Heti aktuális: kihívás a Burok-völgyben

Magyarország egyik legkeményebb túraterepén sziklafalak, kőtornyok, meredek völgyoldalak, barlangok, borsókövek és cseppkövek között vezet az út. Egyéb fontosabb események a 37. hétről!

Túrázás

Szeptember 10., kedd – Pázmánd

Sziklás terepen vezetett túra geológiai és botanikai látnivalókkal, barlangokkal. A Pázmándi Kvarcitsziklák Természetvédelmi Terület legszebb részein megmászható a Zsidókő-hegy, megtekinthető a Nőnapi-barlang és a pirofillitbánya barlangja. Lámpát mindenki vigyen magával, mert a túra sötétben ér véget. Találkozó 19 órakor a pázmándi Hegyalja étteremnél.

 

Kajakozás

Szeptember 13., péntek – Budapest

Evezés naplementében a Duna budapesti szakaszán. Indulás 17.30-kor a Római-parttól, érintve a Luppa-szigetet és a Szentendrei-Duna-ágat. Vízállástól függően bejárható a Tündér-sziget öble is. Jelentkezés a kajakszafari.hu weboldalon.

 

Sportágválasztó

Szeptember 13–14., péntek–szombat – Budapest

Több mint száz sportág, húszezer látogató, olimpiai, világ és Európa-bajnokok. Ez mind a Budapesti Nagy Sportágválasztó, amelyet már 25. alkalommal rendeznek meg. A Merkapt Sportközpontban (Budapest, X. kerület, Maglódi út 12/a) két napon keresztül 9 és 17 óra között várják a látogatókat, a belépés ingyenes. Az eseményen a sportágak bajnokaival személyesen is találkozhatnak, s akár együtt is sportolhatnak.

 

Túrázás

Szeptember 13-15., péntek–vasárnap – Balatonalmádi

Túrafesztivál Balatonalmádiból indulva, három nap alatt számtalan távot (0.1, 1, 5, 10, 20, 25, 60, 100, 150 és 220 km) lehet teljesíteni. Több szálláslehetőség, illetve borkóstolások és meleg ételek várják a résztvevőket. A hosszabb távokat váltóban is lehet teljesíteni. Térítés ellenében a 60, 100 és 150 kilométeres távoknál lehet igényelni buszos visszaszállítást Balatonalmádiba, sőt már a 20 és 25 kilométernél is. Részletesebb információ a szervezők honlapján.

 

Futás

Szeptember 14., szombat – Szigliget

Az idén már a 4. Szigligeti Félmaratont rendezik meg, változatlan helyszínen, változatlan útvonalon. Az eseményt a Tihanyi Félmaraton testvérének is nevezik. Rajt 9 órától, de nemcsak félmaratoni, hanem 6 és 9 kilométeres távon is rendeznek versenyt, és lesz 500 méteres gyerekfutam is. A szelektív hulladékgyűjtés mellett minden 500. látogató után elültetnek egy-egy fát.

 

Túrázás

Szeptember 14., szombat – Badacsony

Egész évben vezetett túrákat szervez a Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület, az idén már hatodik esztendeje. Ezúttal 18.30 órai indulással holdfénytúra a Badacsonyban elnevezéssel lehet csatlakozni. Hatéves kor alatt ingyenes, 6 és 14 éves kor között 500 forint a nevezési díj, idősebbeknek egyaránt ezer forint.

 

Futás

Szeptember 14., szombat – Pusztavacs

Az eredetileg meghirdetett időponttól eltérően egy nappal korábban rendezik meg a 2. Ország Közepe Kutyás Terepfutást. A táv 5 vagy 10 kilométer, de egy versenyző legfeljebb két kutyával indulhat. Rajt 8.30-tól folyamatos indításokkal.

 

Túrázás

Szeptember 14., szombat – Sukoró

Kis barlangokat érintő természetismereti túra a Velencei-hegység legszebb szurdokában, a Bodza-völgyben. Találkozó 9.30 órakor a sukorói református templomnál, a táv 13 kilométer 300 méteres szintemelkedéssel. Részvételi díj 1500 forint.

 

Futás

Szeptember 14., szombat – Hollókő

Hollókői várfutás az Ófalu bejáratától a vár előtti térig. Az egyéni versenyen 7.5, 15 és 22 kilométeres távok közül lehet választani, de minden esetben macskaköves, illetve földúttal kell számolni, a két hosszabb távon némi aszfalt is lesz. Az indulók száma korlátozva van, a 7.5 kilométeres versenyen 200, a 15 kilométeresen 150, míg a 22 kilométeresen csupán 100 fő vehet részt. Rajt 11 órakor.

