Több száz újévi csobbanó a Balatonban

Immár tizedik alkalommal kerül sor Szigligeten a rendezvényre, amelyen egész napos programokkal várják a résztvevőket. Legutóbb ötezren szurkoltak a partról a bátor vállalkozóknak.

Néhányan bizonyára borzongva nézik azokat a videókat, amikor jeges vízben mártóznak meg a bátor sportemberek, ha viszont valaki érez magában erőt a kihíváshoz, január 1-én Szigligeten próbálhatja ki, milyen is a téli Balaton.

„Az Újévi csobbanás nevű rendezvény két helyi vállalkozó, Balló Piroska és Németh Zoltán ötlete volt, hiszen a Balatonnál nagy cél, hogy meghosszabbítsuk a szezont, illetve a szezonon kívül is szervezzünk olyan programokat, amelyek vonzzák a látogatókat – kezdte Balassa Dániel szervező. – Erre jó példa a szigligeti Süllőfesztivál, valamint a január elsejei csobbanás. Erre a napra az emberek általában nem szerveznek programot, még a szilveszter fáradalmait pihenik ki, és ez a jópofa rendezvény kitűnő kikapcsolódási lehetőséget kínál.”

A Royal Vodka támogatásával, a szigligeti önkormányzat szervezésében megrendezett Újévi csobbanás azért is különleges, mert az idén éppen tizedszer rendezik meg, s immár kilencedik alkalommal küzdenek meg a résztvevők, hogy elsőként érjék el a szervezők által a vízben felállított karácsonyfát. Ez nagyjából 50-60 méterre található a parttól, s mivel sekély a víz, inkább futni kell a fáig, mint úszni.

A győztest díjazzák is: ezúttal koncertjegy a jutalom, amit a leggyorsabb mellett a legidősebb, a legmesszebbről érkező és a legextrémebb jelmezben fürdőző résztvevő is megkap .

„Van, aki csak térdig megy be a vízbe, majd megfordul, de olyanok is akadnak, akik percekig áztatják magukat. Nagyon fontos, hogy csak orvosi vizsgálat után lehet bemenni a vízbe, ugyanakkor érdekesség, hogy utána se megfázásról, se betegségről nem hallunk a csobbanóktól – tette hozzá Balassa Dániel. – Legutóbb csaknem hatszázan mártóztak meg a Balatonban, évről évre növekszik a résztvevők száma. Ez a hatszáz már lélektani határ volt, hiszen viszonylag kicsi a felület, 2019-ben is volt, aki megvárta az első hullámot, és akkor ment be, amikor többen már kijöttek. Elképzelhető, hogy ezúttal hétszáz csobbanó is lesz, ami persze az időjárástól is függ, de szerencsére nem mondanak rossz időt.”

Ráadásul nemcsak csobbanni lehet. Kinyitnak a strandon lévő éttermek, működik a műjégpálya, lesz jégszobrász és koncert, jönnek artisták. Legutóbb például mintegy ötezer látogatója volt az eseménynek.

A csobbanásra ingyen lehet nevezni, a főszponzor takaróval, az önkormányzat pedig emléklappal várja a résztvevőket, akiknek fűtött öltözősátrat biztosítanak.

nyitó kép: facebook

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.