Heti aktuális: vízitúra a Szigetközben

Őszi evezés a Győri-medencében, a Duna és a Mosoni-Duna árterében tábori reggelivel és bográcsvacsorával, a szállás szobában vagy sátorban lehetséges. Egyéb fontosabb események a 39. hétről!

Túrázás

Szeptember 23., hétfő – Budapest

Hétfői Henyélő elnevezéssel rendeznek túrát 10, 20 és 10+20 kilométeres távokkal, az elnevezésből adódóan a szervezők megspórolták az útvonalból a szintemelkedéseket. Rajt az Újpest-Városkapu metróvégállomástól reggel 5 és 8 óra között, visszaérkezés ugyanide. A harmadik táv, a 10 és 20 kilométeres táv tetszőleges egymás utáni teljesítését jelenti.

 

Kajakozás

Szeptember 24., kedd – Budapest

Találkozó 17.30-kor a soroksári Molnár-szigetnél, a Lilik utca-Dara utca saroknál. Könnyed, 2-3 óra evezés lesz a Duna mellékágában, illetve az M0-s híd alatti kis lagúnában. Jelentkezni a kajakszafari.hu weboldalon lehet.

 

Kajakozás

Szeptember 26., csütörtök – Budapest

Evezés naplementében a Duna budapesti szakaszán. Indulás 17.30-kor a Római-parttól, érintve a Luppa-szigetet és a Szentendrei-Duna-ágat. Vízállástól függően bejárható a Tündér-sziget öble is. Jelentkezés a kajakszafari.hu weboldalon.

 

Evezés

Szeptember 27–29., péntek–vasárnap – Ásványráró

Kétnapos vízitúra a Szigetközben, jelentkezés a kenuklub@gmail.com e-mail címen lehetséges, s ekkor tudható meg a pontos program is. Részvételi díj 12 ezer, de 14 éves kor alatti gyermekeknek csak 8 ezer forint, amely tartalmazza a felszerelést, az evezéseket, a vezetést és az étkezéseket (tábori reggeli, ebédre szendvics, illetve bográcsvacsora). Külön költség a szállás, amely szobában 2800 forint/éjszaka, sátorral a fele.

 

Akadályfutás

Szeptember 28., szombat – Bükkösd

Bivaly Racing – A futam alatt tíz erőfeladatot kell teljesíteni, ezek során egyetlen izomcsoport sem pihenhet. Teljesítménytől függően hosszabb vagy rövidebb úton lehet eljutni a következő állomásra. A gyerekfutamban játékos feladatok várják a 7–14 éveseket.

 

Túrázás

Szeptember 28., szombat – Badacsony

Egész évben vezetett túrákat szervez a Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület, az idén már hatodik esztendeje. Ezúttal 10 órai indulással Kamonkő túra elnevezéssel lehet csatlakozni. Hatéves kor alatt ingyenes, 6 és 14 éves kor között 500 forint a nevezési díj, idősebbeknek egyaránt ezer forint. Jelentkezni a badacsonytomaj@tourinform.hu e-mail címen Árvai Gábor túravezetőnél lehet.

 

A Badacsonyban és környékén egész évben túraprogramok várják a családokat is.
Fotó: shutterstock

 

Futás

Szeptember 28., szombat – Normafa

Húzós 300 – Háromszáz méter kétségkívül nem hosszú táv, de mi történik, ha 65 méter a szintkülönbség? Nos, a vállalkozó kedvű futók próbára tehetik erejüket az egyik legkeményebb sprintversenyen. Egy nevezéssel többször is lehet futni.

 

Túrázás

Szeptember 28., szombat – Budaörs

Bakancskaland – A túra a Herman Ottó Általános Iskola tornacsarnokából indul, és oda is érkezik vissza, 10 és 20 kilométeres távra lehet jelentkezni. A célban minden résztvevő jelvényt és oklevelet kap, az ebédlőben pedig hagymás zsíros kenyér és szörp várja a túrázókat.

