Hazai érmek a kutyafogathajtó Eb-n

Nagy sikerrel, százhatvan indulóval, csaknem ezer kutyával és tizenhét ország részvételével rendezték meg a magyarpolányi kontinenstornát, amelyen a magyar versenyzők tizenkilenc érmet nyertek.

Bár a kutyaszánhajtásról sokaknak bizonyára a hófedte téli táj jut eszébe először, a sportágnak létezik száraz, úgynevezett dryland változata is, ennek az Európa-bajnokságát rendezték meg november elején a Veszprém megyei Magyarpolányban. Rekordszámú, tizenhét ország részvételével zajlott az esemény, összesen százhatvan versenyző indult, csaknem ezer kutyával, s a magyar indulók tizenkilenc érmet szereztek. Ez már önmagában előrelépés, figyelembe véve, hogy a 2018-as kontinenstornán három arany-, öt ezüst- és négy bronzérmet nyertek a mieink.

A szigorú szabályok természetesen meghatározzák, hogy kizárólag FCI-törzskönyvvel rendelkező szánhúzó kutyákkal, szibériai huskyval, szamojéddal, grönlandi kutyával és alaszkai malamuttal állhatnak rajthoz a versenyzők ‒ a legnagyobb fogatot tizennégy kutya húzta.

 

 

„Sosem volt még ilyen rossz idő Európa-bajnokságon, mint a vasárnapi versenynaponmesélte Dér Andrea, a Magyar Kutyasportszövetség elnöke. ‒ Hideg volt, hatalmas szél, nagy eső és óriási sár. Nemcsak egymással és az órával küzdöttek a versenyzők, hanem az elemekkel is. Hatalmas eredmény volt utolsóként is célba érni. Ennek ellenére a verseny jó hangulatban zajlott, és kimondottan euforikus állapotban ért célba mindenki. Az Európa-bajnokság nemcsak sportesemény volt, hanem kulturális és gasztronómiai rendezvény is, esténként helyi és környékbeli együttesek, zenekarok, énekkarok, tánccsoportok léptek fel, valamint helyi termékekkel is megismerkedhetett a népes nemzetközi mezőny.”

A versenyen néhány perces különbséggel indultak a versenyzők, a rajt és a célba érkezés időpontját is rögzítették, de természetesen nem volt ritka, hogy valaki már a pályán megelőzte a másikat.

 

 

„A versenyzőnek nemcsak magát, hanem a kutyáját is edzenie kell, és sokszor különedzést kell végeznie, hogy valamennyire bírja a kutya sebességét. A kutya és az ember egy csapat, és A csapat pedig annyira jó, amennyire erős és gyors a leggyengébb tagja. Általában az ember a gyengébb láncszem. Egyébként nagyon költséges a sportág, a kutyák etetése, orvosi költségei, a felszerelések és a jó versenykutyák maguk is drágák. A csehek, az osztrákok, a szlovákok, a németek és az északiak ha nem drylandben versenyeznek, akkor kerékpároznak, télen síjöringeznek. Nálunk évek óta nincs síjöringes versenyző. Kutyaszánhajtóink vannak, kiemelkedő versenyzők is akadnak közöttük, szánja is sokaknak van Magyarországon, de a síjöringezéshez nagyon erős síelőalapok kellenek, éppen ezért egy magyar versenyzőnek nem lenne egyszerű a helyzete egy téli versenyen síjöringben vagy a másik síléces kategóriában, pulkában.”

 

Magyar érmesek az idei Európa-bajnokságon

Köffer Lajos kétkutyás dogscooterrel és négykutyás fogattal: bronzérem

Varga Zoltánné kétkutyás fogattal: aranyérem

Varga Alma kétkutyás fogattal: ezüstérem, junior aranyérem

Both Sebestyén kétkutyás kerékpárosként: ezüstérem

Forgóné Bihari Tímea kétkutyás kerékpárosként: bronzérem

Mészárosné Berta Erika egykutyás kerékpárosként: bronzérem

Rosner Gábor kétkutyás dogscooterrel: bronzérem

Paku Dénes: aranyérem

Vlasta Lipcsei Sisaková: bronzérem

Szakács Andrásné egy kutyás dogscooterrel: ezüstérem

Koris Edina női egy kutyás futóként: aranyérem

Hummel Zoltán férfi veterán futóként: aranyérem

Kovács Lóránd Zoltán férfi veterán futóként: ezüstérem

Kiss-Tóth Anna kétkutyás futóként: ezüstérem

Mészáros Katalin kétkutyás futóként: bronzérem

Koncz Réka juniorként: aranyérem

Kiss-Tóth Balázs junior futóként: bronzérem

 

Fotók: Pesthy Márton/Veszprém Megyei Napló

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.