Az év fája: az ördög hegedül a fenyő alatt

A 2020-as Európai Év Fája versenyt egy 350 éves csehországi fenyő nyerte, amelyhez számos helyi legenda kapcsolódik. Magányosan, egy elárasztott falu felett helyezkedik el.

 

Még több olvasnivalót kínálunk a Csupasport magazinban. A 100+16 oldalas kiadvány március közepén került a standokra, sokan kérdezték, hogyan tudnak ebben a nehéz helyzetben hozzájutni. Az Inmedio és Relay üzletekben jó eséllyel, de a nagyobb postákon is. Aki nem szívesen menne ki az utcára, e-magazinos formában immár a Digitalstandon is le tudja tölteni: egy perc a regisztrálás és egy perc a fizetés, itt is 590 forintba kerül. .

Több mint 47 ezer szavazattal egy 350 éves Chudobínská-fenyő nyerte a 2020-as év fája versenyt. A fa Csehországban, a Svratka folyó bal partjának egyik sziklás nyúlványán található, nem messze a Vír-gáttól, és az alatta elterülő, elárasztott településről kapta a nevét. A völgy felett az év nagy részében erős szél zúg, az elpusztult falu lakói a hangot egy legendához kötik, hiedelmük szerint éjjel maga az ördög ül a fa alatt és hegedül.

A fenyő természetesen nemcsak a legenda miatt érdekes, szimbóluma annak, hogyan képes egy fa ellenállni a természet viszontagságainak. A helyi erdészet szakértői szerint bármennyire meglepő, a fa alapvetően jó egészségnek örvend, habár életereje évről évre csökken az utóbbi időszak egyre inkább elhúzódó aszályai és a tó vízszintjének ingadozása miatt. Amikor a tározóba sok víz áramlik, a fa gyökérzete szinte teljesen víz alá kerül, hosszan tartó szárazság esetén azonban alig jut valamennyi nedvességhez.

Ha Csehországban járunk és szeretnénk megnézni a Chudobínská-fenyőt, érdemes túrát tervezni a mindössze 5 kilométerre található mladeci barlangokhoz. Az 1921-ben felfedezett barlangrendszer hasadékos járatainak labirintusa és termei a Trestín-hegy mészkövének kimosódása következtében keletkezett. A földalatti termek cseppkövekkel és helyenként mésztufafolyásokkal is gazdagon díszítettek. A nagy paleontológiai és archeológiai jelentőségű barlang létezése már a régebbi időktől ismeretes, kőkorszaki emberi csontmaradványokat is találtak itt. További információ a barlangokról az alábbi oldalon található.

A Mládec-barlangok a híres fenyőfa közelében találhatóak – Fotó: czechtourism.com

 

(Nyitókép: treeoftheyear.org)

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.