Kérdőjelekkel indul a síszezon

Korábban egyértelműnek tetszett, hogy az osztrák sípályák december 24-én ismét kinyithatnak, néhány nappal az újraindulás előtt azonban néhány tartományban nagy a bizonytalanság.

Amikor Sebastian Kurz osztrák kancellár december 18-án sajtótájékoztatót tartott, sokan a szívükhöz kaptak. Kurz ugyanis bejelentette: karácsony után, december 26-tól ismét átfogó zárlat lép életbe Ausztriában a koronavírus-járvány miatt.

S hogy ez mit jelent? Hogy újra életbe lép az egész napos kijárási korlátozás, bezárnak a boltok. A teljes zárlat január 18-ig tart, s az általános nyitást tömeges szűrés előzi meg, aki pedig ennek nem veti alá magát, annak január 24-ig tart a személyes korlátozás.

Azonnal felvetődött a kérdés, mindez hogyan érinti az osztrák síszezont?

Szerencsére sehogy. Vagyis… A csupasport.hu korábban már beszámolt arról, az osztrák sípályák december 24-én kinyithatják kapuikat a síelni vágyók előtt, és ezen Sebastian Kurz legutóbbi bejelentése sem változtat. A szabadtéri sportolást továbbra is engedélyezik, így csütörtöktől – ahogy azt az üzemeltetők szerették volna – megengedett a síelés, a korcsolyázás, valamint a sífutás is.

 

Fotó: shutterstock

 

És akkor következik a de, mert a szabályok szigorodtak: a hüttékben csak a szükségleteiket végezhetik el a sportkedvelők, ételt és italt kizárólag elvitelre vásárolhatnak.

A sífelvonókon kötelező FFP2-es szűrőosztályú egészségügyi maszkot viselni, holott annak használatát egyébként tömegközlekedés során, és a taxikban sem írják elő.

Salzburg tartományban nagy felháborodást keltett az előírás, ezért még hétfő éjszaka sem volt biztos, hogy ott karácsonykor csakugyan fogadnak-e vendégeket.

Tirolban ugyanakkor már a nyitásra készülnek, akciós bérleteiket azzal a felhívással kínálják, hogy sok a hely kedvező áron (mármint a pályákon…). Biztosra vehető, hogy lesznek liftek, amelyek nem indulnak el, sőt van olyan síterep, amely január 7-re tolta a nyitást. Azzal a feltétellel persze, hogy a szállást kínáló és vendéglátóhelyek kinyithatnak.

Márpedig erre egyelőre semmi garancia nincs.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.