Egy pofa sör futás után? Nem ajánlott, és jó, ha tudjuk, milyen hatása van

Az alkoholfogyasztás a szervezetre és a sportteljesítményre gyakorolt hatásáról számos állítást látott már napvilágot, ezért igyekszünk tiszta vizet önteni a pohárba.

Bizonyos sportok esetében még most is elterjedt az a nézet, hogy a terhelés utáni sörfogyasztás regeneráló hatású, ami pedig ebben a formában nem igaz. A jobb sportteljesítményt és életminőséget eredményező tudatosság fontos életmódbeli jellemző, amibe az alkoholfogyasztással kapcsolatos ajánlások is beletartoznak.

Érdemes tudni, hogy az alkoholnak is van energiatartalma: 1 gramm alkohol 7 kcal-t tartalmaz, ami más tápanyagokhoz viszonyítva nem is kevés – 1 gramm szénhidrát 4.1 kcal-t, 1 gramm fehérje 4.1 kcal-t, 1 gramm zsír pedig 9.3 kcal-t jelent. Ebből adódóan azok az italok, amelyek keverésénél egy vagy többféle alkohol mellett gyümölcslevet, esetleg szörpöt vagy szirupot is felhasználnak (lásd például a zömében pimasz módon jó ízvilágú koktélokat), a napi energiabevitelünket könnyen megemelhetik.

Egy görbe este után a fogyás addigi üteme is megtorpanhat, így az egyszeri, de nagyobb mértékű alkoholbevitel helyett a mértékletes alkoholfogyasztásra ajánlott törekedni.

A mértékletesség napi három egységet (20 gramm alkohol/nap) jelent nőknél, négy egységet férfiaknál (30 g/nap). A mediterrán diéta javaslatát nézve ez a nőknél napi maximum 1.5 deciliter, a férfiaknál pedig 2.5 dl vörösbort jelent.

A jó minőségű vörösbor azért más, mint a többi alkohol, mert polifenol- (rezveratrol-)tartalmának köszönhetően pozitív hatással van szív- és érrendszerünkre, illetve az oxidatív stressz elleni védelem erősítésével a daganatprevencióban is szerepet vállal. Érthető, hogy a kardiológusok előszeretettel ajánlják mérsékelt napi fogyasztását.

A vörösborral kapcsolatos francia paradoxon alapja az, hogy a franciákra jellemző – többek között a sajttal és a vajjal készült termékek fogyasztása miatti – magasabb zsírbevitel ellenére a szív- és érrendszeri megbetegedések száma alacsonyabb, mint más, átlagosan kevesebb zsiradékot fogyasztó országokban. Ezt a jelenséget a franciákra jellemző jelentősebb vörösborfogyasztással magyarázták, a mérsékelt alkoholfogyasztásnak (különös tekintettel a vörösborra) tehát előnye is lehet.

A közvetlenül sportolás, edzés és verseny előtti alkoholfogyasztás azonban a sportteljesítményt jelentősen csökkenti. Negatív hatásai között szerepel, hogy rontja az állóképességet, negatív hatással van az erőre, a koordinációra és a gyorsaságra. Emellett csökkenti a test hőszabályozásának képességét, növeli a vízkiválasztást, a dehidrációt, továbbá a sérülések kockázatát.

Ennek okán verseny- és hobbisportolóknak csak pihenőnapokon ajánlatos az alkohol fogyasztása, és akkor is a korábban leírt mértékben. A túlzott alkoholfogyasztás májkárosító és egyes daganatok kialakulásának esélyét is növeli. A vérképben a májparaméterek (GOT, GGT) emelkedése mellett a trigliceridszintet is emelheti, amely akár akut hasnyálmirigy-gyulladáshoz is vezethet.

Visszatérve a bevezetőre: a terhelés (edzés vagy verseny) utáni sörfogyasztás NEM regeneráló hatású, mindez az alacsony nátriumtartalommal, továbbá a glikogén- és fehérjeszintézisre gyakorolt negatív hatással magyarázható.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Világbajnoki címek, rekordok, kerékpáros-baleset – ilyen volt Brown Viktória éve
Még mindig nem hordanak elegen bukósisakot
Garantált a minőségi edzés az első személyzet nélküli, automata teremben
Miből áll össze az ideális sportolói reggeli?
Jól választ versenyt: Kínában még senki sem futott gyorsabb maratonit nála

Videók

Kényelmes, de ijesztő: így alszanak a sziklamászók a semmi fölött
Hullámvasút az erdő közepén – így is lehet a természetben bringázni
Őrült via ferrata – felfelé gyalog, lefelé bringával

Hegymászás

„A hegymászás egyenlő a szabadsággal” – vallja a hegyek öntörvényű zsenije
A legendás serpa, aki huszonegyszer járt a világ tetején
Lengyel Ferenc szólómászásban feljutott az Ama Dablam csúcsára!

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.