Cukor, szénhidrát és ajánlott üzemanyag

Hogy mi az a maltodextrin? A Decathlon cikkéből kiderül, miért érdemes ezt a különös nevű összetett szénhidrátot fogyasztaniuk a sportolóknak is.

Helló, maltodextrin! Ki is vagy te valójában? Ott vagy a tömegnövelő szerek listáján és a diétás termékeken is. Hogyan lehetséges ez? Mitől vagy több és jobb, mint az egyszerű cukrok? Tárjuk fel a szénhidrátokról alkotott tévhiteket, és nézzük át a fontosabb tudnivalókat a cukrokról, hogy ne maradjanak mumusként a köztudatban.

Ebben a cikkben a maltodextrint járjuk körbe egy kicsit, de előbb beszéljünk általánosságban a szénhidrátokról és a cukrokról is, hogy ezután könnyebb legyen megérteni a lényeget.

A szénhidrátok. Gondolhatunk rájuk úgy is, mint a szervezet üzemanyagaira. Ezek a monoszacharidok, diszacharidok és poliszacharidok. Az elsők az egyszerű cukrok, mint például a fruktóz vagy a glükóz, ezek gyorsan szívódnak fel, gyorsan emelik a vércukorszintet, ezáltal gyors lesz tőlük az energiaszolgáltatás is.

Ezek hatására a hasnyálmirigy nagy mennyiségű inzulint termel rövid idő alatt. Az inzulin egy hormon, amely „kulcsként” működik, feltárja a sejtekben a glükózt. A magas inzulinszint eredményeképpen tehát a vércukorszint gyorsan a normális szint alá csökken. Az alacsony vércukorszint pedig jelentős visszaesést okoz a teljesítményben.

Ennek ellensúlyozására, és hogy képes legyél fenntartani a folyamatos és állandó szintű teljesítményt, folyton ilyen cukrokat kellene enned a verseny vagy edzés alatt.

A cukor az üzemanyagunk. Fontos tudnod, hogy a gyümölcsök, a zöldségek és a gabonák alapvetően cukrok. Állítaná azt valaki, hogy a több zöldség, gyümölcs és teljes kiőrlésű gabona ártalmas lenne számunkra? Persze hogy nem!

A cukor az az elsődleges üzemanyag, amely a testünket és az agyunkat hajtja. Tárolt formában glikogénnek, míg azonnal hozzáférhető állapotban glükóznak nevezzük. Minden tápanyag, beleértve a zsírokat és a rostokat, glükózzá bontódik le, azért, hogy a szervezetünknek azonnal hozzáférhető energiát szolgáltasson. Ha megpróbálnánk kiiktatni a cukrot az életünkből, az olyan lenne, mintha megpróbálnánk egy autót üzemanyag nélkül üzemeltetni.

Mi a rossz a cukorban? Ha magas glikémiás és magasan finomított ételt fogyasztunk, amikor éhesek vagyunk, azért rossz döntés, mert hirtelen magas cukorszintet, aztán erre egy erőteljes inzulinválaszt, végül cukorszintzuhanást okoz. Emellett sajnos többet is fogunk enni, mert a cukorszintzuhanás következtében újra megéhezünk. A magas glikémiás indexű ételeket ezért, ha tehetjük, párosítsuk magas fehérjetartalmú készítményekkel! Ezzel csökkenthetjük az inzulinválasz mértékét.

Az Aptonia kínálatában egzotikus ízvilágban, ráadásul guténmentesen találod meg a maltodextrint, érthető adagolási útmutatóval.

Miért inkább maltodextrin? A maltodextrin már a poliszacharidokhoz tartozó összetett szénhidrát, amelyet a szervezet lassabban dolgoz fel, így elkerülhető a hirtelen megnövekedett vércukorszint. Ennek eredményeként pedig megelőzhetjük a hirtelen visszaesést, ezenkívül a csökkent teljesítményt és a túl hamar jelentkező éhségérzetet. Különösen az állóképességi sportoknál fontos elérni egy jó szénhidrátegyensúlyt – komplex szénhidrátokból. Az egyszerű cukrokat csak kis mennyiségben érdemes fogyasztani glükóz formájában, amikor szükségünk van egy gyors energialöketre.

Mitől más még a maltodextrin? Nagyon fontos, hogy minél nagyobb a molekulatömeg, annál kisebb az ozmolaritás, tehát hogy egy liter folyadékban mennyi a feloldott részecskék száma. Minél nagyobb az ozmolaritás, annál gyorsabban ürül ki a gyomorból, vagyis kevésbé terheli meg, és gyorsabban jut tovább rajta.

Molekulatömegeket vizsgálva a maltodextrinnek jóval magasabb az ozmolaritása, vagyis adott mennyiségben kevésbé fogja megterhelni az emésztőrendszerünket.

Ezért kell különösen figyelni a táplálékkiegészítők beszerzésekor. Célszerű azokat választani, amelyek vegyesen tartalmaznak szénhidrátokat, és érdemes kerülni a csak egyszerű cukrokat tartalmazó kiegészítőket.

Németh Viktória, a Decathlon bloggerének írása

(x)

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Tippek a túrahátizsák könnyítéséhez
Az érettségi miatt kihagyja az Eb-t, de a világbajnokságon nagy céljai vannak
Videók segítségül a Kinizsi Százas teljesítéséhez
Dilemmázik, melyiket erőltesse: az aszfalt az elsődleges, de terepen eredményesebb
Sportfesztiválok jönnek a diáksportban

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást
Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.