Már nem halálos veszély a Királyok útja

Sokáig a világ egyik legveszélyesebb hegyi ösvényeként tartották számon az El Caminito del Rey útvonalat, amely az El Chorro-kanyon hírhedt sziklafalain kanyarog. Jelenleg turisták százezrei látogatják.

Az El Caminito del Rey (Királyok útja vagy Királyok ösvénye) Spanyolország legveszélyesebb hegyi via ferrata útvonala volt az El Chorro-kanyonban. Kialakulása a huszadik század kezdetéhez köthető, bár akkor még nem sport- és szabadidős célokat szolgált. A Chorro és a Gaitanejo vízeséseknél készülő vízerőművek építkezésén dolgozó munkások számára alakítottak ki egy átjárót a sziklafalban, amelyen keresztül a nyersanyagellátást a két vízesés között megoldhatják. Nevét 1921-ben kapta, amikor XIII. Alfonz spanyol király is végigment rajta a Conde del Guadalhorce védőgát felavatásakor. Az út ekkor még teljes biztonságban használható volt, idővel azonban felhagytak a karbantartásával és az évszázad végére vállalkozó kedvű turisták célpontjává vált.

Veszélyességét nemcsak az a tény adta, hogy 100 méterrel a folyó felett haladt, a 3 kilométer hosszú és 1 méter széles beton járófelület több részen is leszakadt. Kapaszkodó híján sok helyen mindössze egy acél kábel segítette a haladást, erre kellett karabinerrel rácsatlakozni.

Az acél azonban hiába védett a lezuhanástól, 1999-ben és 2000-ben is több haláleset történt az ösvényen, aminek következtében a hatóságok lezárták. Ez természetesen nem mindenkit riasztott el a végigjárásától, így készülhetett az alábbi felvétel is 2008-ból:

Hogy miért a múlt idő? A spanyolok idővel úgy gondolták, hiba lenne Andalúzia egyik legizgalmasabb látványosságát az enyészetnek hagyni és a 2010-es években hozzáláttak a felújításhoz. A Caminito del Rey 2015-ben nyitotta meg ismét kapuit, az odalátogatóknak életük kockáztatása helyett immár egy teljesen biztonságos túrában lehet részük. A töredezett beton a múlté, a felújított, védőkorláttal ellátott ösvény teljesen veszélytelen. Végigmenni rajta előre lefoglalt időpontban lehet, a program időtartama 3-4 óra. És ugyan halálfélelem nem dobja meg az adrenalinszintet, a kanyon bejárása 100 méter magasságból így is elképesztő élmény:

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.