Hasznos trükkök téli túrákhoz

Kábelkötegelő átvezetése a cipzáron, a vizes palack fejjel lefelé tárolása, meleg italos üveg zokniba húzása – csak néhány könnyen kivitelezhető, de hasznos ötlet, ami könnyebbé teszi kirándulásunkat a hidegben.

A téli, havas erdőben túrázni semmihez sem hasonlítható élmény, a hideg azonban nagyban megnehezítheti a dolgunkat. Ha a készülődésnél elszámítjuk magunkat, olyan kellemetlenségekre számíthatunk, mint elgémberedett ujjak, palackba fagyott víz és ehetetlenül keménnyé váló étel. Íme öt tipp, ami segít, hogy úrrá legyünk a hűvös idő okozta kellemetlenségeken.

1. Gyorskötöző a cipzár húzókájába
Nagyon egyszer trükk, ami segít abban, hogy kesztyűs kézzel is ki tudjuk nyitni a zsebeinket vagy bármi mást, amit cipzárral zártunk le. A húzóka lyukán vezessük át a gyorskötözőt, képezzünk akkora hurkot, amekkora kényelmes, majd rögzítsük le. Cipzárunkat a hurkon keresztül így kényelmesen nyithatjuk-zárhatjuk, hazaérve pedig egyszerűen csak vágjuk le a gyorskötözőt.

2. Napszemüveg
Habár a nap nem süt olyan erősen, mint nyáron, ez nem jelenti, hogy szemeinket ne kellene védeni tőle. A havon megcsillanó hó hosszútávon úgynevezett hóvakságot (a szaruhártya és az érhártya napégéséhez hasonló, általában a sugárzásnak való kitettség után néhány órával jelentkező fájdalmat) okozhat – ennek elkerülése érdekében mindig tartsunk magunknál napszemüveget.

3. Zokni és zacskó
Nyáron, jó időben általában ajánlott passzentos zoknikat választani, télen azonban kissé más a helyzet. A szoros zoknik elszoríthatják az ereinket, lassítva ezzel a vérkeringést és lábfejünk hamar kihűlhet. Ha tehetjük, jó minőségű (pl. merinói gyapjú) és nem túl szoros zoknit válasszunk. A zacskó vészmegoldásként működhet. Ha nem vízálló cipővel vágtunk neki az útnak és havas részekbe botlunk, csomagoljuk lábfejünket zacskóba, ami akkor is szárazon tartja lábunkat, ha a cipő anyaga átnedvesedne.

4. Alákesztyű
A zacskós megoldáshoz hasonlót kézfejünkön is alkalmazhatunk. Ha kesztyűnk nem vízálló, húzzunk alá egy vékony latex anyagút, amivel egyrészt melegebben tartjuk ujjainkat, másrészt izzadtságunk nem nedvesíti át kesztyűnk szövetét.

5. Vizes palack fejjel lefelé
Egyszerű, de nagyszerű megoldás arra, hogy víztartalékunk ne apadjon el egyik pillanatról a másikra: palackunkat tároljuk fejjel lefelé. Mivel a víz felülről kezd megfagyni, és a képződő jég nem a palack száját zárja el, sokkal tovább hozzáférünk a folyadékhoz.

6. Zsebek, csokoládé
Az útra csomagolt elemózsiát érdemes kabátunk vagy nadrágunk zsebében tartani. A hátizsákkal ellentétben így közvetlenül érintkezik testünk melegével, és amikor megállunk pihenni, nem érezzük úgy, mintha épp a hűtőszekrényből vettük volna elő. A csokoládéval kapcsolatban ez a trükk nem biztos, hogy jó ötlet, arra viszont érdemes figyelni, hogy kockákra törve vigyünk magunkkal – így sokkal könnyebben ehetjük.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.