Sportolók kedvencei – 5 érdekesség a tejről

Sorozatunk új részében a tej jótékony élettani hatásaival, a rendszeres fogyasztásához kapcsolódó érdekességekkel foglalkozunk.

1. Mennyi az annyi?
A tej rendszeres fogyasztása – kiemelkedő fehérje- és kálciumtartalmának köszönhetően – hozzájárul a szervezet kiegyensúlyozott működéséhez. Alakbarát nyersanyagnak tekinthető, hiszen az 1.5% zsírtartalmú változat csak 44 kcal energiát, ám 3.5 g fehérjét tartalmaz 100 ml-enként. A termék zsírtartalmától függően az energia- és a koleszterintartalom változhat (minél magasabb a zsírtartalom, annál magasabb e kettő mennyisége is), így szív- és érrendszeri megbetegedés vagy elhízás esetén a zsírosabb bolti tej vagy a házi tej fogyasztását érdemes kordában tartani.

2. Kálciumbomba
Már 1 dl tej fogyasztása is jelentősen hozzájárul a napi kálciumszükséglet fedezéséhez. 1 dl tej 120 mg kálciumot biztosít a szervezet számára, amely 30 g túró, 20 g sajt és 1 dl kefír vagy joghurt kálciumtartalmával egyenlő. A kálciumszükséglet egyéni, de általánosságban elmondható, hogy versenysportolók számára 1200-1500 mg, szabadidő-sportolók számára pedig kb. 800-1200 mg napi beviteli mennyiség javasolt.

3. Gyorsan felszívódó szénhidráttartalom
100 ml tej szénhidráttartalma 5 g, amely mennyiséget cukorbetegség és más szénhidrát-anyagcserezavar esetén (pl. inzulinrezisztencia, várandóssági cukorbetegség) már javasolt beleszámolni az étkezés szénhidráttartalmába.

A tej cukortartalma, a laktóz gyorsan szívódik fel a szervezetben, így pl. 1-1,5 dl tej vagy tejeskávé kíséretében elfogyasztott zabkeksz jó kis energialöketet adhat az edzés vagy verseny előtt 20-30 perccel elfogyasztva.

4. Tejpótló opciók
Diagnosztizált laktózintolerancia vagyis tejcukor-érzékenység esetén a laktózmentes tej és az abból készült tejtermékek közül választhatunk. Amennyiben viszont tejfehérje-allergiáról van szó, a laktózmentes opció sem nyújt megoldást, ilyenkor a tejpótlók kerülnek előtérbe. Ha a tej kiváltására gabonából (pl. zab, rizs) és olajos magvakból (pl. kesudió, mandula) készült tejitalokat használunk, törekedjünk a „kálciummal dúsított” felirattal ellátott termékek választására, ezek ugyanis a tejhez hasonló kálciumtartalmúak.

5. Megannyi forma
Ha a tejet önmagában fogyasztani nem szeretjük, akkor a tejjel készült tápláló gabonakásák, sodók és turmixok készítésére is jó opció lehet. Tejjel készíthetünk piskótát, pudingot is, de az omlett vagy a besamelmártással készített csőben sült ételek alapanyaga is egyben, számtalan ételféleségbe csempészve az étrendünket is változatosabbá tehetjük.

+1. Helye az étrendben
A hazai táplálkozási ajánlás, az Okostányér alapján törekedjünk a napi fél liter tej vagy ennek megfelelő kálciumtartalmú tejtermék fogyasztására. Szabadidő- vagy versenysportolók számára a komplexebb tápanyagbevitel érdekében egy praktikus tanács, hogy a tej alapú turmixokat bátran kombináljuk túróval és gyümölccsel, így például egy tejjel készült banánturmix edzés vagy verseny után remek fehérje- és szénhidrát pótlást biztosíthat.

Fotó: raskehoon.net

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Ne rángassuk a súlyokat! – egyedül építette fel magát a nulláról a vb-címekig
Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Molnár Péter nem zárja ki, hogy valaha visszatér a versenyzéshez
Gyomorprobléma hátráltatta, ám ez sem akadályozta meg az ob-győzelmét
Elszállt a kuplung, elesett futás közben, nem volt erő a lábaiban – mégis megnyerte a 12 órás ob-t

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.