A Tisza hőse – egy ember is számít

Párdy Bence élete egy csapásra megváltozott, amikor július elején az addigi munkáját otthagyva leköltözött a Tiszához, és azóta a napjait annak szenteli, hogy minél nagyobb területet tisztítson meg a szeméttől.

Gyerekként gyakran töltötte a nyarakat a családjával a Tiszánál, ezért is szomorította el az a látvány, ami manapság a környéken fogadta. Ugyanis önkéntesként részt vett az I. Tisza-tavi PET-kupán, amelyen több tonna hulladékot gyűjtöttek össze.

„Annyira sokkolt, amit tapasztaltam, hogy nem tudtam tovább folytatni a munkámat – magyarázta Párdy, aki ezután fel is mondott a helyen, ahol pincérként dolgozott Budapesten. – Azért jöttem vissza, mert láttam, hogy időhiány miatt rengeteg hulladékot nem tudtunk összeszedni. A szemét nagy része már évek óta itt áll, és vannak olyan területek, ahol senki sem törődik vele.”

A 32 éves fiatalember először egy Tiszafüred környéki kempingben sátrazott, jelenleg pedig az ismerőseitől kapott lakókocsiban él. Miután elfogyott a félretett pénze, a közösségi médiában hirdetett adománygyűjtést, hogy folytatni tudja a tevékenységét.

„Egyik pillanatról a másikra alakult ki bennem ez a tettvágy, de most már a családom és a barátaim is látják, hogy elkötelezett vagyok – tette hozzá. – Az elején persze sokaknak furcsa volt, hogy ilyen lendülettel nekivágok, hülyének is néztek miatta.

Az első időszakban egy kenuval mentem ki, aztán a helyiek adtak egy csónakot, de fizikailag így is megterhelő a napi szintű munka. Viszont rengeteg pozitív visszajelzést kapok, van, hogy ismeretlenek jönnek segíteni.”

Párdy az eltelt hónapok során már több mint 800 zsákot töltött meg szeméttel. Ukrajnából az árvizek következtében a legkülönfélébb tárgyakat hozta le a folyó, kórházi eszközökkel és veszélyes hulladékkal is találkozott.

Párdy Bence megtalálta azt a tevékenységet, amely miatt felnézhetünk rá (Fotók: MTI)

„Az elsődleges célom, hogy enyhüljön a károkozás a régióban – válaszolta, amikor arról kérdeztük, mit szeretne elérni az akciójával. – Globális szinten a környezethez való hozzáállásunk egyre inkább negatív irányba mozog. Az indokolatlan túlfogyasztás és pazarlás nagy problémát jelent. Van egy olyan statisztika, hogy csak az Európában kidobott élelmiszer megoldaná a világ élelmezési gondját. Úgy vélem, a fölösleges tárgyak, eszközök vásárlásával sokszor valamilyen belső hiányt akarunk kompenzálni.”

Mint elmondta, nagyon igényli az aktív életet, és mindig megtalálta a módját, hogy valamit csináljon.

„Fontosnak tartom a rendszeres mozgást, korábban sokat kerékpároztam, volt, hogy a Balatont is megkerültük. Az úszás és az evezés is közel áll hozzám, ezekre most nyáron sok lehetőségem volt a Tisza-tónál. Budapesten sokszor végeztem erőnléti edzéseket, és egy fél évig thai bokszra jártam. Ezeken kívül már több éve jógázom, mert rájöttem, hogy szellemileg és fizikailag is felfrissít, ráadásul az ízületekre is jó hatással van” – sorolta Párdy, aki nézőként elsősorban az extrém sportokat követte a tévében.

Zsákszámra gyűjti a szemetet a Tiszán (Fotók: MTI)

Az elképzelése szerint télen is folytatja a munkát, de közben már más helyszínekben is gondolkodik.

„Ha nagy mínuszok lesznek, akkor felfüggesztem egy időre és tervezni fogok. Szeretnék más területre is átmenni, ehhez kell információt gyűjtenem és terepszemlét tartanom – vázolta, majd ezzel búcsúzott: –

A legújabb generáció szemléletformálását már fiatalon el kell kezdeni, de hiszem, hogy még a korombeliek is képesek a változásra. Magunkba kell nézni, és átgondolni, mennyit pazarlunk, és milyen áron ragaszkodunk a kényelmünkhöz. Ez mindannyiunk érdeke.”

(Megjelent a Nemzeti Sport Csupasport mellékletében 2019 októberében.)

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Az érettségi miatt kihagyja az Eb-t, de a világbajnokságon nagy céljai vannak
Videók segítségül a Kinizsi Százas teljesítéséhez
Dilemmázik, melyiket erőltesse: az aszfalt az elsődleges, de terepen eredményesebb
Sportfesztiválok jönnek a diáksportban
A kínai nagy faltól az Antarktiszig: versenyek, élmények hét kontinensen

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást
Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.