Esős időjárásban is szárazon

Habár nyáron leginkább a kánikula ellen kell védekezni, sokszor záporok, zivatarok is színesíthetik túráinkat. Íme néhány tipp annak érdekében, hogy hátizsákunkban ne legyen minden csurom vizes, és mi se ázzunk szét.

Meglehetősen kellemetlen szituációt tud okozni, ha az eső túrázásaink alatt felkészületlenül ér minket. Csurom vizes ruhában sétálni az erdőben nem kellemes, arról nem is beszélve, hogy hátizsákunkban sok felszerelésünk elázhat és használhatatlanná válhat. Hogyan védekezhetünk?

Az első és talán legfontosabb, hogy mindig legyen nálunk esőkabát. Igyekezzünk olyat választani, amelynek kiemelkedőek a víztaszító képességei, valamint a szél ellen is véd.

A legtöbb ilyen kabát nagyon könnyű, kis méretűre összehajtható, így nem okoz nagy problémát állandó jelleggel a hátizsákban tartanunk. Hasonlóan hasznos, bár kevésbé elterjedt felszerelés az esőnadrág, amit szintén nagyon könnyű és kicsire összehajtható, pillanatok alatt felhúzható nadrágunk fölé, és sokkal kényelmesebbé teszi a rossz időben haladást.

Ami a hátizsákunkat illeti, az újabbakhoz és a márkásabbakhoz alapból tartozik védőhuzat, amelyet általában a táska alján találunk, és amit eső esetén teljesen a hátizsákunk köré tudunk erősíteni. A kisebb záporoktól, zivataroktól ez is hatékonyan megvédheti hátizsákunk tartalmát,

ha azonban biztosra akarunk menni, használjunk pack linert, azaz vízhatlan anyagból készült zsákot.

Ezeket leginkább túraboltokban vagy az interneten vásárolhatjuk meg, érdemes a hátizsákunknak megfelelő literszámot választani. A zsák több szempontból is hasznos, egyrészt rendszerezhetjük benne dolgainkat, másrészt anyaga – vízálló szövet, hegesztett varratok – és feltekerhető, csatos, vízálló zárása miatt biztosak lehetünk benne, hogy amit beleteszünk, azt nem éri nedvesség.

Az eső elleni felszerelés elengedhetetlen része még a vízálló cipő, ami akkor is remek szolgálatot tesz, ha vízátfolyásos részen halad az utunk vagy kisebb patakokon kell átkelnünk. Ha szándékosan ilyen terepre megyünk, a kamáslinak is nagy hasznát vehetjük.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.