Tippek őszi kerékpáros-öltözködéshez

A hidegfrontokkal szembesülve rendre az az ember dilemmája, hogyan is öltözködjön – nagy fejtörést okoz a kerékpáros-ruházat kiválasztása is. A Decathlon segítségével remek tippeket adunk.

Rendkívül frusztráló lehet, hogy az ember sem alul-, sem túlöltözködni nem akar, hiszen reggel egyre gyakoribb lehet a fagypont közeli hőmérséklet, déltájban viszont akár 25-30 fok is lehet, ha az idő kegyes velünk. Ráadásul egyre hamarabb sötétedik, ami szintén jelentős lehűléssel jár. Mi lehet az arany középút?

Tekerj „instant” ruházatban! Leírom nektek az én receptem, hátha segít. Ősszel – szerintem – a legfontosabb, hogy instant ruházatban tekerj! Egy-két perc alatt legyél képes megszabadulni a ruhadaraboktól vagy épp magadra húzni azokat, függően a körülményektől. Különösen azért fontos ez, mert nem igazán jó leizzadni ebben az időben. Könnyű meghűlni.

Ráadásul ha valaki munkába járásra is használja a kerékpárt, nagy fejtörést okozhat a tisztálkodás, zuhanyzás, a „méltóság megőrzése a melóban”… Amitől – nem véletlenül – sokan megrettennek.

 

Viselj olyan ruházatot, amitől könnyű megszabadulni, ha kimelegszel!

 

A kulcs a hőérzet jó kezelése. Biztosan mindenki járt már úgy, akár téli gyalogtúrán, hogy magára húzta még a nagyfater jégeralsóját is, száz méter hegymenet után aztán sorra kapdosta le magáról a rétegeket, a táskába gyűrve őket. Nem baj, ha nem érzed szaunában magad, amikor kilépsz a házból.

Sokan téli kerékpároskabátban indulnak tekerni viszonylag enyhébb időben is. Ez nem igazán jó megoldás. Eltelik öt perc, és az ember üzemi hőfokra melegszik – szükségtelenek a túl vastag rétegek.

Mit érdemes ilyenkor felvenni? A fázósabbaknak kell egy jó minőségű, gyorsan száradó és légáteresztő, hosszú ujjú aláöltözet, a térdek védelmében egy 3/4-es alánaci, egy szélkabát vagy szélmellény – ezt kiegészítve a nyáron viselt rövidnadrággal és mezzel megfelelő outfitet kapunk. Rövidebb távokon semmiképp sem fogunk fázni és leizzadni sem.

Ahogy mondtam, én leginkább az „instantságban” hiszek – ezért ebben az időszakban még nem hosszú aláöltözetet viselek, hanem rövidet kar-palival kiegészítve. Egy pillanat alatt levehető, kicsire összegyűrhető és könnyen elrakható. Ugyanez igaz általában a szélmellényekre, csősálakra, vékony lycra sapkákra vagy gumianyagú kamáslikra. Az egész kiegészítő ruházat elfér egy kulacsban is akár.

Ja, igen, egy tipp: ha nem akarsz púpos tevének tűnni, érdemes nem a mez zsebét teletömködni, hanem az egyik kulacs helyére letekert tetejű ivóalkalmatosságot tenni – tökéletes tárolóeszköz (szerszámoknak, pótbelsőnek, még egyes telefonoknak is). Vannak erre a célra gyártott tárolók is, de ezek jellemzően drágább megoldások, mint az említett „sufnituning”.

 

Ha fázósabb vagy, érdemes hosszú ujjú aláöltözetet felvenni

 

Hiánypótló őszi termékek a választékban. A végére még három ruházati termékünket hadd ajánljam nektek – mindhárom a maga nemében hiánypótló a választékunkban.

Először is a Triban RC900-as hosszú ujjú mez – merinói juhok gyapjából. Nagyszerű tapintású, igazán kényelmes öltözék – meleg, de légáteresztő.

És ami a legnagyobb tudománya az ilyen gyapjúból „szőtt” ruháknak: meggátolja a kellemetlen szagok kialakulását, hála a dél-afrikai importszőrnek.

Hölgyek figyelmébe ajánlanám a második számú „jó fogást”, az új Van Rysel széllmellényt. Szép, átgondolt kialakítást, csinos szabást kapott.

 

A szélmellény praktikus kiegészítő ebben az időszakban

Végül, de nem utolsósorban, saját tapasztalat alapján ajánlanám a Van Rysel Ultralight szélmellényünket. Mindössze 91 gramm, kicsire összecsomagolható, vízlepergető kiegészítő. Nekem nélkülözhetetlen darab (ráadásul végre a mérnökök tökéletesítették vagy inkább észszerűsítették), a hátán nincsen zseb, csupán egy rés, amelyen keresztül a mezed zsebébe tudsz benyúlni. Korábban teljesen feleslegesen tettek tárolórekeszt a hátsó részre.

Szóval, nagyjából ennyi a tudomány. Szerintem ha ezeket betartjátok, minőségibb, komfortosabb kerékpározás-élményhez juttok – hiába a hidegebb, zord idő. Ha van kedvetek, tegyétek még hozzá az olvasmányaitokhoz a korábbi szezonokban írt bejegyzéseimet a témában, mind segíthetnek személyre szabni az igényeiteket.

Dovák Dávid, a Decathlon bloggerének írása

(x)

 

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.