Lerokkant a nyolcszoros Mr. Olympia

Ronnie Coleman 1998 és 2005 között birtokolta a profi testépítők trónját, ám a rengeteg edzés és megpróbáltatás az egészségébe került. Manapság annak is örül, ha megtehet néhány métert.

A profi testépítők baleseteit bemutató sorozatunk első részében Dorian Yatesről írtunk, most pedig a bodybuilderek egyik királyát, Ronnie Colemant vesszük górcső alá.

Ha létezik hivatásos testépítő, akit egy életre megnyomorított a megmozgatott többtonnányi súly, Ronnie Coleman mindenféleképpen az. Az amerikai Mr. Olympia-társrekorder, aki 1998 és 2005 között sorozatban nyolcszor hódította el a címet (az amerikai Lee Haney 1984 és 1991 között volt képes hasonlóra), az utóbbi években jóformán több időt töltött kórházban, mint otthonában.

Megpróbáltatásai 2007-ben, utolsó Mr. Olympiáján kezdődtek, amelyen fájdalmai miatt már csak a negyedik helyen végzett. Ekkor esett át első műtétjén, azóta nem akadt olyan testrésze, amelyben ne járt volna a sebész szikéje. Operálták a nyakát, a csípőjét, a lábát és a hátát, utóbbit – pontosabban a gerincét – több alkalommal is.

Rongybabaként csuklott össze 2017 februárjában, amikor felszállni készült arra a járatra, amely hazarepítette volna az Egyesült Államokba. A derekába épített négy csavar mindegyike eltört, és mozgásképtelenné tette. Azonnal meg kellett műteni, s a 13 órán keresztül tartó beavatkozás végére a korábbiaknál is erősebb csavarokat helyeztek el a gerincében. Coleman egy hónapig ágyhoz volt kötve, és keményen tűrte a műtétet követő fájdalmakat. Rendkívül derűlátónak mutatkozott felépülésével kapcsolatban, és minden jel arra utalt, újra a régi lehet.

Nem így történt.

Névjegy: Ronnie Coleman
Született: 1964. május 13., Monroe, USA
Állampolgársága: amerikai
Testmagassága: 180 cm
Versenysúlya: 130-136 kg
Testsúlya: 143-145 kg
Kiemelkedő eredményei: 8x Mr. Olympia-győztes (1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005), Mr. Olympia-2. (2006)

Nemcsak rajongói, hanem testépítők millió is megdöbbenve fogadták a hírt 2018 októberében, hogy az akkor 54 esztendős Coleman a több évtizedes megterhelő munka miatt talán soha többé nem áll talpra. A róla készült dokumentumfilmben – amelynek címe Ronnie Coleman: A király – megdöbbentő részleteket árult el.

„Világ életemben tele voltam energiával, mindig hajtott a harci szellem, de most olyan fáradtnak és letörtnek érzem magam, hogy legszívesebben meghalnék – mondta kétségbeesve. – Bár megállás nélkül szedem a gyógyszereket, a fájdalom egyszerűen nem akar megszűnni. Pokollá vált az életem.”

A következő év sem hozott megváltást. Januárban újabb műtét várt rá, ezúttal egy lemezt építettek be a nyakába. Még ebben az évben, szeptemberben újra a kórházi ágyat nyomta, miután a testében lévő, korábban beépített négy csavart hozták rendbe az orvosok. Ekkor már visszavonulása óta a tizenegyedik jelentősebb gerincműtétnél járt, így nem csoda, hogy egy évvel később elszakadt nála a cérna. 2020 januárjában a csípőjét is rendbe kellett hozatnia, júniusban pedig drámai kijelentést tett: soha többé nem tud majd járni. Coleman annak az orvosnak ment neki, aki legutóbbi három műtétjét végezte, csaknem kétmillió dollárért.

 

Ronnie Coleman rajongói előtt pózol 2015-ben egy kölni verseny előtt

 

„Ha jól műtött volna meg, réges-régen újra tudnék járni. A beavatkozások, amelyeket végrehajtott rajtam, többet ártottak, mint segítettek. Nem tudom, valaha talpra tudok-e még állni, de adok magamnak egy esélyt.”

A testépítés koronázatlan királya nem adta fel, talpra állt, visszatért az edzőterembe is, noha azóta jóval visszafogottabban végzi a gyakorlatokat. Mindenesetre, ha igaz, hamarosan piacra kerül a róla elnevezett, edzést elősegítő alkalmazás is. A szeretetre méltó, nyolcszoros Mr. Olympia-győztes legemlékezetesebb pillanatait felidéző videót ide kattintva nézhetik meg.

A Mr. Olympia eddigi győzteseinek nevét pedig ide kattintva olvashatják el.

Fotók és címlapfotó: Getty Images

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Az érettségi miatt kihagyja az Eb-t, de a világbajnokságon nagy céljai vannak
Videók segítségül a Kinizsi Százas teljesítéséhez
Dilemmázik, melyiket erőltesse: az aszfalt az elsődleges, de terepen eredményesebb
Sportfesztiválok jönnek a diáksportban
A kínai nagy faltól az Antarktiszig: versenyek, élmények hét kontinensen

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást
Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.