 

Futás

Szeptember 28., szombat – Beregszász, Ukrajna

Ötödik alkalommal rendezik meg a Beregszászi Jótékonysági Félmaratont, a kárpátaljai régió legnagyobb futórendezvényén a gyerekek 800 méter és 3 kilométer, míg a felnőttek 5, 10 és 21 kilométeres táv közül választhatnak. A szervezők célja, hogy minél többen felhívják a figyelmet a nehéz körülmények között élő kárpátaljai családok helyzetére, a segítségnyújtás fontosságára. A nevezés ingyenes, de aki teheti, adományával támogassa az Ökumenikus Segélyszervezet beregszászi központjának munkáját, hogy még több családot segíthessenek élelmiszerrel, tűzifával és gyermekfejlesztő programokkal!

 

Túrázás

Szeptember 28., szombat – Budapest

Helyismereti túra a kőbányai önkormányzattal közösen. Feladat: a kőbányai épületekhez, szobrokhoz, emlékművekhez kapcsolódó kérdésekre a helyszínen megtalálni a válaszokat, majd egy keresztrejtvény megfelelő rubrikáiba beírni. Ha minden szó a helyére kerül, egy sporttal kapcsolatos kifejezés lesz a végső megfejtés. Találkozó az Óhegy parkban, indulás gyalogosan 9 és 10 óra között, kerékpárral 9 és 12 óra között lehetséges. A táv hozzávetőlegesen 16.5 kilométer.

 

SUP-ozás

Szeptember 28., szombat – Szigetszentmiklós

Indián nyár SUP-ozással a Ráckevei-Duna-ágban. Találkozó 10.30 és 11 óra között a Május 1. utca és Bíró Lajos utca sarkán található nyilvános parkolóban. Úszástudás és az időjárásnak megfelelő ruházat kötelező, váltóruha ajánlott. Bejelentkezés a suptura@citromail.hu email címen lehetséges, deszka bérlése 8000 forint, saját deszkával azonban csak 3000 forint a részvétel. Rossz idő esetén, ha a túra elmarad, a szervező visszautalja a pénzt, esetleg a résztvevő választhat egy másik túraidőpontot.

 

Kerékpározás

Szeptember 28., szombat – Mosonmagyaróvár

A 3. Greiner Bio-One kerékpárversenyen minden induló részt vesz egy egyénenkénti időmérőfutamon, majd az így kialakuló sorrend alapján négyfős futamokat alakítanak ki a szervezők a két legjobb és két legrosszabb részvételével és így tovább… A később kialakuló felső- és alsóház mezőnye szintén négyfős futamokon küzd a helyosztó versenyeken.

 

Futás

Szeptember 28., szombat – Szilvásvárad

Ultra Trail Szilvásvárad – Először rendezik meg a versenyt, amelyen a résztvevők négy versenytáv (2.8, 13, 26 és 66 kilométer) közül választhatnak. Minden útvonal érinti a Szalajka-völgyet, a Fátyol-vízesést és az őszi színekben pompázó Bükk számos látványos pontját.

 

Túrázás

Szeptember 28., szombat – Pápateszér

Patakmalom-teljesítménytúrák – A 8 vagy 15 kilométeres túra útvonala végig jelzetlen, térképen sem jelölt utakon halad. A teljes távot szalaggal jelölik, ezért futóknak is ajánlott. A túra a Pápateszéri Patakmalom Fesztivál egyik programlehetősége.

 

Futás

Szeptember 28., szombat – Felcsút

A hagyománynak számító ‘Csúti Vigasság részeként kerül sor a Felcsúti Futamra, amelyen 5 és 10 kilométeres távokra lehet nevezni egyénileg, esetleg legfeljebb öttagú csapatban. A verseny a Tamássy-Margalit-kúriától indul, a rövidebb útvonalat választók egy, míg a 10 km-es távra nevezők két kört futnak.

 

SUP-ozás

Szeptember 28., szombat – Dunaharaszti

Idényzáró SUP-ozás sütögetéssel, találkozó délben Dunaharasztin, a Csónak utca és a Kikötő sétány sarkán lévő parkolónál. A túra hozzávetőlegesen két-két és fél óra, részvételi díj 6000 forint, a saját deszkával érkezőknek ingyenes. A túra után 15 órától a csónakkölcsönző telephelyén lehetőség lesz grillezésre, de a sütnivalóról és innivalóról mindenki maga gondoskodjon.

