Bármit tesz, Ronaldo Brazíliában már csak egy kövér ember

A brazil csatárzseni, Ronaldo sokat küszködik a súlyával. Igyekszik észszerűen élni és étkezni, ennek ellenére hazájában nem kapja meg a kellő elismerést.

Tizenkét éve immár, hogy visszavonult, a térde felmondta a szolgálatot. Hiába szerette mindennél jobban a labdát, hiába tudott bármit megcsinálni vele, hiába gondolta úgy, ő bizony százéves koráig a pályán marad, Ronaldo is kénytelen volt belátni: kész, ennyi volt. Az egészsége közbeszólt, az ízületei tönkrementek, és a szurkolóknak ma már nemcsak mesteri szólói, hihetetlen góljai ugranak be, hanem profi karrierje után felszedett pluszkilói is. A labdarúgással 34 éves korában felhagyó volt brazil válogatott támadó esetében nem egy, nem is öt, hanem tíz-húsz kiló súlyfeleslegről beszélünk.

De mikor kezdődött a probléma?

Karrierje végén az AC Milanban futballozott, 2008 februárjában aztán harmadszor szenvedett térdszalagszakadást, ami egyben európai pályafutása végét jelentette. Sokan nem voltak hajlandóak tudomást venni róla, ám Ronaldo ekkor már súlyfelesleggel küzdött.

„A Milannál töltött időszakom alatt fedezték fel, hogy a pajzsmirigyem nem működik megfelelően. Olyan hormonokkal lehetett volna kezelni, amelyek doppingszernek minősülnek a sportban, ezért nincsenek engedélyezve.

Éreztem, hogy megállíthatatlanul gyarapszik a súlyom, nem tagadom, kétségbeestem.

Eleinte nem akartam elfogadni, hogy én, aki mindig is villámgyors voltam, akin soha egyetlen deka súlyfelesleg sem volt, ilyen problémával vagyok kénytelen szembenézni. Ekkor már majd kilencvennégy kiló voltam. Elhihetik, mindenféle orvosi segítséget igénybe vettem. Az évek alatt viszont hozzá kellett szoknom, hogy ezzel a problémával rendre szembe kell néznem.”

A brazilok kétszeres világbajnok csatára az utóbbi években megpróbálja viccesen felfogni az egészet. Előfordult, hogy a televízió kamerái előtt Gangnam Style aerobikórán izzadt, hölgyek társaságában próbált megszabadulni a felesleges kilóktól. A 118 kilósra dagadt zsenit aztán a brazil média is megtalálta, évekkel ezelőtt valóságshow-t indítottak, ahol figyelemmel lehetett követni Ronaldo fogyókúráját.

„Vicces volt, de igazából hatásos. Úgy döntöttem, lefogyok, mégpedig a nyilvánosság előtt, ezért a a Fantastico című tévéműsorban időről időre beszámoltak a diétámról.

Izzasztó edzésekre jártam, a hagyományos sportok mellett, mint a kosárlabda, a tenisz vagy a vízilabda, olyan foglalatosságokkal is megmozgattak, mint a kapálás.

A műsor célja az volt, hogy egy celeb szerepeltetésével hívják fel a figyelmet az elhízás veszélyeire és a tudatos életmódra. Sikerült is tizenhét kilótól megszabadulnom.”

A jojóeffektus azonban Ronaldónál is jelentkezett, az utóbbi időben hol elhízva, hol némileg karcsúbban lépett a nyilvánosság elé.

„Sokat vagyok úton, így pedig nehéz bevezetni a rendszeres étkezést. Tudom, az lenne az ideális, ha naponta ötször ennénk keveset, csakhogy én hol a repülőn eszem, hol az egyik szállodában vacsorázom, lefekvés előtt fél órával. De nem adom fel, a gyerekeimnek megígértem, százhúsz kilósan nem látnak többet!”

Ha a pontos súlyát azóta nem is lehet tudni, annyi bizonyos, hogy Ronaldo igyekszik formában tartani magát. Tavaly ugyanis megfogadta, ha a többségi tulajdonában lévő klub, a Real Valladolid visszajut a spanyol élvonalba, bringára pattan, és teljesíti a Szent Jakab-utat.

Ahogy arról oldalunkon beszámoltunk, Ronaldo végül – feleségével együtt – a klub létesítményétől, a José Zorrilla Stadiontól indult, és négy nap alatt ért Santiago de Compostelába, ahol hatalmas tömeg fogadta. Jóformán meg sem kottyant neki a csaknem 500 kilométeres táv.

A korábbi kiváló futballistának ennek ellenére is küzdenie kell hazájában azért, hogy elismerjék. Korábbi válogatottbeli csapattársa, Kaká a BeIN Sport oldalának meglehetősen lelombozó képet festett arról, hogyan tekintenek rá a brazil emberek.

„Ronaldo Brazíliában már csak egy kövér ember – árulta el Kaká. – Ha külföldön találkoznak vele, mindenki elismeri és megbecsüli, míg ha a hazájában sétál az utcán, legfeljebb amiatt nézik meg, hogy mennyit szedett magára. Brazíliában sajnos egyáltalán nem olyan támogató a közeg, mint hinné az ember.”

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Az érettségi miatt kihagyja az Eb-t, de a világbajnokságon nagy céljai vannak
Videók segítségül a Kinizsi Százas teljesítéséhez
Dilemmázik, melyiket erőltesse: az aszfalt az elsődleges, de terepen eredményesebb
Sportfesztiválok jönnek a diáksportban
A kínai nagy faltól az Antarktiszig: versenyek, élmények hét kontinensen

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást
Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.