Folyamatosan nő a túrázás népszerűsége

A koronavírus-járvány miatt a szabadidős sportok kedveltebbek, mint valaha. A felmérések szerint csaknem negyven százalékkal többen járják az erdőket, ahol fertőzésveszélytől sem kell tartaniuk.

A koronavírus-járvány óta érezhetően megnőtt a szabadidősportot űzők száma, rengetegen futnak, kerékpároznak vagy járják az erdőt. Az Egyesült Államokban arra is figyelmet fordítottak, hogy a pontos adatokat felmérjék, a Run Repeat and AllTrails tanulmánya szerint az országban a túraútvonalak látogatottsága 2020-ban 171.36%-kal nőtt 2019-hez képest.

A túrázók száma is erősen emelkedett, hasonló időszakot vizsgálva 134.7% volt a változás.

A túrázás a kutatók szerint a koronavírus-járvány terjedése szempontjából biztonságos sport, habár figyelni kell, hogy csak a velünk egy háztartásban élőkkel induljunk útnak, valamint az idegenektől legalább másfél méteres távolságot tartsunk.

„A fertőzés átadása leginkább azon múlik, hogy az ember mennyi ideig tartózkodik a fertőzött személy társaságában – idézi a keyt.com dr. David Fisket, aki a While Sansum Klinika fertőző osztályán dolgozik. – A túrázás ebből a szempontból biztonságos. Mivel a legtöbben más tempót diktálnak, nincsen nagy esélye a fertőzés átadásának. A futással és a kerékpározással hasonló a helyzet.”

Magyarországon továbbra is a 2020. november 11-én érvénybe lépő járványügyi korlátozások érvényesek, amelyeket a kormány jelenleg március 1-ig meghosszabbított. A 484/2020. (XI. 10.) számú Kormányrendelet 6. § (3). pontjának értelmezésében – miszerint: szervezhető-e családi és baráti túrázás, kirándulás, miközben tilos bármiféle csoportosulás a nyílt (mint például erdő) és közterületeken? – az Operatív Törzs a Magyar Természetjáró-szövetség érdeklődésére azt a választ adta, hogy

kiránduló családok együtt nem csoportok, hanem állandó életközösségben élő emberek, tehát a jelen járványügyi intézkedések alatt is túrázhatnak közösen.

A nagyobb csoportosulások, baráti társaságok és ismeretlenek együttes kirándulása azonban továbbra is tilos, ahogyan a teljesítménytúrák szervezése is. Fontos továbbra is betartani, hogy kizárólag reggel 5 és este 8 óra között tartózkodhatunk kinn, családi vagy egyéni túráinkat tehát ezen időkorláton belül szervezzük.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.