 

Futás

Szeptember 28., szombat – Esztergom

Mária Valéria Hídfutás már 19. alkalommal. Rajt 13 órakor a bazilikától, a táv mindössze négy kilométer, a befutó Párkányban, a Duna szlovákiai oldalán lesz. A távot legfeljebb 45 perc alatt teljesíteni kell, egyébként kizárják a versenyzőt. Rajt után a Múzeum cukrászdáig felvezetés lesz a balesetveszély elkerülése érdekében, de a felvezető autót nem lehet megelőzni.

 

Kerékpározás

Szeptember 28., szombat – Pécs

Chill and ride 12 – BMX-verseny és -találkozó, amelyen ingyenes a részvétel, a versenyekre pedig amatőrök és profik is jelentkezhetnek – mindenki a maga kategóriájában. Valamennyien saját felelősségére vehetnek részt az egész napos, jó hangulatú rendezvényen.

 

Futás

Szeptember 28–29., szombat-vasárnap – Budapest

Kétnapos futófesztivál a 34. Spar Budapest Maraton. Szombaton az 5 és 10 kilométeres versenyeket rendezik meg, másnap a maratoni mellett egy 30 kilométeres futam is lesz.

 

Túrázás

Szeptember 29., vasárnap – Pilisjászfalu

Ásványgyűjtő túra, amelyre a résztvevők száma limitálva van, csak előzetes bejelentkezéssel lehet rajta részt venni. Találkozási hely a pilisjászfalui vonatállomás parkolójában 10 órakor, gyűjthető ásványok: kristályos felületű és vaskos tömeges kalcitok fehértől a rozsdavörösig, illetve borsókövek. Jelentkezni a Facebookon megtalálható eseményhez írt hozzászólással lehet.

 

Futás

Szeptember 29., vasárnap – Budapest

Nyámándi Piroska futónagykövettel lehet mozogni a csepeli Daru-dombon, futva, bringázva, rollerrel vagy görkorival egyaránt. A gyerekek 16 órakor rajtolnak, s a domb körül tehetik meg az 500 méteres távot, míg a felnőttek 5 vagy 10 kilométeres távja 16.15-kor indul a Kolonics György sétányon. Részvételi díj 3300 forint, de a helyszínen már nincs lehetőség befizetni.

 

Kajakozás

Szeptember 29., vasárnap – Adony

A profi tengeri kajakokhoz a teljes felszerelést a szervező biztosítja, a túra ára 5000 forint, találkozó az adonyi révnél 10 órakor. Vízre szállás után az Adony és Dunaújváros közötti szigetvilágot lehet bejárni, az őszi ártéri erdőt megcsodálni. Dunaújvárosból a transzfert is a szervező biztosítja.

 

Futás

Szeptember 29., vasárnap – Szeged

Pick Utcai Futófesztivál – Már 18. alkalommal rendezik meg a fesztivált, amelyre amatőrt és profit, időset és fiatalt, az aszfalt fanatikus rajongóit, illetve a csak ritkán futókat egyaránt várják. A névadó 150 éves évfordulója alkalmával új félmaratoni táv is lesz.

 

Túrázás

Szeptember 29., vasárnap – Sopron

Családi túra a soproni erdőben – Több táv közül lehet választani, a legrövidebb 5 kilométer, az útvonal érinti a Boszorkány Meseösvényt, valamint két kilátót is. A 12 kilométeres táv több látnivalót, illetve egy kicsit hosszabb túrázást kínál.

 

Futás

Szeptember 29., vasárnap – Zalaegerszeg

Családbarát városi futóünnep Szaladegerszeg elnevezéssel – amíg a szülők futnak, a gyermekeknek (3 éves kortól) ingyenes óvodát biztosítanak a szervezők. Gyakorlott futóknak fizikailag nehezen teljesíthető pályát alakítanak ki, minimális sík részekkel, inkább meredek emelkedőkkel és lejtőkkel. A kezdők viszont könnyű pályán ismerkedhetnek a futással. Rajt a Gasparich Márk utca 18/A. szám előtt 9 és 10 óra között.

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.