Szkander maszkban, még tisztább kézzel

A kézfertőtlenítés már a koronavírus-járvány előtt is teljesen természetes volt a szkanderversenyeken, azóta pedig még jobban odafigyelnek a versenyzők egészségére. Erről Barzsó Henrietta beszélt, aki nemrég sérült csuklóval is aranyérmes lett a Túrkevén rendezett ob-n.

A Csupasport tavaly nyáron írt először Barzsó Henriettáról, aki korábban úszott és táncolt, azonban édesapja és testvére hatására végül a szkandernél kötött ki. Mindjárt az első versenyén hatalmas sikerélménnyel gazdagodott, ami óriási lökést adott neki a folytatásra, és itthon már a legjobbak között tartják számon.

A március elején Túrkevén rendezett országos bajnokságon bal kézzel a +65-ös kg-ban, nehézsúlyban indult, a cél az volt, hogy lássák, mennyit fejlődött, és mennyire tud küzdeni a neki nehezebb kategóriában.

Nos, nagy csatában ezüstérmes lett, de legalább ekkora teljesítmény, hogy jobb kézzel úgy lett aranyérmes a –65 kg-os kategóriában, hogy egy héttel korábban megsérült a csuklója.

„Egy héttel előtte edzésen megroppant a csuklóm – mondta a Csupasportnak. – Természetesen azonnal elmentem orvoshoz, kaptam injekciókat, de így is fájt az egész versenyen, és be volt dagadva. Azóta szerencsére sokat javult, de még most is óvatosnak kell lennem. Az ob kimondottan jó hangulatban zajlott, sokan voltunk, igaz, lehettünk volna még többen. A következő verseny a májusi nemzeti döntő lesz Halászteleken, az Európa-bajnokság sajnos elmarad, de abban bízom, hogy a világbajnokságot megtartják az ősszel. Egyelőre ebben a sportágban is sok a bizonytalanság. Tavaly sok verseny elmaradt, a nyár óta most januárban volt az első megméretés, bízom benne, hogy minél hamarabb visszazökken minden a régi kerékvágásba.”

Adva van a kérdés: a jelenlegi járványhelyzetben hogyan zajlik egy szkanderverseny, mennyire szigorúak ez előírások? Elvégre a versenyzők folyamatosan érintkeznek egymással, ami óhatatlanul is veszélyt jelent az egészségükre.

„A maszk természetesen az egész versenyen kötelező, ami érthető, ugyanakkor meg is nehezíti a dolgunkat. Máshogy vesszük a levegőt, és sok mindenben hátráltat. A verseny emellett zónákra van osztva, szigorúan meg van határozva, hogy mikor ki lehet az adott zónában. A kézfertőtlenítéssel kapcsolatban nincs előírás, de mondanom sem kell, hogy mindenki ezerrel fertőtlenít. Ez egyébként már a vírushelyzet előtt is alap volt, mivel állandóan idegenekkel érintkezünk. Ez mindenkinek a saját felelőssége, nagyon odafigyelünk rá. Nehéz most, a felkészülésben is hátráltat minket a vírushelyzet, másfelől az emberben ott van a félelem is. A többséghez hasonlóan én is tartok tőle, hogy megfertőződöm.”

Bár versenysportolóként lehet konditermekbe járni, a bükkfürdői terem – ahol Barzsó Henrietta legtöbbször edzett – zárva van. Maradt tehát az otthoni felkészülés, ami természetesen nem ugyanaz, mint a megszokott gyakorlás a viadalok előtt.

„Vettem egy szkandergépet, illetve édesapám és a testvérem korábban sok mindent beszerzett – az erősítéssel tehát nincs gond. Sokat húzódzkodom, csinálom a fegyencedzést, a technikát pedig a tanítványaimmal, a tesóimmal és apukámmal gyakorlom. De tény, nehezebb így. Jóval egyszerűbb, amikor rendes körülmények között tud készülni és gyakorolni az ember.”

Fotó: MTI

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Gyomorprobléma hátráltatta, ám ez sem akadályozta meg az ob-győzelmét
Elszállt a kuplung, elesett futás közben, nem volt erő a lábaiban – mégis megnyerte a 12 órás ob-t
Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.