Egy nagy vérömleny volt az erőemelő teste

Bár egy autóbaleset következtében hat centimétert le kellett vágni az amerikai Scot Mendelson erőemelő-világbajnok jobb lábából, korábbi sérülésének látványa sokkal jobban sokkolt.

A híres testépítőket és erőemelőket ért szörnyű sportbaleseteket bemutató sorozatunkban eddig Dorian Yatesről, Ronnie Colemanról, Calum Von Mogerről és Jean-Pierre Fuxról írtunk, a sorozat zárásaként pedig az amerikai Scot Mendelson esetét mutatjuk be. Azon profi erőemelők és szkanderezők egyike, akik viszonylag szerencsésnek mondhatják magukat: karrierje alatt, sportolás közben jóformán egyszer sem sérült meg, ám egy rekordkísérlet során őt is utolérte a balsors.

Mendelson 1969. február 21-én látta meg a napvilágot Brooklynban. Anyai nagyapja, Morris Reif (Bronxville-i Bombázó néven vált híressé) hivatásos ökölvívó volt, és 115 mérkőzésen 75 kiütéses győzelmet jegyzett. Mendelsont ennek ellenére gyerekként inkább a baseball és az amerikai futball vonzotta.

Tinédzserkorában aztán birkózni és bokszolni kezdett, és örömmel vette észre, milyen gyorsan tud izmot növelni. Ezt a képességét kamatoztatta később, amikor belevágott a testépítésbe. Ekkor döntötte el, hogy erőemelő lesz, méghozzá a világ legjobbja.

2002 októberében az akkor 140 kilogrammos Mendelson 318 kilogrammot nyomott ki fekvenyomóruha nélkül, ami akkor elképesztő világrekordnak számított a nehézsúlyúak között. Egy évvel később – ugyanebben a kategóriában – megfejelte teljesítményét, és 323.4 kilogrammot teljesített. Harminchat éves korában még ezt is sikerült felülmúlnia, ezúttal 324.3 kilogrammot nyomott ki fekve. Utóbbi rekordját csupán nyolc évvel később döntötte meg Eric Spoto 327.5 kilogrammal. Persze ez csak a jéghegy csúcsa, hiszen pályafutása során Mendelson összesen több mint 60 rekordot adott át a múltnak.

 

 

Egy erőemelő-versenyen vett részt 2013-ban, és újabb rekordkísérletre készült fekvenyomásban. Az első körben 292 kilogrammot emelt ki, ám nem állt meg itt – vesztére. Hogy fokozza az izgalmakat, és hogy újabb világcsúcsot állítson fel, 325 kilogrammnyi súlyt pakoltatott a rúdra, de ezzel már nem tudott megbirkózni: a megterhelés következtében elszakadt a mellizma, és alig néhány másodperc alatt teljesen bevérzett. Kezelőorvosa sohasem látott ilyen súlyos mellizomsérülést, s a Mendelsonról készült képek hamar bejárták a világsajtót és az internetet.

 

 

A fekvenyomás világbajnokát kemény fából faragták: egy éven át tűrte a megpróbáltatásokat, és inkább megvárta, amíg sérülése magától elmúlik, mert nem akart kés alá feküdni. Ezt azonban később megbánta.

„A kezelőorvosom úgy döntött, nem szívja le a vérömlenyt, pedig rengeteg vér volt a bőröm alatt – emlékezett vissza később. – Ha nem hallgatok rá, sokkal hamarabb túlestem volna az egészen. Még a heregolyóim is tele voltak vérrel, egy éven át alig tudtam leülni a székre. Azt kell mondjam, amíg nem sérülsz meg, nem is tudod, valójában mennyire sérülékeny a mellizmod.”

 

 

Később, 2014-ben Mendelson súlyos autóbalesetet szenvedett, amelynek következtében három hétig intenzív kezelésre szorult. A balesetben megrepedt a koponyája, több bordája eltört, jobb lábfejét pedig csak a bőr tartotta. Számos beavatkozást követően végül eltávolították a jobb bokáját, emiatt jobb lába hat centiméterrel rövidebb lett. Az operációt követően már nem tudott az erőemelés más szakágaiban, a guggoló emelésben és az elemelésben versenyezni. 2015-ben újabb autóbaleset érte, ami miatt fel kellett hagynia a fekvenyomással, Mendelson azonban hamar szakágat váltott, és 2016-ban szkanderezni kezdett, nem is eredménytelenül: az Egyesült Államok egyik legmagasabban jegyzett versenyzője lett. Aktív erőemelő-pályafutását befejezve edzőtermet nyitott Kalifornia államban, amelyet mind a mai napig ő menedzsel.

Fotók: Scot Mendelson/Instagram

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Úszás után ultrafutás – bemutatjuk a Spartathlon kajmán-szigeteki indulóját
Ételmérgezést kapott, de így is megnyerte a hatnapos világkupát
Így válasszuk ki a megfelelő nyerget a kerékpárunkra
A nehézségek ellenére remek győzelmet aratott Balatonfüreden Beda Szabolcs
Sportolók kedvencei – 5 érdekesség a tésztáról

Videók

Forradalmi extrém sport a vízen: szörf és krosszmotor összegyúrva
Lélegzetelállító videó: egy százméteres sziklatorony megmászása testközelből
Megmutatjuk, milyen őrült sebességgel száguld egy bázisugró

Hegymászás

A Magas-Tátra gyönyörű, de veszélyes kihívása profiknak: a Sas-út (videóval)
Hogyan lépjünk szintet a túrázás után? Tippek és tanácsok kezdő hegymászóknak
Végzetes kötél Katmanduból: a legenda, aki megállíthatatlannak tűnt

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?
Karintiában télen is lehet ötvözni a luxust a kempingezéssel

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.