Csak egy turista járhatta be az Inca Trailt

A 26 éves japán bokszedző az év elején érkezett Peruba, hogy megnézze a Machu Picchut. A koronavírus-járvány keresztülhúzta a számításait, de kitartása meghozta az eredményt. Hét hónap után egyedül neki nyíltak ki a kapuk.

A világörökség részét képező Machu Picchu a világ egyik kiemelt túracélpontja. Az egykori inka birodalom romvárosa az Andok hegyláncai között, egy csaknem megközelíthetetlen hegynyergen bújik meg. A kis erődített várost 1450 körül építették és 1570-ben hagyták el. Ennek okát kutatók a mai napig vizsgálják. Külső támadásra utaló nyomok nincsenek a maradványokon, így járvány kitörésére gyanakodnak, illetve felmerülhetnek még vallási okok. Akárhogy is történt, a helyet az 1900-as évek elején fedezték fel újra, tárták fel és tették látogathatóvá a nagyközönség számára. Jelenleg a legjobb módszer a romok megnézésére az Inca Trail, azaz az Inka ösvény végigjárásra.

A túra csak idegenvezetővel teljesíthető, és előjegyzés szükséges hozzá. Az ára 680 amerikai dollár, ami 210 ezer forintnak felel meg, de többféle konstrukció lehetséges. Naponta 500 fő léphet be, ebből 200 a turista, a többi a kísérő személyzet és a túravezetők számára van fenntartva. A klasszikus túra négynapos, ezalatt 104 kilométert kell gyalogolni több helyen 4000 méter fölött, ami magassági betegséget okozhat. A romváros megpillantása, bejárása és az odáig vezető út azonban életre szóló élmény. Az út mentén kisebb települések találhatóak, a meredek kaptatókról varázslatos panoráma nyílik a tájra, több alagúton is át kell kelni.

A túra már így leírva is éppen elég különleges, nem csoda, ha a helyek minden évben gyorsan elfogynak. Idén a koronavírus-járvány miatt a túra szünetel, akadt azonban egyetlen turista, aki még akkor érkezett a lefoglalt időpontjára Peruba, amikor lehetett, és a határok lezárása miatt ottragadt az országban mielőtt teljesíthette volna az Inca Trailt. A 26 éves japán bokszedző márciustól októberig kapcsolatban állt a Kulturális Minisztériummal, és végül sikerült elérnie, hogy egyedüli turistaként, idegenvezető kíséretében bejárhassa az útvonalat. Ez mindenképp kiváltságnak tekinthető, mivel a koronavírus-járvány miatt lezárt Inca Trail hivatalosan csak novemberben indul újra.

„A japán állampolgárságú férfi a természetvédelmi terület vezetőjével együtt lépett be a Machu Picchu területére, hogy teljesüljön a vágya, mielőtt hazautazik” – nyilatkozta Alejando Neyra, perui kulturális miniszter.

Aki nem szeretne utazásra és idegenvezetésre költeni, virtuálisan is ellátogathat a helyszínre. Az Inca Trail Virtual Maratonra regisztrálva, és a kihívást a szabályoknak megfelelően elvégezve érmet és pólót lehet kapni emlékül.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.