Síaréna: a nyugati színvonal a cél

Eplényben új ratrakokkal és hóágyúkkal készülnek a szezonra, a tizennégy pálya egyike csaknem kétezer méter hosszú, amely hazánk leghosszabb egyben síelhető útvonala is.

Hazánk egyik legmodernebb és legdinamikusabban fejlesztett sípályája üzemel az Eplényben található Ámos-hegy északi lejtőjén, amely néhány pálya beüzemelésével december 3-án megnyitotta az idei síszezont. A Síaréna felvonókkal bőségesen felszerelt, elvégre itt épült meg Magyarország első négyüléses liftje, illetve a 2017-ben átadott kétüléses lift hazánk leghosszabb (ezer méter) ülőszékes felvonója, de a síelők kényelmét szolgálja még három csákányos, két tolókaros és egy műanyag köteles szerkezet is.

Megjelent a símagazin!

Síelés 2020–2021 magazinunkban hosszabban is írunk az eplényi Síarénáról, sőt valamennyi magyar pályát részletesen bemutatjuk. Fókuszban a Covid-mentes síelés, óvintézkedésekkel, de külföldi körkép, divattörténet, gasztrotipp és sok egyéb sícikk színesíti a 84 oldalas magazint, amely kapható az újságárusoknál.

Kihasználtságára sem lehet panasz, elvégre összesen tizennégy sípálya található Eplényben, némely pályák összeköttetésben állnak egymással, vagy a meredekebb részről ereszkedve a lankásabb részen csatlakoznak egymásba.

Itt található például Magyarország leghosszabb egyben síelhető útvonala, amely csaknem kétezer méter, továbbá öt pálya világítással is fel van szerelve, így az esti síelés is lehetséges. Erre nem kell külön jegyet váltani, a többnapos jegyek tartalmazzák a szolgáltatást, de aki egynapos jegyet vásárol, és az időkorlát lehetővé teszi számára, hogy sötétben síeljen, megteheti.

Az üzemeltető különböző rendezvényekkel is próbál még intenzívebb élménnyel szolgálni, a tervek szerint 2021. február 14-én rendezik meg a 4. Sípályák éjszakája elnevezésű eseményt. Hazánkban a korábbi években az eplényi mellett a mátraszentistváni, a sátoraljaújhelyi és a visegrádi sípálya csatlakozott a kezdeményezéshez. Eplényben ezen a napon rendszerint 22 óráig lehet síelni az úgynevezett extra péntek jegyárakkal.

 

Eplény ezen a télen is várja a síelőket. Fotó: MTI/Nagy Lajos

 

A komplexum egyik előnye a többi hazai sítereppel szemben a nyári kihasználtság. A négy évszakos fejlesztésre 150 millió forintos állami támogatást kapott, ennek eredményeként a nyári fejlesztés részét képezte a kerékpárospályák felújítása és folyamatos karbantartása, illetve új kerékpáros-pályaszakasz csatolása a régi nyomvonalához, a teljes kerékpárpark-kölcsönző nagygenerálja, folyamatos karbantartása. Új szolgáltatás a Segway-túrázás az Ámos-völgyben. A téli fejlesztéshez tartozott a két új ratrak beszerzése, de ide sorolható az időközben felszerelt öt új hóágyú, amellyel másfélszeresére növelhető a hógyártó kapacitás.

Címlapfotó: MTI

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.