Új edzés: Szarka Ákos megmozgatja izmait

Sorozatunkban ismert sportolók beszélnek, hogyan edzenek otthon, miként tartják formában magukat. Ezúttal is a vb-bronzérmes és világkupagyőztes streetworkout-versenyző ajánl néhány gyakorlatot.

Összegyűjtöttem egy pár fontos dolgot, amire ebben az időszakban érdemes figyelni, és nem feltétlenül a testépítés szempontjából. Az egyik ilyen, hogy érdemes hengerezni, de ha esetleg nincs otthon, a kutyák játéklabdája is megfelelő, bármelyikkel átmozgathatjuk a farizmot, illetve a lapockák közötti részt. Ha ugyanis egész nap ülünk, szükség van arra, hogy ezeket a részeket megmozgassuk, és azonnal jobb lesz a közérzetünk.

A felső trapéznál szokott baj történni, ha az beáll, fejfájáshoz vezethet, vagy éppen napokig nem tudjuk mozgatni a fejünket egy nyaki húzódás miatt, és csak törzsből tudunk fordulni.

Az alsóháti, deréktáji problémáknál a lábban is jelentkezhet fájdalom, ennek elkerülése érdekében fontos, hogy mozgassuk át a farizmot. A lapocka és a farizom mellett az alkart is érdemes hengerezni, szintén jót teszünk vele testünknek, ha egész nap irodai munkát végzünk.

Nem vagyok gyógytornász, nem is mernék mélyebben belemenni ebbe, de fontos, hogy ne legyen görnyedt a testtartásunk, ezért is ajánlott a lapocka közötti gyakorlatokat végrehajtani, illetve a farizmot aktiválni. Az ülőmunka ellen rövidhíd gyakorlatokat is végezhetünk, és még mindig nem edzettünk, hanem javítottuk a közérzetünket, a testtartásunkat az egész napos munka után. A felsőháti testtartás problémákat azzal is kiküszöbölhetjük, ha a mellizmot hengerezzük, masszírozzuk le.

Ha továbbra is az alap dolgoknál maradunk, sokszor már egy jól megírt bemelegítés is hasznos, ha lelkiismeretesen végigcsináljuk. Nem leszünk izmosabbak, nem fogyunk le, viszont javítja a közérzetünket. Amennyiben teszünk egy lépést az edzés felé, érdemes a törzset erősíteni, akár egy sima plankkel. Persze, fontos, hogy először ezt állítsa be egy szakember, a gyakorlatnak ugyanis csak akkor van értelme, ha tudjuk, hogyan kell jól csinálni.

A plank mellett a saját testsúlyos guggolás, illetve a fekvőtámasz is hasznos gyakorlat, de tényleg figyeljünk a technikai kritériumokra, hogy ezek a gyakorlatok építsenek, és ne romboljanak.

Ha már beszélünk a lapocka erősítéséről, szintén hasznos, és nincs szükség eszközre, ha hason fekve úgynevezett mellúszó karmozgást végzünk. Ez nagyon jót tesz a válnak és a lapocka körüli izmoknak.

Ami engem illet, jól telt a hetem, szépen, rendszeresen mennek az edzések, igaz, a hétfő, szerda, péntek, vasárnap nem mindig jön össze, most például hétfő, péntek, szombat, vasárnap volt a négy edzésnap. Régen, amikor még versenyeztem, nagyon hosszú, akár háromórás edzéseim is voltak, amelyek sok részből is álltak, most annak ellenére, hogy több típusú célom is van, lerövidítem a munkát maximum másfél órára. Szombaton például hetvenöt percet edzettem, amely hosszú távon is fenttartható.

A normális hétköznapokban időnként a négy edzés is lehet sok, de ez a hetvenöt perc körüli időtartam simán tartható, időben is beleférhet az életbe, és pszichésen sem fárad ki az ember.

Vigyázzunk egymásra!

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Az érettségi miatt kihagyja az Eb-t, de a világbajnokságon nagy céljai vannak
Videók segítségül a Kinizsi Százas teljesítéséhez
Dilemmázik, melyiket erőltesse: az aszfalt az elsődleges, de terepen eredményesebb
Sportfesztiválok jönnek a diáksportban
A kínai nagy faltól az Antarktiszig: versenyek, élmények hét kontinensen

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást
Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.