Főúri kényelem: a merinógyapjú

Könnyű, kényelmes, kiválóan szellőzik, és gyorsan szárad. A lehető legjobb aláöltözet, az első réteg, amit érdemes magunkra húznunk. Természetes anyag, amelyet évszázadokkal ezelőtt csak az elit engedhetett meg magának.

Nem olcsó. Talán ez az egyetlen nagyobb hátrányuk a merinógyapjúból készült ruhadaraboknak. Ugyanakkor az előnyei könnyen feledtetik ezt. De mielőtt jobban belemerülnénk az anyag ismertetésébe, nézzünk egy kis eredettörténetet, amelyhez a Wikipediát hívtuk segítségül.

Merinói juh – Fotó: Wikipedia

A képen látható az a főként Nyugat-Ázsia hegyvidékeiről származó juhfajta, amelyet világszerte a legnemesebb „gyapjútermelőnek” tartanak. Tenyésztése Európában a 8. században, Spanyolországban kezdődött. A merinónyájak a legbecsesebb vagyontárgyaknak számítottak a főurak és az egyház számára, birtokosai királyi privilégiumot élveztek a legeltetésre és az utak kijelölésére. Az országból való kivitelükért halálbüntetés járt, így nem meglepő, hogy a 18. századig kellett várni, hogy más országokba is eljusson.

1723-ban Svédországba, 1752-ben Franciaországba vittek ki spanyol juhokat. 1765-ben Szászországban Xavér választófejedelem vetette meg a merinótenyésztés alapjait, a Habsburg-birodalomban pedig Mária Terézia. 1782-ben XVI. Lajos Franciaországba, 1785-ben Nagy Frigyes Poroszországba importált egy-egy nagyobb nyájat. Angliába 1791-ben vittek be merinó juhokat, de az ottani éghajlat nem kedvezett nekik, ezért a helyi fajtákkal keresztezték őket. Magyarországon a mai napig nagyon népszerű a merinói fajta, jelenleg is több merinóhasznosítású típust tartanak a gazdák.

A merinó juhok feje és lába rövid, termetük zömök. Nyakuk középhosszú, a mar mérsékelten magas, hátuk széles, mellkasuk mély. Gyapjuk finom, folyamatosan növő. Színe ezüst és fehér, nemes fényű, tömött.

Merinói gyapjúban élmény a túrázás – fényképek: outsideonline.com / VOORMI

Felhasználása sokrétű, a merinógyapjúból készült ruhadarabok túrázáshoz is kiválóak. Aláöltözetnek (a legalsó réteg, amit magunkra veszünk) különösen kiváló, mivel nemcsak könnyed és nagyon kényelmes viselet, hanem kiváló légáteresztő, és gyorsan szárad. Tartósság szempontjából létezik nála jobb választás, de erre a gyengeségre is van megoldás. A gyártási folyamat során gyakran más anyagokkal (nylon, polyester, polyamide) keverik, a folyamat egyedüli hátránya, hogy kicsit elvesz a légáteresztésből és a puhaságból. A merinógyapjú azonban ettől függetlenül kiváló nedvességelvezető, nem szívja magába az izzadságot.

Ha a kellemetlen szagok elkerülése szempont, a merinógyapjú akkor is remek választás. A szintetikus anyagokkal ellentétben tehát a nem kell külön kezelni, természetes úton tartalmaz lanolint, ami gátolja a baktériumok elszaporodását. Ráadásul a mosás sem tesz kárt benne, ez a jó tulajdonsága a ruhadarab élettartamának végéig megmarad.

Amikor merinógyapjúból készült ruhadarabot vásárolunk, figyeljünk oda a varrásra. A vastag varrások felsérthetik a bőrt, így hiába vettünk egy jónak tűnő pólót, ha nem tudjuk élvezni az előnyeit. Vásárlásnál keressük a lapos varrást, a minél minőségibb érzetet. Ha téli túrához veszünk pólót, ügyeljünk rá, hogy szorosan álljon rajtunk, így jobban melegít. A bővebb változatok sem rosszak, de azokat inkább olyankor vegyük fel, amikor nem veszünk rá pluszréteget, és nem árt egy kis extra szellőzés.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.