Vírus, bukás és a páratartalom szólt közbe

Vasárnap Kanadában véget ért a hegyikerékpáros-világbajnokság, amelyen nemcsak az ellenfelekkel, hanem a vírussal is meg kellett küzdeni. Az olimpiai kvalifikáció azonban így sem forog kockán.

Vegyesen szerepeltek a magyar versenyzők a kanadai Mont-Sainte-Anne-ban megrendezett hegyikerékpáros-világbajnokságon a cross country (XCO) szakágban. A vb-t megelőzően Juhász Zsolt szakági felelős abban reménykedett, hogy Parti András háromszoros olimpikon az első harminc versenyző között végez a férfiak elitversenyében, ám a körülmények közbeszóltak.

„Csalódott vagyok a teljesítményem miatt – kezdte beszámolóját Parti András. – A vébét megelőző magaslati edzőtábort követően egy napig nem éreztem jól magam, de mivel gyorsan elmúlt a rosszullét, nem tulajdonítottam neki különösebb jelentőséget. Három nappal később azonban a laboreredményeim nem voltak túl biztatóak, a vérképem a normálistól eltérő értékeket mutatott. A keretorvos szerint masszív vírusfertőzés ment át rajtam, és bár már semmi bajom, elképzelhető, hogy a fertőzés némileg befolyásolta a teljesítményemet. Sajnálom, hogy így alakult, de a soron következő megméretésen, a snowshoe-i világkupaversenyen mindent beleadok.”

Hasonlóan látta Parti András helyzetét Juhász Zsolt is. „Parti András tapasztalt és kiegyensúlyozott versenyző, neki sajnos nem volt jó napja az elitfutam döntőjében. A közelmúltban rajta átmenő vírusos fertőzés meglátszott a teljesítményén, ennek ellenére úgy vélem, – a többiekkel együtt – újabb nagy lépést tett az olimpiai kvalifikáció felé.”

Két kiváló magyar eredmény is született a világbajnokságon. A legszebb sikert az új kerékpáros-tehetség, Vas Kata Blanka érte el, aki az U19-es juniorok mezőnyében a 4. helyen végzett; Dina Márton a felnőttek elitmezőnyében elért 31. helyezése szintén felülmúlta az előzetes várakozásokat.

Szerencsére Vas Kata Blankát nem hátráltatta semmilyen körülmény, a mindössze 17 éves, a junior hegyikerékpár-világranglista 6. helyén álló versenyzőnek a körülményekkel nem, „csupán” az ellenfelekkel kellett megbirkóznia.

„Nagy volt a páratartalom, és a verseny előtt egy kis eső is esett, amit én kifejezetten kedvelek. Bár a futam alatt egyszer majdnem kicsúszott alólam a kerékpár, még idejében meg tudtam fogni, így elkerültem az esést. Egészen az utolsó körig én tekertem a harmadik helyen, de a végére nem bírtam a nagy tempót, így végül húsz másodperc hátránnyal a negyedik helyen értem célba” – emlékezett vissza a fiatal versenyző.

„Összességében elégedett vagyok a válogatott szereplésével. A hegyikerékpáros-világbajnokságok történetében ritkán fordul elő, hogy magyar versenyzők az első harminc hely környékén fejezzék be a versenyzést. Dina Marcin és Vas Kata Blankán kívül Fetter Erik, Benkó Barbara, Buzsáki Virág és Palumby Zsombor is kitett magáért, hiszen mindannyian a mezőny első felében zárták a vébét” – mondta Juhász Zsolt.

Parti András mellett egy másik magyar versenyzőt, Schmidel Reginát sem kímélte a sors.

„Közvetlenül a rajtot követően Regina óriást bukott, emiatt technikai problémák adódtak a kerékpárjával, ő kisebb zúzódásokkal megúszta az esetet. Nehéz vébén vagyunk túl, mind a pálya színvonala, mind a külső körülmények extrém nehézséget jelentettek nekünk. Ennek ellenére újabb nagy lépést tettünk az olimpiai kvalifikáció felé” – zárta az értékelést Juhász Zsolt.

Hegyikerékpáros-világbajnokság, XCO szakág, Mont-Sainte-Anne, augusztus 27–31.
A magyarok eredményei
Elit, férfiak: 31. Dina Márton, … 53. Palumby Zsombor, … 71. Parti András
Elit, nők: 25. Benkó Barbara
Csapatváltó 14. Magyarország (Parti András, Benkó Barbara, Fetter Erik, Baranyi Dávid Áron, Vas Kata Blanka)
U23, férfiak: 24. Fetter Erik
U23, nők: 22. Buzsáki Virág, …42. Schmidel Regina
Juniorok, férfiak: 51. Baranyi Dávid Áron
Juniorok, nők: 4. Vas Kata Blanka

 

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.