Készülj a nyárra! Hatékony edzéstippek

Ki hogy áll a beach bodyval? Kényes téma, ami sokakat érint: hol érzékenyen, hol rosszul, hol kifejezetten jól. Attól függ, ki hol tart a formálódás folyamatában. (x)

Ha még csak most kezdődik el a nagy átalakulás, aminek a célja a nyári forma elérése, akkor íme, néhány kellék, amit érdemes beszerezni a könnyebbség, meg persze az eredményesség kedvéért.

Súlyokkal a súlyveszteségért?

Igen! A köztudatban él egy olyan elképzelés, hogy kizárólag a kardiómozgás az, amely képes aktivizálni a zsírégetést a szervezetben. Ez azonban ebben a formában nem helytálló. A sporteszközök között főszerepet játszanak a kisebb-nagyobb súlyok, amelyek az aerob mozgás jótékony hatásain keresztül nagyban hozzájárulhatnak egyrészt a test formálódásához, másrészt a felesleges kilók elvesztéséhez. A másik félreértés általában ezen a ponton bukkan fel, miszerint ehhez több tíz kilót kell megmozgatni, mert másképpen nem működik. Ám az a jó hírünk, hogy ez az elképzelés is fals.

A kisebb súlyokkal, nagyobb ismétlésszámmal végzett gyakorlatok határozottan eredményesek, mégpedig már rövid távon látható formában.

A kézi súlyzókon túl megéri lábsúlyokat is beszerezni, amelyekkel még egy hagyományos séta is feldobható. Hiszen az egyik legjobb edzésforma, amire oly kevesen gondolnak, a séta, illetve a gyors gyaloglás. A legtöbben sebességet váltanak egyből, és a futásra asszociálnak, viszont a kutatások már egyértelműen arról tanúskodnak, hogy a dinamikus séta az egyik leghatásosabb mozgásvariáció, amihez ráadásul nincsen szükség semmi extrára.

Persze ennél feljebb is tehető a léc, és a kellemes a hasznossal összeházasítható. Ilyen a biciklizés, amikor mozgás közben a táj szépsége is megjelenhet, vagy éppen egy kiadós hajtás után a bevásárlás is elrendezhető. A bringapaletta széles spektrumot jár be, s gyakorlatilag erről a témáról külön cikksorozatok szólhatnának, annyira sokrétű az a kérdés, hogy kihez milyen típusú hajtány illik.

Mindenesetre érdemes a vásárlás előtt tisztázni az egyéni célokat, mert országútra, terepre vagy városba nagyon más felépítésű bringa való.

A csapatjátékok is edzésnek minősülnek?

Még jó! A kosarazás, focizás vagy kézizés tökéletes kikapcsolódás, egyúttal testmozgás. Ráadásul amikor jó a hangulat, amikor a barátok vagy a családtagok összejönnek egy kis közös szórakozásra, a fizikai komfortzóna átlépése egyáltalán nem tűnik nehéz feladatnak, míg, mondjuk, otthon egyedül a súlyok fölött görnyedve nem biztos, hogy ugyanez az életérzés. Márpedig az tény, hogy a lelkiállapot stabilitása kulcsfontosságú a sikerhez, mert azt kár lenne tagadni, hogy a különböző edzésprogramok végrehajtása során előfordulhatnak úgynevezett platóidőszakok, amikor nehezen mozdulnak előre a dolgok, és amikor úgy tűnik, a fizikai muníció elfogyott. Viszont ha a lelki háttér megingathatatlan, minden ilyen szituáció átvészelhető, s folytatódhat tovább a szárnyalás.

Vagyis az idei év legsikeresebb edzése az, amelyik örömöt szerez, amelyik egyénileg a legtökéletesebb, és nem az, amelyik divatos vagy felkapott.

Kép: Freepik

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

A meleg volt a legnagyobb kihívás, a vége borzalmas volt, de győzött a VTM-en
A Késely családban mindenki rendszeresen mozog és nagy terveket sző
Ne rángassuk a súlyokat! – egyedül építette fel magát a nulláról a vb-címekig
Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Molnár Péter nem zárja ki, hogy valaha visszatér a versenyzéshez

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.