Finom, egészséges és szinte bármely étrendbe beilleszthető a granola

A zabkásához hasonlóan a granola is egyre népszerűbb tejjel, növényi itallal vagy joghurttal fogyasztva, ráadásul otthon is könnyen elkészíthetjük.

A granola zabpehelyalapú, általában mézzel és vajjal készített finom ropogtatnivaló, a bolti változat mellett otthon is egyszerűen elkészíthető. Az otthoni változat azért is jó, mert ízvilágát kedvelt olajos maggal, aszalt vagy liofilizált gyümölccsel és persze csokoládéval is izgalmassá tehetjük.

A kiegyensúlyozott táplálkozásnak megfelelően a mértékkel fogyasztott granola bátran beilleszthető étrendünkbe.

A zab már alapból egy értékes gabona, a benne található béta-glükán elősegíti a vér koleszterinszintjének optimális szinten tartását. Természetesen a granolát készíthetjük a zabpehely helyett akár rozs- vagy árpapehellyel is. Amennyiben a ropogós golyócskákat tejjel vagy joghurttal fogyasztjuk, akkor a kalcium és a fehérje megfelelő napi beviteléért is sokat tehetünk. A dióval, mandulával vagy chiamaggal készült változatok – omega3-zsírsavtartalmuk következtében – a szív- és érrendszer védelméhez járulnak hozzá, míg a liofilizált vagy aszalt gyümölcsös granolák – rost-, vitamin- és antioxidáns-tartalmuk miatt – többek között a daganatprevenciót segítik. Az otthon készített változat azért is ajánlott, mert a boltban találhatónál kevesebb mézzel, illetve akár hozzáadott cukor nélkül, datolyapasztával is el tudjuk készíteni. Fontos tudni, hogy a gluténmentes étrendet követőknél kizárólag a gluténmentes zabpehellyel készült változatok fogyaszthatók.

A granola kiváló karácsonyi ajándék kicsiknek és nagyoknak, az édességkedvelőknek és az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozást szem előtt tartva is. Az ünnepi ízvilágra hangolódva kedvünk szerint adhatunk hozzá fahéjat, gyömbért, narancshéjat, szárított almakockát, pluszadag mandulát vagy törökmogyorót, vagy mézeskalács-fűszeres kekszdarabokat. Celofánba, üvegbe vagy dobozba rakva, karácsonyi szalaggal átkötve és egy kedves üzenettel ellátva biztosan mosolyt csal majd az arcokra.

Íme egy receptötlet a karácsonyi granolához!

Hozzávalók:
125 g zabpehely, 35 g törökmogyoró, 15 g mandulapehely, 15 g almakocka, vaj, 1 ek méz, fél csipet só, narancshéj, fahéj és vanília (utóbbiak ízlés szerint)

Elkészítés:
A zabpelyhet nagyobb serpenyőben alacsony lángon pirítani kezdjük (kevergessük folyamatosan, nehogy odaégessük!). Közben hozzáadjuk a darabokra vágott mogyorót és a mandulapelyhet. Ezután jöhet bele a vaj és egy csipet só, majd az egészet jól átforgatjuk, hogy a vaj egyenletesen elkeveredjen. Egy-két perc múlva ugyanígy hozzátesszük a mézet is. Az alaposan elkevert granolát lehúzzuk a tűzről, belekaparjuk egy porcelántálba, hozzáadjuk az almakockát, a narancshéjat és a fűszereket, majd az egészet alaposan összekeverjük. Félretesszük hűlni, de azért közben néhányszor forgassuk át, nehogy egy nagy koronggá tapadjon össze az egész. Miután kihűlt, jól zárható edénybe, zacskóba csomagolhatjuk is, de persze kóstoljuk meg előtte, hogy mit hoztunk össze!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Molnár Péter nem zárja ki, hogy valaha visszatér a versenyzéshez
Gyomorprobléma hátráltatta, ám ez sem akadályozta meg az ob-győzelmét
Elszállt a kuplung, elesett futás közben, nem volt erő a lábaiban – mégis megnyerte a 12 órás ob-t
Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.