Tegyük vízállóvá túracipőnket!

A tavaszi esős időjárás ellenére egyre többen kirándulnak a természetben, így érdemes figyelembe venni bakancsunk tartósságának elősegítését. Leginkább két módszer közül választhatunk.

Ahogy melegszik az idő, úgy járják egyre többen az erdőt. A kora tavaszi időjárás azonban korántsem a szárazságáról híres, így mindenképpen ajánlott vízálló cipőben útra kelni. Mi a teendő abban az esetben, ha nincs ilyenünk? A válasz egyszerű: tegyük vízhatlanná meglévő túracipőnket!

A folyamat nem olyan bonyolult, mint elsőre gondolnánk, ellenben nagyon hasznos, mivel nagyban megnövelheti kedvenc lábbelink élettartamát. A vízállóvá tételnek két gyakori módja elterjedt, a közös pont, hogy mindegyik alkalmazása előtt tisztítsuk meg a cipőt minden szennyeződéstől.

 

 

Az egyik lehetőség, ha cipőnk külső részének kezelésére külön erre a célra kifejlesztett waxot, krémet vagy pasztát használunk.

Feladatunk mindössze annyi, hogy a választott anyagot ujjunk vagy egy ruhadarab segítségével körkörös mozdulatokkal vigyük fel a cipőre és egyenletes rétegben oszlassuk el.

Csupasport-magazin: Fejjel mentünk a falnak

Milyen érzés kissé túlsúlyos hobbifocistaként, ha kipróbáljuk az új olimpiai sportágat, a falmászást? Miért jó, ha van egy, de inkább több őrangyal? Hogy kellene elkerülni a tízméteres esést?

Erről, és persze sok minden egyéb szabadidős érdekességről írunk a Csupasport magazin első számában, amely március 10-én jelenik meg! A 100 oldalas magazinon kívül olvasóink kapnak egy 16 oldalas versenyeredményes mellékletet is.

Figyeljünk, hogy a varrások se maradjanak ki, mert a víz főleg ott képes beszivárogni. Ha készen vagyunk, tegyük félre a cipőt, és másnapra tökéletesen vízálló lesz. Tulajdonságát 3-4 hétre megőrzi, tehát amennyiben nem vesszük túlzottan igénybe, és túráink alatt nem lesz nagyon koszos, a vízhatlanság fenntartása érdekében ennyi idő elteltével javasolt megismételni a kezelést.

Másik lehetőség az impregnálóspray használata. Előnye az előző módszerrel szemben, hogy sokkal időtakarékosabb, és ugyanazt a hatást érhetjük el. Figyeljünk, hogy a cipő anyagának megfelelő sprayt használjuk – ugyanez a krémekre is igaz –, illetve zárt helyiség helyett inkább a szabadban végezzük a kezelést.

A flakont tartsuk 15 centiméterre a cipőtől, és fújjuk körbe, vigyünk fel néhány vékony réteget. Amint megvagyunk, vastagabb réteget fújjunk rá befejezésként, majd pihentessük éjszakára. Ha mindent jól csináltunk, a sprayvel kezelt cipő szintén 3-4 hétig lesz vízálló.

Az említett két módszeren felül természetesen máshogyan is vízhatlanná tehetjük cipőnket, léteznek olyan vészmegoldások, amelyek nem tartósak, de rövid időre hatékonyan megoldják a problémát. Ilyen a vazelin használata. Gyógyszertárból könnyen beszerezhető, és ha indulás előtt gyorsan átkenjük a cipőt, legalább annyit elérünk, hogy az adott napon szárazon tudhatjuk lábfejünket.

 

Eléggé nyakatekert megoldás, de a váltóolaj is működhet, amely természetéből adódóan taszítja a vizet. Itt egyedül azt kockáztatjuk, hogy cipőnk anyaga elszíneződik, így érdemes nagyon megfontolni a kezelést.

(Megjelent a Nemzeti Sport Csupasport mellékletében 2020 februárjában.)

 

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is
Idén is minden adva volt a jó élményhez a Vivicittán

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.