 

Kajakozás

Szeptember 14., szombat – Ráckeve

Családi kajaktúra a Ráckevei-Dunán, találkozó 14 órakor a helyi strandnál, rövid oktatás és gyakorlás után irány a szigetek, öblök felfedezése. Megfelelő időjárás esetén fürdőzésre is nyílik lehetőség. A túra hozzávetőlegesen 17 órakor ér véget.

 

Futás

Szeptember 14., szombat – Ceglédbercel

A helyi Szabó Pál Szabadidőparkban már a 3. Ceglédberceli Futófesztivált rendezik meg, az 5 és 10 kilométer mellett lesz 400 méteres táv gyermeknek. A nevezés lemondására nincs lehetőség, de a gyermekfutás ingyenes. Utóbbi 9 órakor rajtol, hatvan perccel később pedig a két hosszabb táv futama.

 

Horgászat

Szeptember 14., szombat – Diósjenő

Frakk-kupa, egyéni úszós, külön szektorokban zajló horgászverseny 8.30 órától, de a regisztráció már 6 órakor elindul, utána sorsolás. A szektorgyőztesek mellett a legjobb másodikok, illetve a legnagyobb halat kifogó versenyző is kupát kap.

 

Futás

Szeptember 14., szombat – Szigetszentmárton

A tavalyi 1. Szigetszentmártoni Futónaptól eltérően ezúttal rendeznek csapatversenyt is, illetve az idősebbekre is gondoltak a szervezők. Az eseményt a helyi futballpályán rendezik meg, 9.30-tól az óvodások 400 méteres, 10 órától az 1, míg 10.30-tól a 2 kilométeres táv következik gyerekeknek. A felnőttek mezőnyében az 5 és 10 kilométeres táv, illetve az 50 év felettieknek rendezett 2 kilométeres séta egységesen 11 órakor rajtol.

 

Kajakozás, SUP-ozás

Szeptember 14., szombat – Gárdony

A vízitúra 17.30 órakor kezdődik a gárdonyi Holdfény sétány 5. számnál. Kajakkal vagy SUP-pal is teljesíthető, evezés közben a Velencei-tó rejtett szépségeit is meg lehet tekinteni. Részvételi díj 5000 forint.

 

Futás

Szeptember 14., szombat – Budapest

Bizalomfutás a Suhanj! Alapítvány szervezésében, amelynek lényege, hogy a résztvevők párban teljesíthetik a mindössze egy kilométeres távot. A pár egyik tagja bekötött szemmel fut, míg látó társa közvetlenül mellette, egy mindkettőjük által kézben tartott szalaggal. A látó fél szavaival segíti, irányítja párját a haladásban. A táv teljesítése után szerepcsere következik, s újabb egy kilométer. Rajt 10 órakor a margitszigeti Hajós Alfréd uszodától.

 

Kerékpározás

Szeptember 14–15., szombat–vasárnap – Nagykanizsa

Eliminatour 2019 – Magyarország első, teljesen épített pályáján ötödik alkalommal rendezik meg az XCO-versenyt. A Nagykanizsa külvárosi részén található Csónakázó-tó és a dombos, erdős terep remek lehetőséget kínál a versenyzőknek, hogy tudásukat nemzetközi mezőnyben is mérlegre tegyék. Távok: 1, 2.5 és 4.1 kilométer.

 

Futás

Szeptember 15., vasárnap – Veresegyház

Amatőr futóverseny 2.5, 5 vagy 10 kilométeren, földes és homokos talajon. Rajt 14 és 14.30 órakor, de a távokat kutyával is lehet teljesíteni, ebben az esetben 16.30 órakor rajtol a mezőny. Nevezési díj távoktól függően 1500, 2500 és 3500 forint, az ebek esetében további 1500 forint/fő. Egy futó legfeljebb két kutyával futhat.

 

Kerékpározás

Szeptember 15., vasárnap – Velence

Velence Maraton – Mezőnyverseny 130 kilométeren, 700 méteres szintkülönbséggel.

 

Futás

Szeptember 15., vasárnap – Dunaharaszti

Már az 5. Haraszti Futópartyt rendezik meg a Baktay téren. Szinte mindenki megtalálhatja a neki megfelelő szórakozást, hiszen 1, 3, 7, 14 és 28 kilométeres távok közül lehet választani, a leghosszabbnál váltófutás is engedélyezett. Rajt 9 és 10.20 óra között folyamatosan.

