Koronavírus elől ki a szabadba

Szakemberek szerint, ha nem érezzük magunkat betegnek, az edzőtermi és a szabadtéri mozgással is sokat tehetünk az egészségünkért, de a zárt tér elkerülése miatt sokkal jobb, ha utóbbiban gondolkodunk.

Lustaság fél egészség – tartja a mondás, de a koronavírus-járvány alatt inkább a másik felére gondoljunk, a testmozgásra. A fitt, egészséges szervezet sokkal jobb eséllyel veszi fel a harcot bármilyen kórokozóval szemben, így – amennyiben teljesen egészségesnek érezzük magunkat – a következő napokban és hetekben érdemes minél több testmozgást beiktatni az életünkbe. Az Egyesült Államokban a Los Angeles Times szakértőket szólaltatott meg a témában.

„Természetesen, ha csak egy kicsit is betegnek érezzük magunkat, köhögünk vagy más bajunk van, maradjunk otthon és pihenjünk – figyelmeztet Amy Stone, a nevadai Touro Egyetem mikrobiológiai és immunológiai részlegének segédprofesszora. – Amennyiben egészségesek vagyunk, a túrázás, terepfutás, kocogás remek választás, a mozgás minden fajtája erősíti az immunrendszert. Edzőterembe is mehetünk, mindössze arra figyeljünk, hogy használat előtt alaposan fertőtlenítsük le a gépeket. Fontos továbbá, hogy tartsunk egymástól megfelelő távolságot, csoportos órán legalább másfél-két métert.”

Habár az említett védekezési módszerekkel az edzőtermet is nyugodtan látogathatjuk, mégis biztonságosabb, ha inkább a természetben, friss levegőn töltjük a szabadidőnket. Dr. Russell Buhr szerint itt az idő, hogy minél többen kipróbálják a túrázást és élvezzék jótékony hatásait.

„Ahelyett, hogy belső terekben zsúfolódnánk, érdemes minél gyakrabban túracipőt vennünk és kilátogatnunk a szabadba – véli az UCLA Health intézet tüdőgyógyásza. – Ez a friss levegő mellett már csak azért is jó megoldás, mert így sokkal nagyobb távolságot tarthatunk embertársainktól. Minél messzebb vagyunk egymástól, annál nagyobb biztonságban vagyunk. Igyekezzünk olyan túraútvonalat választani, ahol kellően széles az ösvény, és az ajánlott másfél-két méteres távolságot meg tudjuk tartani. Mivel kezet túrázás alatt nem igazán tudunk mosni, jó ha van nálunk fertőtlenítőszer, amit evés előtt mindenképp alkalmazzunk.”

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.