Létrával a 700 méter mély szakadék felett

Az Ausztria Salzkammergut tájegységében található 2054 méter magas Donnerkogel meghódítása emberpróbáló feladat. Az út kizárólag via ferratában és hegymászásban tapasztaltaknak ajánlott.

Budapesttől nagyjából 550 kilométerre, Ausztria Salzkammergut tájegységében olyan túraútvonal várja a kalandvágyókat, amely különlegességével világszinten is megállja a helyét. A Donnerkogel 2054 méter magas hegycsúcsának meghódítására csak a legbátrabbak vállalkoznak, az útvonalon ugyanis nemcsak via ferratás és hegymászói tapasztalatokra lesz szükség, hanem teljes tériszony-immunitásra is. Egy szakaszon ugyanis a sziklás út megszűnik, és

ahhoz, hogy folytathassuk utunkat, egy 43 méter hosszú, égbe nyúló létrán kell felmásznunk, miközben alattunk 700 méteres mélység tátong.

A döbbenetes létrát, és a sikeres átkelést az alábbi videón lehet megnézni:

 

 

„Felfelé nézni nem jó ötlet mászás közben. Lefele még annyira sem. Fogalmam sincs, hova nézzek”

– mondja a túrán először részt vevő videokészítő, akit az útvonal ötletgazdája és kiépítője kísér fel a csúcsra.

A biztonságot karabinerek biztosítják, ezeket kell folyamatosan hozzácsatolni az acélkötelekhez, ahogy halad előre az ember. Az útvonal a sikeres „létrázás” után sem lesz sokkal könnyebb, sziklás, meredek részen kell felmászni egészen a csúcsig, ahol egy keresztnél lehet pihenőt tartani, valamint gyönyörködni a tájban. Visszafelé más út vezet, lankásabb, kellemesebb, ott már nincs szükség a bukósisakra vagy a hegymászó-felszerelésre.

„A létra megépítésekor az vezérelt, hogy valami különlegeset alkossak – meséli Heli Putz a videóban. – Lehetett volna nehezíteni az útvonalon, de éppen az egyszerűségében rejlik a varázsa. A létrán egyszerű végigsétálni, a kihívást az alatta elterülő hajmeresztő, de egyben gyönyörű mélység pszichikai elviselése jelenti.”

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.