Síterepek Maribor közelében

A szlovéniai síterepeket bemutató sorozatunk harmadik, egyben utolsó állomásán Maribor környékére kalauzoljuk olvasóinkat, hogy megismerkedjenek két kitűnő síközponttal, a pohorjeivel és a roglaival.

Rövid, három részből álló összeállításunkban olyan szlovéniai síterepeket mutattunk be, amelyek – a járványügyi korlátozások figyelembevételével – látogathatók. Elsőként a szlovén-osztrák, illetve a szlovén-olasz határ közelében fekvő Kranjska Gora és Kanin-Sella Nevea síközpontokba kalauzoltuk el olvasóinkat, ezt követően Kravavecbe és Cerknóba látogattunk, most pedig Maribor környékére utazunk virtuálisan.

Ne felejtsük: mielőtt nekivágunk a szlovéniai síkalandnak, a budapesti szlovén nagykövetségnél tájékozódjunk az aktuális hóhelyzetről és járványügyi előírásokról, amelyek az ottani sípályákra vonatkoznak!

Pohorje: az éjszaka sohasem érhet véget

Maribortól mindössze tízpercnyi autóútra található Szlovénia egyik legalacsonyabban fekvő síközpontja, a pohorjei. Ez a Magyarországhoz legközelebb eső szlovéniai síterep, amely két részre tagolódik: a keleti Bolfenkre és a nyugati Arehre. A két színhely között csákányos felvonókkal és kék jelzésű erdei lejtőkön közlekedhetünk.

Pohorjében összesen több mint 40 kilométer hosszú pályán síelhetünk, és nemcsak nappal, hanem éjjel is, hiszen az öt kilométer hosszú, 700 méter szintkülönbségű kivilágított lejtőn – amely Európában egyedülálló – sohasem áll meg az élet.

Az éjszakai sípályán kívül 22 lifttel és hóágyúzott tereppel kényeztetik az idelátogatókat. Ha pedig valami oknál fogva néhány napra hó nélkül maradunk, ne essünk kétsége, hanem élvezzük Maribor vendégszeretetét és látványosságait, többek között a több mint 450 éves borospincét és szőlőtőkét!

Szintén Pohorje mellett szól, hogy Magyarországról végig autópályán, illetve kétszer kétsávos gyorsforgalmi autóúton juthatunk el oda, Budapesttől nem több mint három és fél óra alatt.

A pályarendszer jelentős része kezdő szintű, ám a középhaladóknak is jut 13 kilométernyi lejtő. Minden év januárjában itt rendezik az alpesisí-világkupa egyik női lesiklóversenyét, ezért indulás előtt érdemes tájékozódnunk az esemény időpontjáról, nehogy hoppon maradjunk.

Fotó: travelslovenia.org/Visit Pohorje

A pohorjei sípályatérképet itt tekinthetik meg.

Síszezon: 2020.12.12. – 2021 03.28.
A pályák teljes hossza: 41.5 kilométer
Kategóriabesorolás: kék (23.5 kilométer), piros (13 kilométer), fekete (5 kilométer)
Magasság: 325 méter–1327 méter
Szintkülönbség: 1002 méter
A pálya nyitva tartása: 9.00–16.00
Napijegy. Felnőtt: 33 euró (11 800 forint), diák: 28 euró (10 000 forint), gyermek: 19 euró (6800 forint)
Távolság Budapesttől: 346 kilométer
Honlap: https://www.visitpohorje.si/smucisce-odprto/

Rogla: minden, ami belefér

A Maribortól 52 kilométerre, délnyugatra fekvő roglai síközpont elképesztően változatos szolgáltatásokkal várja a téli sportok kedvelőit. A 12 kilométer hosszú sípályarendszer mellett – amelynek jelentős része, mintegy kilenc kilométer középhaladó szintű – freestyle park, sífutóterep, síiskola és színvonalas síkölcsönző kényezteti a sízés és a hódeszkázás szerelmeseit.

Rogla a sífutók paradicsoma (Fotó: AFP)

A napjainkban igencsak népszerű sífutás legújabb trendjei Roglát is elérték: korábban felújították és modernizálták a 25 kilométer hosszú sífutópályát, aminek eredményeképpen 2009-ben és 2011-ben is rendeztek itt sífutóvilágkupa-versenyt, vélhetően nem az utolsót.

Visszatérve a szolgáltatásokra: ha egy kis adrenalinlöketre vágyunk, keressük fel a freestyle parkot, amely a Masin Zaga pálya bal oldalánál található. A kitűnően felszerelt síiskolában barátságos, több nyelven beszélő oktatók várják a gyerkőcöket és a kezdőket, és ha elkap bennünket a vágy a versenyzésre, próbáljuk ki a kis versenypályát, amelyen kérésre az üzemeltetők izgalmas viadalokat szerveznek.

Késő esti síelésre itt is van lehetőség, méghozzá a 6-os és a 11-es jelzésű pályákon, és ha átfagytunk a szlovéniai télben, csatoljunk le, és keressük fel a síközponttól 16 kilométerre található Terme Zrece termálfürdőt!

A roglai sípályatérképet itt tekinthetik meg.

Síszezon: 2020.12.19. – 2021 04.11.
A pályák teljes hossza: 12 kilométer
Kategóriabesorolás: kék (2 kilométer), piros (8.5 kilométer), fekete (1.5 kilométer)
Magasság: 1050 méter–1517 méter
Szintkülönbség: 467 méter
A pálya nyitva tartása: 9.00–16.00
Napijegy. Felnőtt: 35 euró (12 500 forint), diák: 31 euró (11 000 forint), gyermek: 21 euró (7500 forint)
Távolság Budapesttől: 393 kilométer
Honlap: https://www.rogla.eu/en/

A Szlovén Nemzeti Közegészségügyi Hivatal közzétett néhány fontos, a síelés közben betartandó járványügyi előírást, amelyek közül a legfontosabb, hogy a pályákon korlátozzák a síelők számát, illetve síelés közben tartanunk kell a távolságot egymástól. A sípályákra vonatkozó járványügyi korlátozásokról a Szlovén Nemzeti Közegészségügyi Hivatal angol nyelvű honlapján találunk információt, de bátran érdeklődjünk Szlovénia budapesti nagykövetségén is.

(Borítókép: travelslovenia.org/Visit Pohorje)

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.