Biciklizés a vízen, de nem hagyományosan

Felejtsük el, amit eddig a vízibiciklizésről gondoltunk, a nemrég piacra dobott Hydrofoiler XE-1 ugyanis olyan élményt nyújt, mintha a víz felszínén bringáznánk, csak egyelőre nagyon drága.

A vízibicikliről a legtöbb embernek a Balaton és az ott kibérelhető csúszdás verzió jut eszébe, pedig nemrég piacra dobtak egy olyan „bringát”, amely teljesen más megvilágításba helyezi a vízi kerékpározás fogalmát. A hírek szerint több mint hét éven keresztül dolgoztak a Hydrofoiler XE-1 nevű modell fejlesztésén, amelyből Új-Zélandon nemrég adták el az első darabokat. A világon teljesen egyedülálló modell egyelőre meglehetősen sokba kerül, merthogy kilencezer dollárba, vagyis átszámítva több mint két és félmillió forintba kerül.

 

 

És hogy mit tud ennyi pénzért? Valójában egy mini szárnyashajó és egy kerékpár hibridje, amelyet pedállal lehet hajtani, s a hírek szerint ugyanazt az élményt nyújtja, mint a normál biciklizés. A különbség csupán annyi, hogy nem aszfalton vagy földúton, hanem a vízben kell tekerni, és értelemszerűen kereke sincs, ehelyett a szárnyashajók technológiáját alkalmazzák.

Mivel a hajtása alapvetően nagy erőfeszítést igényelne, a kivitelezők az e-bicikliknél is alkalmazott motorikus rásegítéssel próbáltak könnyíteni a helyzeten.

Akkumulátora öt óra alatt töltődik fel, s mivel a bringa szétszerelhető, egy nagyobb csomagterű autóval is könnyedén szállítható, a végsebessége pedig körülbelül húsz kilométer/óra. Édes és sós vízben egyaránt használható, s bár nem várhatjuk, hogy egy-két éven belül ilyen járgányokkal lesz tele a Balaton, elképzelhető, hogy néhány éven belül itthon is megjelennek majd a Hydrofoiler XE-1-ek és nyilvánvalóan előbb-utóbb versenyeket is rendeznek.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.