Olasz-tanácsok nyílt vízre

Szénhidrát, magnézium, felszerelésteszt – ezeket ajánlja bármilyen tempózásra Olasz Anna, legeredményesebb aktív nyílt vízi úszónk. Jön a velencei tóúszás, érdemes felidézni néhány tanácsot.

Olasz Anna, Európa-bajnoki ezüstérmes, olimpikon úszónk elmondott néhány hasznos tippet, amely segíthet teljesíteni bármilyen nyílt vízi kihívást. A 9. K&H mozdulj! velencei tóúszás augusztus 4-én lesz a gárdonyi Sport Beachen, 500 és 6000 méter közötti távokkal.

1. Ne tele hassal ússzunk
Senkinek sem kellemes, ha a hullámok és a fáradtság mellett hányingerrel küzd… Semmiképpen se a verseny előtt fél órával vágjunk be egy nagyobb menüt. Aki úszik és készül, az pontosan tudja, hogy mire van szüksége, de alapvetően két órával a verseny előtt érdemes enni, azt követően már nem.

2. Fogyasszunk sok szénhidrátot
A nagyobb úszás előtt néhány nappal már érdemes az étkezésünkben előtérbe helyezni a szénhidrátokat. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy tésztát tésztával együnk, de érdemes az átlagosnál több szénhidrátot vinni a szervezetünkbe, hogy az felkészüljön a jelentős kihívásra.

3. Fontos a folyadékbevitel
Már az úszást megelőző napokban érdemes több folyadékot fogyasztani, és különösen igaz ez a verseny napjára. A vízben meg sem érezzük, hogy mennyit izzadunk, és így milyen sok folyadékot veszítünk, szóval figyeljünk arra, hogy igyunk. Az izotóniás folyadékok különösen sokat segíthetnek, hogy ne merüljön le a szervezet. És ne a tóból pótoljuk a folyadékot…

Ne a tóból pótoljuk a folyadékot!

 

4. Szedjünk magnéziumot
Az izotóniás italokkal a magnéziumbevitelt is segítjük, ami azért fontos, hogy megelőzzük a görcsöket, izomfáradást. Aki nem szokott magnéziumot szedni, annak az úszás előtt egy-két nappal elég bevennie egyet naponta, de én például mindennap szedek magnéziumot, mert edzésen is begörcsölhet a talpam, a vádlim.

5. Teszteljük a felszerelésünket
Nagyon rossz, ha egy-két órán keresztül szorít a sapka, a szemüveg vagy az úszódressz, éppen ezért mindent teszteljünk, hogy ideális lesz-e nekünk a versenyre.

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.