A mozgás a legjobb megoldás: új felfedezés, mégsem a tejsav okozza az izomlázat

Egy friss kutatás szerint az izomláz hátterében nem a túlzott tejsavtermelés és a mikroszakadások állnak, hanem az izmokat átszövő kötőszövetben létrejövő változások. De mit jelent ez pontosan és hogyan előzhetjük meg a fájdalmat?

 

Az izomlázról főként azt tudtuk eddig, hogy a tejsav okozza, valamint hogy kellemetlen fájdalommal jár. Mire világított rá a témában végzett, 2021-es kutatás?
Jan Wilke sportorvos és társai az izomlázat a fascia szemszögéből vizsgálták, és nagyon érdekes dolgot találtak, megdőlt az elmélet, mely szerint a tejsav és a mikroszakadások okozzák a fájdalmat – mondta a Csupasportnak Takács Kinga mozgásterapeuta, a MovementCinlic alapítója. – Korábban azt gondoltuk, úgy nyerünk energiát, ha elégetjük a tápanyagot, és ha ezt túl intenzíven végezzük, a tejsavtermelés fokozódik, majd az így keletkezett melléktermék miatt lesz izomlázunk. Ugyanakkor ismert, hogy tejsav nyugalmi állapotban is előfordul a szervezetben, és az edzés vagy intenzív mozgás után visszakerül a májba, vagyis nem okozhat gyulladást az izomban, valami mégis előidézi ezt a fájdalmat. Ezért a tudósok izomszakadásra gyanakodtak, mondván, a mikrosérülések miatt alakul ki az izomláz, viszont ez az elmélet is megdőlt. Kiderült, hogy a fascia, vagyis a kötőszövet túlterhelése miatt beszélhetünk gyulladásról. Excentrikus edzést követően vizsgálták az izmok közötti fasciarétegeket, és azt tapasztalták, hogy azok 12–16 százalékkal vastagabbak lettek az edzés előtti állapothoz képest, ezzel arányosan nőtt a fájdalomérzet. A vastagodást közvetlenül ödéma és gyulladás okozta.

Tehát elkerülhetetlen a fájdalom?
A fejlődéshez nem szükséges a fájdalom, azonban minden túlterhelés izomlázat idéz elő, ha nem figyelünk. Vegyünk például egy hobbisportolót, aki mindenhova biciklivel jár, egy nap könnyedén leteker tíz kilométert, viszont amikor egyszerre kell teljesítenie harminc kilométert, utána biztosan izomláza lesz. Ugyanez történik akkor is, amikor emelünk a súlyon, és húsz kiló helyett ötven kilóval guggolunk.

Vagy hogy egy teljesen hétköznapi esetet hozzak, már a kerti munkától is lehet izomlázunk, elvégre ilyenkor a szokottnál intenzívebben használunk bizonyos izmokat, ezzel pedig vastagodnak az izmok közötti fasciarétegek.

Mit tehetünk a fájdalom ellen?
Nem véletlenül nevezik izomláznak. A fájdalomérzet hátterében gyulladás áll, amit akkor tudunk a leggyorsabban semlegesíteni, ha felgyorsítjuk az anyagcserénket. Vannak olyan szerencsés emberek, akiknek erre nincs szükségük, hiszen rendkívül gyors az anyagcseréjük, viszont a többség nem ebbe a táborba tartozik.

Hogyan serkenthető az anyagcsere?
Mozgással. Tévhit, hogy nem szabad izomlázra edzeni, hiszen éppen a mozgás segíti elő a fokozott vérkeringést, ami segíti a kötőszövetek regenerációját. Ezért nagyon fontos a sportolás utáni levezetés, legyen szó néhány perc sétáról, a kardiógépek alkalmazásáról vagy hengerezésről. Az SMR-henger megfelelő alkalmazása a masszázstechnika elvén gyorsítja a szervezet anyagcseréjét, vagyis ideális eszköz a mozgás utáni regeneráció támogatásában. De lényeges a minőségi alvás, a fehérje- és folyadékpótlás, illetve a helyes táplálkozás.

Sokan alkalmazzák a hideg vizes zuhanyt. Ez jó megoldás az izomláz csillapítására?
Amikor sportolás után közvetlenül végezzük, akkor jó lehet, hiszen felpezsdíti a vérkeringést. De a másnap jelentkező izomláz ellen már nem hatékony. Ha nem figyelünk a levezetésre, a fájdalom 24–36 óra utána csúcsosodik, ilyenkor azt érezhetjük, hogy szinte képtelenek vagyunk felállni, olyan kellemetlen érzéssel jár együtt.

Így megint visszakanyarodunk oda, hogy a mozgás a legjobb megoldás, akár a teljes megelőzés, akár az izomfájdalom elkerülése érdekében.

Mire figyeljünk, ha izomlázra edzünk?
Semmi esetre se végezzünk ugyanolyan edzést, ami után kialakult a gyulladás, helyette válasszunk más gyakorlatokat, ugyanis egy túlterhelt izomszövet további terhelése könnyen izomsérülést eredményez. Én elsősorban élsportolók és amatőr sportolók mozgásterápiájával foglalkozom, és látom, hogy a legtöbb problémát a levezetés hiánya vagy a túlterhelés okozza.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Krikett, avagy a játék, amihez egy élet sem elég
Ne csapjuk be a szervezetünket! – így kerülhetjük el a sokkhatásokat
Bogár János tanácsa: Ne fusd el az elejét! – kezdődik a 18. Ultrabalaton
Régen halálos veszélyt jelentett, ma már bárki végigjárhatja a Királyok ösvényét
Százévnyi egészség: nem mindegy, hogy valami elől, vagy valamiért futunk

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.