A szél és a hűvös víz sem volt akadály

Noha a tervekhez képest szinte minden másként alakult, ráadásul a szél is akadályozta, Zimányi András sikeresen átúszta a hatfokos Balatont.

A napokban már beszámoltunk arról, mire készül a civilben taxisként dolgozó Zimányi András: a tavaly nyáron a Balatont hosszában átúszó férfi Tihanyból Szántódra tervezett átúszni. És sikerült is neki – még ha „kicsit” másként is, mint tervezte.

„Izgalmasan indult az úszás – veszi át a szót Zimányi, aki már a kellemesen elfogyasztott és energiát adó ebéd után számolt be honlapunknak a részletekről. – Tudtuk, hogy szeles lesz az időjárás, de arra nem számítottunk, hogy ilyen irányba mozgatja meg a tó vizét. Bagyó Sándor, a vízimentők elnöke javasolta, hogy mégse Tihanyból, hanem Szántódról induljak.”

Mivel eleve a déli parton találkoztak volna, nagy probléma nem adódott (kivéve, hogy a televíziós társaság is odaérjen időben), így Zimányi nekivágott a távnak.

„Nagyjából hatfokos volt a víz, amivel nem is volt problémám, a széllel annál inkább. Az arcomba fújta a vizet, így a táv felénél sokat benyeltem, kicsit fuldokoltam, de szerencsére nem történt baj. Már azon gondolkodtam, nehogy a vizimentők beugorjanak értem, ám nem szedtek ki szerencsére. Gyorson és mellen akartam leúszni a távot, végül csak mellúszás lett belőle, és a táv felétől nem előre néztem, hanem jobbra, hogy így védjem magam a széltől és a sunyi kis hullámoktól. Minden rendben ment, ám azért éreztem, hogy iparkodnom kell, nehogy kihűljek. A táv második felén sokat segített, hogy egyre határozottabban láttam közeledni a túlsó partot.”

A kis hullámzás miatt az eredeti, 1200 méteres táv nagyjából 1300 méterre hízott, ezt végül 35 perc alatt tette meg Zimányi, aki úgy tudja, rajta kívül még senki sem úszta át a tavat ilyen időszakban.

„Nagyon aggódtam, hogy hogyan tudok felmelegedni a célba érkezés után. Tilos meleg vízzel tusolni, és törülközni is felesleges, hiszen belülről fázol. A kulcs az intenzív átmelegítő torna, amely guggolásból és fekvőtámaszokból áll. Az elmúlt hetekben annyit csináltam belőlük, mint egész életemben sem, de most is sikerrel jártam, meg tudtam előzni, hogy a szervezetem erőteljes remegéssel átvegye a hatalmat. Bár szinte minden másként alakult, mint terveztük, sikerült átúsznom a tavat!”

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Végre bringára pattanhattak
Futballsztárok a padel bűvöletében
Dekázás szélben, viharban a Szaharán át
Megküzdött, de kibírta, és második lett
Praktikus és menő: koskormány a bringán

Szponzorált tartalom

Vár rád a természet!
Most, hogy végre itt a túraszezon, és te is érzed, hogy nem szeretnéd a szabadidődet sem a négy fal közt, sem a városban tölteni, itt az ideje, hogy átnézd a túrázáshoz használt felszerelésedet, és esetleg beruházz néhány újabb darabra. (x)

Videók

Figyelem, ember a levegőben!
Ilyen kosarat még Jordan sem tud dobni!
Felmászott, majd eggyé vált a vízeséssel

Hegymászás

Kihívás profiknak: gyönyörű és veszélyes
Tényleg, milyen magas a Mount Everest?
Hetven éve új korszak kezdődött

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Jéghideg tavak, garantált felfrissülés
Karintiai kirándulás: irány a kemping!
A parazita tesz a távolságtartásra
Jaj, úgy élvezem én…!
Újra virágozhat a fitneszüzlet

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.