepperl+Fuchs Team hegyikerékpárosa jó néhány éve csapattársai révén ismerte meg az alkalmazást, amelyet azóta nap mint nap használ. A versenyző szerint – aki a felnőttek között első helyen ért célba a májusi Balaton MTB Top Maraton középtávú viadalon – a Strava az egyik legnépszerűbb alkalmazás a kerékpárosok körében.

„Az alkalmazásban a szegmensek fogtak meg leginkább. Amikor az ember kerékpározás közben belép egy útszakaszba vagy szegmensbe, elindul egy stopperóra, amely mérni kezdi az időeredményét, és amikor elhagyja a kérdéses útszakaszt, az óra leáll. Ezt követően összeveti az időeredményeket másokéval, és ez alapján rangsorolja a kerékpáros teljesítményét. Tök jó buli, mert így a barátaim, de akár a profi versenyzők eredményeivel is össze tudom mérni a teljesítményemet” – magyarázta a csupasport.hu-nak a versenyző.

Hasonlóképpen vélekedik Schmidel Regina, aki az U23-as hegyikerékpáros-válogatottban a cross country szakágban versenyez.

„Már három-négy éve használom a Stravát, amely szinkronizálva van a Garmin órámmal, így minden edzés eredménye bekerül az alkalmazásba. Leginkább azt szeretem benne, hogy az egyes szegmenseken elért időeredményeimet megjegyzi az applikáció, és magától összehasonlítja nemcsak mások, hanem saját eredményeimmel is, így a fejlődés tisztán látható” – mondta az olimpiai álmokat dédelgető versenyző. Schmidel Regina hozzátette, az alkalmazás jól átlátható és könnyen kezelhető, és heti, havi vagy éves lebontásban azt is megmutatja, mennyit és hány alkalommal edzett a felhasználó.

A Strava nemcsak néhány száz méteres szakaszokon jegyzi fel a bringások teljesítményét, hanem több tíz kilométereseken is. Ilyen jellegű szakaszokat találhatunk Dobogókőn, a Bakonyban és a fővárosban is.

Zoboki Péter úgy véli, a mobiltelefonos verziót bárki könnyen használhatja, a számítógépes változat azonban még többet tud. Az időeredmény mellett a felhasználó pulzusszámát is méri, ami a versenyszerűen sportolóknak kifejezetten hasznos lehet.

Zoboki Péter azt is elmondta, az applikáció fizetős változata, a Strava Prémium már komplett adathalmazokat generál, amelynek segítségével könnyen monitorozhatjuk a formánk alakulását, sőt az alkalmazás edzéstervet is készít. Ám az ingyenes verzió is rejteget érdekességeket.

„Tartalmaz egy Google-térképet, amelyen meg lehet nézni, hogy az adott útszakaszok vagy szegmensek hol helyezkednek el. Mindemellett útvonalat is lehet vele tervezni, amely a szintemelkedés mértékét is megmutatja, nemcsak számszerűsítve, hanem grafikonos formában is” – magyarázta Zoboki Péter.

A Stravának egyetlen hátránya van, amelyet röviden így foglalt össze a 21 éves versenyző:

„Teljesen rá lehet kattanni, előfordul, hogy edzés közben egy adott szakaszon – teljesen feleslegesen – jobban belehúzok, mert látom, hogy mások mennyi idő alatt tették meg az adott szakaszt. Valójában jobb teljesítményre motivál.”

Hasonlóképp vélekedik Schmidel Regina is.

„Van, akit az alkalmazás jobb teljesítmény elérésére serkent, függetlenül attól, hogy hobbi- vagy versenykerékpáros használja az alkalmazást. Apróbb részcélokat tűzhetünk ki magunk elé, és az applikáció segítségével látjuk, mennyit kell még fejlődnünk ahhoz, hogy azokat elérjük” – vélekedett a versenyzőnő.

A 2017-es junior országos bajnokságon bronzérmes Zoboki Péter szerint a Strava a hobbikerékpárosoknak igazi élményt jelent, hiszen nincs annál szórakoztatóbb, mint amikor a barátok egymás teljesítményét igyekeznek felülmúlni. A jó teljesítményt az applikáció „King of the Mountain”, azaz „KOM”-díjakkal jutalmazza.

„Hab a tortán, hogy külföldön is ugyanúgy lehet használni, mint itthon. Sőt, az Instagramhoz hasonlóan be lehet követni nagy versenyzőket, mint például Pinot Thibaut-ot, akinek nemcsak az időeredménye, hanem a pulzusszáma is láthatóvá válik” – lelkesedett az alkalmazásért Zoboki Péter.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Gyomorprobléma hátráltatta, ám ez sem akadályozta meg az ob-győzelmét
Elszállt a kuplung, elesett futás közben, nem volt erő a lábaiban – mégis megnyerte a 12 órás ob-t
Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.