Bringaszállítás: belül, hátul vagy felül?

Ha autóval szállítunk kerékpárt, a megfelelő rögzítés mellett a láthatóságra is figyeljünk oda. Tízezer forinttól már jó lehetőségek közül választhatunk, de ha bírja a pénztárcánk, még biztonságosabbá tehetjük a bringák szállítását.

 

Évről évre többen döntenek úgy, hogy nyaralásukat, kirándulásukat a kerékpározás köré építik. Amennyiben valamilyen távolabbi hely a célpont, és az oda-visszautat nem nyeregben szándékozunk megtenni, egyből felvetődik a kerékpárok szállításának témaköre. Hova és hogyan rögzítsük autónkon, mik az előírások?

A szállításra alapvetően három mód áll rendelkezésünkre: az autó belsejében, a hátuljához erősítve vagy a tetőn.

Sajnos a csomagtér sokszor nem alkalmas a célra, ha mégis jutna benne hely, a bőröndök, táskák, gyerekjátékok jó eséllyel mindent elfoglalnak. Amennyiben mégsem, nagyon figyeljünk oda a megfelelő rögzítésére, megelőzve ezzel, hogy a kerékpárok fékezéskor könnyen elszabaduljanak, és komoly sérüléseket okozzanak.
Az autón kívüli megoldások közül a tetőcsomagtartó számít gyakoribbnak, de tisztában kell lenni a hátrányaival. A kerékpárokat minden fel- és leszereléshez emelni kell, a nagyobb légellenállás miatt megnő az autó fogyasztása és a biztonságos haladás érdekében kénytelenek leszünk a szokottnál valamivel kisebb tempót diktálni. Utazás közben rengeteg bogár tapadhat a vázra, így ha megérkeztünk a célállomásra, első dolgunk a takarítás lesz. A módszer mellett szól ugyanakkor, hogy rengeteg szett közül válogathatunk, kis rutinnal néhány perc a sínek felszerelése és használat után ugyanilyen egyszerű az eltávolításuk. Fontos figyelni rá, hogy a kerékpárok oldalirányban nem lóghatnak ki, illetve az autó megnövekedett magassága nem lehet nagyobb négy méternél.

Ha fokozott stabilitásra és menettempóra vágyunk, érdemes elgondolkodni a vonóhorogra illeszthető adapteren, ennek hiányában pedig a csomagtér ajtajára szerelhető tartón.

A tetőcsomagtartóhoz viszonyított felárukat a kisebb fogyasztás miatt hamar behozzák, mindössze arra kell figyelnünk, hogy az adott autómodellhez megfelelő típust válasszunk. Az előírások szerint a kerékpárok hátrafelé legfeljebb egy méterrel, oldalra negyven centiméterrel nyúlhatnak túl, illetve kötelező biztosítanunk a hátsó lámpák és rendszámtábla láthatóságát.
Amennyiben csak egyetlen alkalomra lenne szükségünk valamilyen külső tartóra, érdemes elgondolkodni a bérlésen. Vásárlás esetén pedig próbáljunk olyan helyet keresni, ahol előzetesen felszerelhetjük a választott modellt, tisztázva ezzel a kompatibilitás kérdését.

 

Külön hely lámpának, rendszámtáblának

Amennyiben az autó rendelkezik tetőcsomagtartóval, a szállítást legolcsóbban úgy oldhatjuk meg, ha vásárolunk egy rászerelhető, zárható, alumínium kerékpártartót. Darabja 10–15 ezer forintba kerül. A vonóhorogra szerelhető, maximálisan négy kerékpárt elbíró szettek ára 60–120 000 forint körül alakul, ezeken külön lámpa és rendszámtáblának kialakított hely is található. A csomagtér ajtajára szerelhető tartók esetében is nagy a szórás, márkától, minőségtől függően 20–80 000 forintot is otthagyhatunk a boltban.

 

(Megjelent a Bringázás magazinban, 2017-ben.)

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Eszkimó hagyatékból született a harcos kajakpóló
Amit nem érdemes kihagyni: erőnléti edzések a futók számára
Hibázott, de női magyar csúcsot döntött és bronzérmet szerzett a 48 órás vb-n
Arra figyelt, nehogy elájuljon a magabiztos győzelmet hozó Európa-bajnokságon
A Mount Everest máig megoldatlan százéves rejtélye

Videók

Hetvenévesen úgy futotta le a száz métert, hogy leesett a nézők álla
Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon

Hegymászás

Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.