A Ronaldo-hízás: kevés mozgás, sok kaja

Élsportolóknál és hobbisportolóknál is gondot jelent, hogy hónapokkal az aktív, rendszeres testmozgás befejezése után látványosan elhíznak. Megelőzhető, orvosolható ez a probléma?

Az egykori sztársportolók közül rengetegen küzdenek súlyproblémákkal, minden idők egyik legjobb futballistáját, a kétszeres világbajnok Ronaldót például már régóta gúnyosan „duci Ronaldóként” emlegetik. Aktív pályafutása végén sem tartozott már a vékonyabb játékosok közé, sőt korábbi edzője, Fabio Capello szerint képtelen volt akár csak két-három kilogrammot leadni, s a visszavonulása után fokozódott a probléma. Volt időszak, amikor 118 kilót nyomott, amiből időnként persze sikerült valamennyit fogynia. A jelenség nem egyedi, és nem csupán a futballisták körében figyelhető meg, bárki tapasztalhat hasonlót, ha valamiért be kell fejeznie az aktív testmozgást.

„A legnagyobb probléma, hogy az aktív pályafutás befejezése után a mozgás mennyisége és minősége csökken, az étvágy viszont kevésbé.

Ez Ferenczi Istvánnak, a Vasas kilencszeres válogatott erőnléti edzőjének a diagnózisa, aki negyvenévesen is figyel az egészségére, és rendszeres futással tartja karban a kondiját, ahogy erről írtunk is.

„A kockás has elsősorban attól függ, mi van a tányérunkon. Én is látom, tapasztalom, hogy sokan a pályafutásuk után kevesebb figyelmet fordítanak a mozgásra, a helyes táplálkozásra, kissé elkényelmesednek, és máris elkezdenek gömbölyödni. Persze az alkatnak is lehet ebben szerepe, de az biztos, hogy kellő motivációval és odafigyeléssel mérsékelhető vagy megelőzhető a probléma. Egyébként nemcsak az elhízás miatt kellene figyelni a mozgásra, hanem azért is, mert élettanilag, az egészség szempontjából is rendkívül fontos. ”

Fénykorában még Ronaldo sem küszködött súlyproblémákkal

A probléma hátterében elsősorban az áll, hogy ugyanannyit vagy többet esznek, mint előtte, ám ehhez már közel sem párosul annyi mozgás, mint korábban. A kutatások szerint egyébként az is közrejátszhat mindebben, hogy valaki családos-e, vagy sem; az egyedülállók, akiknek nincs párjuk, sokkal jobban odafigyelnek magukra, és általában kevésbé kényelmesednek el.

„Az a probléma, hogy a sportteljesítményhez szükséges energiamennyiséget elfelejtik csökkenteni – mondta a csupasport.hu kérdésére Somogyi-Kovács Anita, jogi szakokleveles sportdietetikus. – Mivel a bevitt energiamennyiségre már nincsen szüksége a szervezetüknek, az súlyfeleslegben jelenik meg. Gyakran fordul elő, hogy a magas energiatartalmú, korábban sportcéllal fogyasztott úgynevezett sportitalokat üdítőként tovább fogyasztják, pedig arra már nincs szükségük.”

Kérdés, mire kell figyelni, hogy megelőzzük a problémát.

„Nagyon fontos a testösszetétel mérése, a korábbi táplálkozási szokás felmérése, és az esetleges betegségek figyelembe vétele” – folytatta a szakember.

„Mindez ugyanis elengedhetetlen ahhoz, hogy tudjuk, kinek melyik tápanyagmennyiséget hogyan kell változtatni. Éppen ezért javasolt dietetikushoz fordulni, így a későbbiekben nem fordulhat elő, hogy valaki olyan zsírfelesleget halmoz fel, amely már betegséget is okozhat a korábban sportolóknál. Addig érdemes a vacsora mennyiségét esetleg felezni, az energiatartalmú sportitalokat pedig teljesen elhagyni.”

Kiakad a sztármérleg

Természetesen nem Ronaldo az egyetlen népszerű futballista, aki pályafutása végén, majd azt követően is súlyproblémákkal küszködött. Köztudott, hogy a Real Madridnál eleinte ellenezték Puskás Ferenc szerződtetését, ám a magyar világsztár hihetetlen akaraterővel túllendült ezen a problémán, és klasszishoz méltó produkcióval rukkolt ki. A futballtörténelem másik nagy alakja, Diego Maradona sem a nádszálvékony alkatáról volt híres, és ugyanitt említhetnénk Paul Gascoigne-t vagy Ronaldo honfitársát, Adrianót is. Az egyik legfrissebb sztori pedig a Tottenham korábbi csatáráé, az egyiptomi Midoé, aki nemrég 37 kilótól szabadult meg, majd viccesen üzent Hector Cúper szövetségi kapitánynak, hogy igazán meghívhatná őt az oroszországi világbajnokságra készülő válogatott keretbe.

Diego Maradona sohasem volt vékony alkat

 

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is
Idén is minden adva volt a jó élményhez a Vivicittán
Edzeni legalább annyira szeret, mint versenyezni, nagy célokat tűzött ki maga elé az évre
23 569 résztvevő és magyar győzelmek a 39. Telekom Vivicittán

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.