A puliszka a kenyai futók titkos fegyvere

A profi sportolók többsége szigorú étrendet követ annak érdekében, hogy csúcsteljesítményt érjen el. Étrend-kiegészítőt szednek, nagy mennyiségű fehérjét fogyasztanak. A kenyai futók étkezése azonban igencsak eltér a nyugati sportolókétól.

Eliud Kipchoge olimpiai és világbajnok hosszútávfutónak és társainak az étrendje egyszerű, szerény és egyhangú. Az atléták étrendje főleg növényi alapú. A zöldségeket, gabonákat, gyümölcsöket helyben, biogazdálkodásokban termesztik. A sportolók fehérjefogyasztása alacsony, húst alig esznek, mivel az luxuscikknek számít sokfelé. Nem jellemző az sem, hogy különböző étrend-kiegészítőket fogyasztanak.

A kenyai futók azonban így is lenyűgöző teljesítményre képesek, a legjobb példa rá Eliud Kipchoge, aki 2019. október 12-én Bécsben, először a sporttörténelemben teljesítette a 2 óra alatti maratoni távot 1:59:40-es idővel, igaz nem hitelesíthető pályán és körülmények között. Milyen ételekből nyerik az erőt a kelet-afrikai atléták?

A kenyai sportolók erre a kérdésre azt a választ adják, hogy az ő titkos fegyverük nem más, mint az ugali és a managu. Az ugalit mi, magyarok is ismerjük, sőt fogyasztjuk is, ez ugyanis nem más, mint kukoricadarából készülő puliszka, amelynek nagyon magas a keményítőtartalma. A managu pedig egy spenóthoz hasonló zöld leveles növény, amelyet olajon megfonnyasztanak vagy vízben megfőznek fogyasztás előtt.

A kenyai futók gyakran esznek rizst és babot /Fotó: Shutterstock

Az afrikai sportolók a zöldségek közül káposztát, magas fehérjetartalmú vörös babot és burgonyát esznek. Gyakran fogyasztanak fehér kenyeret és indiai naanhoz hasonlító laposabb lepénykenyeret is. Az ő étrendjükben is megtalálható a tojás és a rizs, utóbbit sokszor babbal keverik. Annak ellenére, hogy az afrikai piacokon rengetegféle fűszert lehet kapni, az éttermekben pedig ízletes ételeket, a sportolók nem fűszerezik túl a fogásaikat.

Snackként legtöbbször gyümölcsöt esznek, főleg banánt és mangót, de előfordul, hogy délután zabból vagy kölesből készült kását fogyasztanak.

A kenyai sportolók fő itala a víz mellett a chai tea, azaz az édes tejes tea. Izotóniás sportitalokat egyáltalán nem isznak. Eliud és csapata elektrolit tartalmú porokat fogyasztanak hosszabb edzések után, de mást nem.

Recept

A puliszkát, vagy ahogy Kenyában hívják, az ugalit sokáig a szegények eledelének tartották, mert olcsó alapanyagból készül. Ma már egyre többen fedezik fel maguknak ezt az egyszerű, de laktató ételt. Sokféleképpen variálható, Magyarországon túróval, sült szalonnapörccel vagy savanyú káposztával eszik, de sok helyen már köretként is felszolgálják húsos raguk mellé. Az elkészítése nagyon egyszerű.

Hozzávalók:
6 dl víz
½ tk só
20 dkg kukoricadara

Elkészítés:
A vizet egy fazékba öntjük, elkezdjük melegíteni, hozzáadjuk a sót. Amikor a víz felforr, fokozatosan hozzáöntjük a kukoricadarát. Sűrű kevergetés mellett kb 20-25 perc alatt készre főzzük. A puliszkát még melegen egy tálba öntjük. Fogyaszthatjuk gyümölccsel is vagy sósan, túróval, de akár grillezett húsok mellé köretként is.

 

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is
Idén is minden adva volt a jó élményhez a Vivicittán

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.