Tegyük vízállóvá túracipőnket!

A tavaszi esős időjárás ellenére egyre többen kirándulnak a természetben, így érdemes figyelembe venni bakancsunk tartósságának elősegítését. Leginkább két módszer közül választhatunk.

Ahogy melegszik az idő, úgy járják egyre többen az erdőt. A kora tavaszi időjárás azonban korántsem a szárazságáról híres, így mindenképpen ajánlott vízálló cipőben útra kelni. Mi a teendő abban az esetben, ha nincs ilyenünk? A válasz egyszerű: tegyük vízhatlanná meglévő túracipőnket!

A folyamat nem olyan bonyolult, mint elsőre gondolnánk, ellenben nagyon hasznos, mivel nagyban megnövelheti kedvenc lábbelink élettartamát. A vízállóvá tételnek két gyakori módja elterjedt, a közös pont, hogy mindegyik alkalmazása előtt tisztítsuk meg a cipőt minden szennyeződéstől.

 

 

Az egyik lehetőség, ha cipőnk külső részének kezelésére külön erre a célra kifejlesztett waxot, krémet vagy pasztát használunk.

Feladatunk mindössze annyi, hogy a választott anyagot ujjunk vagy egy ruhadarab segítségével körkörös mozdulatokkal vigyük fel a cipőre és egyenletes rétegben oszlassuk el.

Csupasport-magazin: Fejjel mentünk a falnak

Milyen érzés kissé túlsúlyos hobbifocistaként, ha kipróbáljuk az új olimpiai sportágat, a falmászást? Miért jó, ha van egy, de inkább több őrangyal? Hogy kellene elkerülni a tízméteres esést?

Erről, és persze sok minden egyéb szabadidős érdekességről írunk a Csupasport magazin első számában, amely március 10-én jelenik meg! A 100 oldalas magazinon kívül olvasóink kapnak egy 16 oldalas versenyeredményes mellékletet is.

Figyeljünk, hogy a varrások se maradjanak ki, mert a víz főleg ott képes beszivárogni. Ha készen vagyunk, tegyük félre a cipőt, és másnapra tökéletesen vízálló lesz. Tulajdonságát 3-4 hétre megőrzi, tehát amennyiben nem vesszük túlzottan igénybe, és túráink alatt nem lesz nagyon koszos, a vízhatlanság fenntartása érdekében ennyi idő elteltével javasolt megismételni a kezelést.

Másik lehetőség az impregnálóspray használata. Előnye az előző módszerrel szemben, hogy sokkal időtakarékosabb, és ugyanazt a hatást érhetjük el. Figyeljünk, hogy a cipő anyagának megfelelő sprayt használjuk – ugyanez a krémekre is igaz –, illetve zárt helyiség helyett inkább a szabadban végezzük a kezelést.

A flakont tartsuk 15 centiméterre a cipőtől, és fújjuk körbe, vigyünk fel néhány vékony réteget. Amint megvagyunk, vastagabb réteget fújjunk rá befejezésként, majd pihentessük éjszakára. Ha mindent jól csináltunk, a sprayvel kezelt cipő szintén 3-4 hétig lesz vízálló.

Az említett két módszeren felül természetesen máshogyan is vízhatlanná tehetjük cipőnket, léteznek olyan vészmegoldások, amelyek nem tartósak, de rövid időre hatékonyan megoldják a problémát. Ilyen a vazelin használata. Gyógyszertárból könnyen beszerezhető, és ha indulás előtt gyorsan átkenjük a cipőt, legalább annyit elérünk, hogy az adott napon szárazon tudhatjuk lábfejünket.

 

Eléggé nyakatekert megoldás, de a váltóolaj is működhet, amely természetéből adódóan taszítja a vizet. Itt egyedül azt kockáztatjuk, hogy cipőnk anyaga elszíneződik, így érdemes nagyon megfontolni a kezelést.

(Megjelent a Nemzeti Sport Csupasport mellékletében 2020 februárjában.)

 

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.