 

Túrázás

Szeptember 15., vasárnap – Királyszállás

Magyarország egyik legkeményebb túraterepén a Burok-völgyben sziklafalak, kőtornyok, meredek völgyoldalak, sár, barlangok, borsókövek és cseppkövek között vezet az út. A túra során felkereshető a Zsebes-barlang, illetve a Savanyú Jóska barlangja, amelyeknél tanulmányozni lehet a réteglap menti kifagyás és a hideg szénsavas víz üregképző hatását. Találkozó 9.30 órakor Királyszállás település déli végénél, a Burok-völgy feliratú táblánál. Edzettségi állapot előírás, a túra időtartama négy óra, részvételi díj 1500 forint.

 

Futás

Szeptember 15., vasárnap – Ásotthalom

Mezei futóverseny és kutyás futás az idén már másodszor, összességében nyolcadik alkalommal. Versenyközpont új helyszínen Ásotthalmon, a Gárgyán erdőben (az 55. számú bekötőútról Ásotthalomra érkezve a településjelző tábla után az első műúton balra, 200 méter), innen lehet indulni 1.2, 3.2, 6.4, 11.3 és 22.6 kilométeres távokra, de házi kedvencekkel kizárólag a 3.2 vagy a 6.4 kilométer teljesíthető.

 

Túrázás, terepfutás

Szeptember 15., vasárnap – Budapest

Családi terepfutás és túra a Hármashatár-hegyen. Találkozás 9 órakor a Szépvölgyi-dűlőn, a buszforduló előtti parkolóban egy dr. Kelen-es zászló segít a tájékozódásban. A terepfutók 9.15-kor, a túrázók egy perccel később rajtolhatnak. A családi terepfutás 5.33, míg a családi túra 3.79 kilométer hosszú. Várható visszaérkezés 10 óra körül. A részévétel ingyenes.

 

Futás

Szeptember 15., vasárnap – Érd

Jótékonysági futás a Fészek Gyermekvédő Egyesület javára. Minden résztvevő maga dönti el, mekkora összeggel támogatja az átmeneti gyermekotthont. Rajt a főtéren 10.30 órától a 10 és a 21 kilométeres távra, majd félóránként a 7.5, az 5, végül a 2.5 kilométerre.

 

Túrázás

Szeptember 15., vasárnap – Dömös

A legenda szerint a Rám-hegyen található a Föld szívcsakrája, ezért a hegy különlegesen erős energiaközpont. Lélegzetelállító sziklafalak és csobogó víz között néhol létrákon vezet a 12 kilométeres bakancsos túra, amely nyolcéves kor alatt nem ajánlott. Találkozás 9.45-kor a dömösi parkolóban, részvételi díj felnőtteknek 2500 forint/fő, gyermekeknek 1500 forint. Jelentkezés az erdoajandeka@gmail.com e-mail címen.

 

Futás, túrázás

Szeptember 15., vasárnap – Sátoraljaújhely

A Zemplén Trailt 2009 óta minden év szeptemberében rendezik meg 3.85, 10 és 21 kilométeres távokon, amelyeket túrázva is lehet teljesíteni. A teljes mezőny egyszerre indul 10 órakor a Kossuth térről. A versenyt teljesítők bobjegyet kapnak ajándékba (értéke 900 forint) a Zemplén Kalandparkba.

 

Futás

Szeptember 15., vasárnap – Budapest

Vidám hangulatú felkészítő futás a 34. Spar Budapest Félmaratonra a Kis-Duna-parton, beszélgetős tempóban. Találkozó 9 órakor Csepelen a Dunapack ingyenes parkolójában. A tervezett táv 30 kilométer végig a Kis-Duna-parton a Tassi-zsilipig, át a hídon, majd vissza a soroksári, pesterzsébeti oldalon a Budapest Parkig. Bárki csatlakozhat menet közben is, s bárki ki is állhat, ha nem bírja. A terep döngölt zúzott kő, döngölt kavicsos föld és aszfalt.

 

Futás

Szeptember 15., vasárnap – Budapest

Decathlon futónap 2, 5 vagy 12 kilométeren. Versenyközpont a XVIII. kerületi Kastélydombi Általános Iskolában, de a rajt és a cél a Szálfa utcában lesz, az iskolától 800 méter gyalog az István utcán végig. Rajt 10.30 órakor.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Gyomorprobléma hátráltatta, ám ez sem akadályozta meg az ob-győzelmét
Elszállt a kuplung, elesett futás közben, nem volt erő a lábaiban – mégis megnyerte a 12 órás ob-t
Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.