Fogyj és izmosodj játszva

Világviszonylatban is rendhagyó ötlettel állt elő két magyar: társasjátékkal, kártyákkal igyekeznek elősegíteni a fogyást és a mozgást, illetve az egészségesebb életmód elérését. A részletekről az ötletgazdák egyike, Nagy Norman beszélt.

Nincs időm, nincs kedvem, nincs helyem, nincs pénzem – szinte mindannyian ismerjük ezeket a kifogásokat és különböző variációit arra, miért csaljuk el az adott napi mozgást. Létezik azonban egy játék, amelyre nehéz nemet mondani: a SportIN Card. Három hónapja kapható a piacon a Nagy Norman és Horváth Miklós által elkészített kártyajáték. A kártyákon öt nehézségi szinten 51 gyakorlat szerepel, a feladatok elvégzéséhez kétszer kétméternyi terület kell, viszont semmilyen eszközre sincs szükség, hiszen kizárólag saját testsúlyos feladatok szerepelnek a programban. A társasági élmény fontos, hiszen az alkotók céljai egyike a közösségi élmény elérése, azaz összehozni az embereket, de aki akarja, egyedül is játszhatja.

„Horváth Miklóssal közösen alkottuk meg a játékot – kezdi Nagy Norman, a másik ötletgazda. – Az volt a célunk, hogy legyen egy játék, amely közelebb hozza egymáshoz az embereket, hiszen egyedül sokkal nehezebb motiváltnak maradni. Szerettük volna, ha úgy tudnak mozogni az emberek, hogy ki sem kell mozdulniuk otthonról, időt és pénzt takarítanak meg, mégis rendszeresen mozognak. Ahogyan utánajártunk, világviszonylatban sem nagyon létezik a mienkhez hasonló játék.”

A játék alapvető célja, hogy az állóképességet javítsák és minden izmot megmozgassanak, ezért hosszas mérlegelés után az intervall módszer mellett döntöttek. A feladatok folyamatos kihívást jelentenek, hiszen 40 másodperc alatt kell ismételni a gyakorlatokat, így mindenki a maga edzettségéhez mérten pörgetheti a feladatokat.

Az alkotók 12 éves kor felett ajánlják a játékot – nem mintha előbb ne lehetne sérülésveszély nélkül elkezdeni, de a szabályok és a tudatos játék miatt határozták meg azt a kort. Felső korhatár ellenben nincs, sőt Nagyék sok gyakorlatot kifejezetten az 50 felettiekre gondolva építettek bele a játékba, például a törzsizmot megmozgató gyakorlatokat. A kártyákon képek mutatják be a gyakorlatokat, de a honlapon videókat is találni a helyes kivitelezésre.

Nagy Norman korábban személyi edzőként dolgozott, társával találta ki a gyakorlatokat. Az „élesítést”, azaz a piacra kerülést azonban hosszas tesztelés előzte meg.

Egy évig heti többször is összegyűlt a gondosan összeállított, 16 és 50 év közöttiek alkotta nagyjából húszfős csoport, és rendszeresen játszottak, Nagyék pedig a tapasztalatokat felhasználva csiszolták, fejlesztették a SportIN Cardot.

Az alkotók egyébként afféle misszióként tekintenek a játékra, amely segít elérni, hogy az emberek egészségesebb életmódot éljenek, hogy az ülőmunkát végzők, a sportra nehezen időt találók is mozogjanak. A tervek szerint kiegészítő csomaggal 102 gyakorlatosra bővítik a játékot, amelyet ki lehet próbálni a hetente tartott nyílt játékokon.

„Három hónapja vagyunk a piacon, és csupa pozitív visszajelzést kaptunk – folytatja Nagy Norman. – Nekünk tényleg az a fontos, hogy át tudjuk adni az egészséges életmód szemléletét, abszolút másodlagos, hogy hány csomag kártyát adunk el. Nem véletlenül létezik blog a honlapunkon hasznos gondolatokkal, tanácsokkal, aki szeretne, segítséget talál az életmódváltáshoz.”

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Magyar éremre számít az 1991-es győztes
Sportolók kedvencei – 5 érdekesség a paradicsomról
Lassíts le, és elkezdesz látni!
A szélerősség fokozatai – mikor ne induljunk túrázni?
Kígyójával a nyakán szörfözött – pénzbüntetést kapott

Videók

Forradalmi extrém sport a vízen: szörf és krosszmotor összegyúrva
Lélegzetelállító videó: egy százméteres sziklatorony megmászása testközelből
Megmutatjuk, milyen őrült sebességgel száguld egy bázisugró

Hegymászás

A Magas-Tátra gyönyörű, de veszélyes kihívása profiknak: a Sas-út (videóval)
Hogyan lépjünk szintet a túrázás után? Tippek és tanácsok kezdő hegymászóknak
Végzetes kötél Katmanduból: a legenda, aki megállíthatatlannak tűnt

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?
Karintiában télen is lehet ötvözni a luxust a kempingezéssel

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.