Legyőzni minden akadályt

Évről évre nagyobb népszerűségnek örvend a terep-akadályfutás, amelynek legismertebb válfaja a Spartan Race – a lehetőségek tárháza végtelen, gyakorlatilag a szervezők fantáziája szab határt a kihívásoknak.

Napjainkban a terep-akadályfutás, vagy ahogy a nagyvilágban ismerik, az OCR-sport (obstacle course racing) hatalmas népszerűségnek örvend. Maga a sportág a katonai akadálypályák világából származik, a széles körű ismertséget azonban a Joe De Sena által létrehozott Spartan Race-versenyek hozták meg. De Sena korábban már szervezett Death Race néven extrém versenyeket állóképességi sportolóknak, a Spartan Race ennek lett a nagyközönségnek szánt változata. Léteznek más szervezetek is, amelyek ilyen viadalokat hoznak tető alá, többféle ágazat alakult ki.

Az akadályversenyeken a futás mellett különféle feladatokat kell teljesíteniük a részvevőknek, s ha elrontják őket, négyütemű fekvőtámaszt vagy hasonló büntetőgyakorlatot kell elvégezniük.

A kötélmászás, majomlétrán átkapaszkodás, palánkon átmászás, zsák- és vödörcipelés alapnak számít, ahogy a szögesdrót alatt sárban kúszás és a dárdahajítás is. Ez a sport komplex erőnlétet igényel – nem elég pusztán az erő vagy az állóképesség, az egyensúlyérzék, a mozgáskoordináció is létfontosságú.

Sok akadálynál a technika is fontos, ismerni kell a feladat „trükkjét.” A megméretések nehézsége, távjai is sokfélék lehetnek, a három-négy kilométeres, néhány egyszerű akadállyal tarkított belépőtávoktól kezdve az akár ötven-hatvan kilométeres, többtucatnyi akadállyal megszórt ultratávokig van minden, sőt itt is rendeznek tizenkét-huszonnégy órás versenyeket is.

Az extrém kihívások sem maradnak ki, egy-egy téli versenyen nem ritka a mínusz tíz fok alatti hőmérséklet, de rendeznek negyven fok körüli hőségben is akadályfutásokat.

Időről időre új akadályok, feladatok jelennek meg, hogy mindenkinek legyenek újdonságok, és a rutinos versenyzőknek se legyen túl könnyű dolguk.

A terepakadályfutó-versenyek szervezői a legkülönfélébb kihívások elé állítják a sportolókat (Fotó: Nemzeti Sport)

A versenyeken a nyílt kategóriában általában bárki indulhat. Olyannyira jelentőssé nőtte ki magát a sportág, hogy rendeznek Európa- és világbajnokságot is, sőt hamarosan olimpiai sport is lehet. Több magyar versenyző képviseli rendszeresen hazánkat a nagyobb nemzetközi versenyeken, nemrég a Közép-Európa-bajnokságon is volt hazai dobogós.

A sportág sokrétűsége miatt a felkészülésnek is annak kell lennie, így kiváló lehetőség, ha komplexen akarjuk fejleszteni képességeinket.

(A felső fotó szerzője: Varga Dzsenifer)

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.