Teljesítménytúrák: lehet vagy nem lehet?

A Magyar Természetjáró-szövetség újabb állásfoglalást tett közzé tagszervezetei számára, az operatív törzset megkeresve az Emberi Erőforrások Minisztériumától érkezett válasz a jogszabályok értelmezésével kapcsolatban.

A csupasport.hu is beszámolt róla, hogy a Magyar Természetjáró-szövetség (MTSZ) május elejei állásfoglalása szerint nem lehet semmilyen túrázási tevékenységet szervezni, természetjárást csak azokkal folytathatunk, akikkel egy háztartásban lakunk. A szervezet azóta kikérte az ügyben az operatív törzs véleményét, és az Emberi Erőforrások Minisztériumától választ is kapott a felvetődő kérdésekre. Az MTSZ az alábbiakról tájékoztatta a napokban tagszervezeteit:

A túrázás és a vezetett túrázás beletartozik a szabadidősport keretei között végzett edzéstevékenységbe, ezért

Magyarország teljes területén engedélyezett a túra szervezése és az azokon való részvétel a kormányrendeletben és a védelmi intézkedésekről szóló kormányrendeletben foglalt feltételek szerint.

Továbbra sem teljesen egyértelmű azonban a teljesítménytúrázás helyzete. Ez ugyanis a túraversennyel együtt sportrendezvénynek minősül, ezért

az ilyen típusú események Magyarország teljes területén szervezhetők, de csak zárt körülmények között, nézők nélkül. A zárt körülmények feltételeinek megteremtése a szervezők felelőssége.

Az MTSZ ezzel egyidejűleg kéri a fenti tevékenységek, események szervezőit a veszélyhelyzetre vonatkozó biztonsági előírások és feltételek betartására, megteremtésére.

S hogy mi a válasz a címben is feltett kérdésre? Erre csak azt tudjuk mondani, hogy értelmezéstől függ. Nézők jellemzően nincsenek jelen egy teljesítménytúrán (ha csak a résztvevőket a célban vagy a táv valamely pontján váró kísérőket nem számítjuk annak), a zárt körülményeket pedig nehéz megfeleltetni egy szabadidős sportnak, amely nem egy jól elkerített helyre, például egy stadionra korlátozódik. A zavaros helyzet tisztázásra, pontosításra vár, közleménye szerint az MTSZ már felvette a kapcsolatot az illetékes hatóságokkal.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.