Mit ne vigyünk magunkkal rövid síutakra?

Amikor egy-két napos síútra készülünk, olyan dolgokat is beteszünk a bőröndbe, amelyeknek nem vesszük hasznát. Síelés 2019-2020 magazinunkban utánajártunk, miről érdemes lemondani.

Sokan az utolsó pillanatban döntenek egy rövid sítúra mellett, ezért kapkodva pakolnak, másoknak ugyanakkor nincs tapasztalatuk abban, hogy rövidebb kiruccanásra mit érdemes elvinni és mit nem. Halász Lászlóval, a Rokon Baráti Kör vezetőjével sorra vettük, mit ne vigyünk magunkkal egy rövid síkirándulásra.

„Könnyebb felsorolni, mit vigyünk magunkkal, mint azt, hogy mit ne – kezdte a beszélgetést Halász László. – Néhány dolgot azonban feleslegesen pakolnak be az emberek, amikor csak egy-két napra mennek síelni. Ilyen például a sícipőszárító-készülék, amely a hosszabb, egyhetes síelés során nagyon hasznos lehet, hiszen beleizzadunk vagy hó kerülhet a sícipőbe, egy-két nap alatt azonban ez nemigen történik meg, így teljesen felesleges elvinni.”

A cikk hosszabb változata a Síelés 2019-2020 magazinban jelent meg: a 84 oldalas kiadvány főleg a rövidebb síutakra fókuszál, de számos egyéb érdekesség is található benne, és megnéztük, milyen a magyar pályák jelene és jövője. Kapható az újságárusoknál, az ára 690 forint.

Halász László szerint amikor kiderül, hogy a szálláshelyen van termálfürdő, sokan úszónadrágot és úszófelszerelést is visznek magukkal, de ahogy a szakember fogalmaz: „Hogyha néhány napos a kiruccanás, érdemes inkább a sípályán tölteni azt a kevéske időt, mint a medencében.”

Még a rutinos síelők is gyakran beleesnek abba a hibába, hogy a gyors pakolás közben nem figyelnek oda, hány ruhadarabot tesznek a bőröndbe, így sokszor a szükségesnél több pulóvert és nadrágot visznek el. Érdemes továbbá megfontolni, szükség van-e pótfelszerelésre, hiszen az is foglalja a helyet.

„Akkor sincs baj, ha valamit otthon hagyunk, mert már mindenütt lehet síeszközt bérelni. Ez persze többletkiadással jár, hiszen rövidebb időre többe kerül a bérlés, mint hosszabb távra, és külföldön a bérlés is drágább. Ennek ellenére nem kell pánikba esnünk, ha otthon felejtettük a síbotot vagy a sílécet, bérelni még akkor is lehet” – vélekedett Halász László.

Sokakat foglalkoztató kérdés, kell-e napszemüveget vinnünk. Sokaknál a síelés elengedhetetlen kelléke, ám vannak olyan síszemüvegek, amelyekben cserélhető a lencse, így az UV-sugarak ellen is védelmet nyújtanak. Ezzel máris újabb kis helyet spóroltunk a bőröndben.

Arra is figyelnünk kell, hogy ne vigyünk feleslegesen gyógyszert. A szokásos fájdalom- és lázcsillapítón, valamint a betegségekre szedett pirulákon kívül nem érdemes mást elpakolni a neszesszerbe.

A többnapos síelés során erős fizikai megterhelésnek tesszük ki az izomzatot, ezért sokan nyújtógörgőket és hengereket is bepakolnak a bőröndbe. Egy-két napra azonban ezeket is felesleges magunkkal cipelnünk, hiszen a megfelelően elvégzett nyújtógyakorlatok ugyanúgy segítik a regenerálódást.

Hogyha lehet, ne pakoljunk be otthoni ételeket! Bár csábító kolbászt, téliszalámit és pálinkát tenni a táska mélyére, a kétnapos síút nem csak a kikapcsolódás és a sportolás jegyében telik.

„Fő a változatosság! Ezért ha külföldre megyünk síelni, bátran kóstoljuk meg a helyi ízeket. Persze a kora reggeli indulás miatt érdemes néhány szendvicset elpakolnunk, de a kulináris élménytől ne fosszuk meg magunkat. A knédlinél, az osztrák és a szlovák sörnél, a szalonnás-sajtos virslinél és a gőzgombócnál nincs jobb síeledel, ezeket semmiféleképp se hagyjuk ki!” – hangsúlyozta Halász László.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.