Edzettebb, jobban alszik és lefogyott: napi 10 000 lépés egy éven át

Patrick Dale egy éven át naponta tízezer lépést tett meg, és elmondta, mindez milyen pozitív hatással volt a mindennapjaira.

Manapság, amikor viszonylag megfizethető áron kapható kütyükkel a pulzustól a lépésszámig minden fontos adatot mérni lehet, nagy divat figyelemmel követni, hogy naponta hány lépést, vagy mennyi kilométert teszünk meg. Vannak, akik ezt különböző kihívásokhoz kötik, az viszont elsőre elég merész vállalkozásnak tűnik, amit Patrick Dale bevállalt. A személyi edzőként dolgozó korábbi tengerészgyalogos időnként a fitnessvolt.com oldalon is publikál, és itt osztotta meg tapasztalatait is arról, milyen hatással volt rá az, hogy 365 napon át minden egyes nap tízezer lépést megtett.

Mindjárt azzal kezdi, hogy ezzel körülbelül napi három-négyszáz kalóriát égetett el, és egy év alatt csak a sétálással akár tizenöt-tizenhat kilót is leadhat az ember. Mindezt úgy, hogy nem egy különösebben megerőltető mozgásformáról van szó. Persze azt is hozzáteszi, hogy az elégetett kalóriamennyiség sok mindentől függ, egyebek mellett a kortól, az étrendtől, na meg attól is, hogy hol, milyen terepen tesszük meg azt a napi tízezer lépést. De nem ez volt az egyetlen előnyös hatása. Nyugalmi állapotban észrevehetően alacsonyabb volt a pulzusa, csökkent a vérnyomása, és sokkal gyorsabban regenerálódott a kondiedzései után, azaz összességében jó hatással volt az egész a szív-és érrendszerére, ami az erőnléti állapotán is meglátszott.

De javult a testtartása és az alvásminősége is, az utóbbi pedig értelemszerűen növelte az energiaszintjét is, ami hatékonyabbá tette őt a hétköznapokban. Emellett kevésbé volt stresszes, és a kreativitása is nőtt.

Ez persze szép és jó, de ahogy megjegyzi ez nagy fegyelmet és kitartást is igényel, mert idővel az ember hajlamos elkényelmesedni, és beiktatni egy-egy lazulósabb napot. Mert a napi tízezer lépés körülbelül másfél-két óra időráfordítást igényel, amihez a szokásosnál jobban meg kell tervezni a napirendünket. Na és persze azért anyagilag is kell rá áldozni egy keveset, mert a szokásosnál gyorsabban tönkremegy a cipőnk – neki átlagosan négyhavonta kellett újat vennie.

„A napi tízezer lépés nagyon kifizetődő – írta. – Amellett, hogy javított az erőnlétemen és az egészségemen, megtanított a kitartásra és arra, hogy a pozitív napi rutin mennyire jót tesz az életminőségemnek. Hogy kell-e naponta tízezer lépést gyalogolni, hogy jobb legyen a mentális és testi erőnlétünk? Nem feltétlen. A kutatások szerint már napi hat-nyolcezer lépéssel is hasonló hatást lehet elérni. Én annyit tudok mondani, hogy érzem ennek a hatásait, és éppen ezért minél tovább szeretném megtartani. ”

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Nem rendezik meg többet az Authentic Phidippides Runt
Mindent megtesz, hogy bekerüljön a 24 órás válogatottba
Fighters’ Run Budapesttől kőhajításnyira áprilisban
Ötven és száz kilométeres versenyt is megnyert már az idén
Szinte védjegye, hogy félmeztelenül versenyzik, már a szaúd-arábiai hőségre edz

Videók

Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között
A kötélen egyensúlyozás csúcsa, amikor csak egy hiba választ el a biztos haláltól
Te meddig tudsz dekázni? Ő a Mount Everestig!

Hegymászás

Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket
Küldetéstudata volt, tudása viszont semmi: az őrült mászón a hite sem segített
Három nap és két éjszaka a halálfalban: kőzápor után magyar siker az Eigeren

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.