Mikor igyunk? – a telefonunk figyel rá

Foglalkoztunk már a különböző sportolási lehetőségekhez kapcsolódó alkalmazásokkal, sorozatunk záró részében pedig a kiegészítő applikációkat mutatjuk be, amelyek szintén fontosak lehetnek.

Csipog a telefon, rezeg az óra. Ezúttal azonban nem egy közepesen fontos üzenet vagy egy határidős email miatt, hanem azért, mert már régen ittam. Vagy régen könyveltem be a telefonba, hogy ittam. Bizony, manapság már erre is lehet alkalmazásokat találni, csak bepötyögjük a súlyunkat, a korunkat, és kiválasztunk néhány egyéb paramétert; az applikáció pedig meghatározza, hogy mennyi folyadékra – lehetőleg vízre! – van szükségünk, s az általunk meghatározott időközönként jelez, hogy figyeljünk oda erre is.

Az egyik legnépszerűbb és legegyszerűbb alkalmazás a My Water, amelynek alapverziója ingyenes. Ebben a víz, tea, kávé hármast tudjuk vezetni, de ha egyéb folyadékot is könyvelnénk, már a fizetős verzióra lesz szükségünk, ami iOS-re 1790 forint, Androidra pedig 1090 forintba kerül. Az alkalmazás a különböző italokat különböző szorzóval kezeli, a másfél deci kávé például csak 1.2 deci folyadékot ér az egész napos kvótából. De használhatjuk a Drink water remindert is, 690 forintba kerül a teljes verzió. Itt is érvényes, amit korábban is írtunk a fizetős applikációkra, vagyis próbáljuk ki az ingyenes tesztverziókat, és azután döntsünk arról, hogy nekünk melyik tetszik a legjobban.

Ha még a vízivás dokumentálásánál is elhivatottabbak vagyunk, és még többet akarjuk használni a telefonunkat, jöhetnek az étkezést felügyelő alkalmazások. Az egyik legnépszerűbb az iOS-re és Androidra is elérhető Yazio, amelybe beírjuk, hogy mit és mennyit ettünk, az applikáció pedig társítja mellé a kalóriák számát, így folyamatosan nyomon követhetjük a napi kalóriabevitelünket.

A Pro, azaz a fizetős verzió pedig még több étrendi tippel, az ételek még szélesebb körével, no meg receptekkel, edzéstervekkel, virtuális tanácsadással segít minket, éppen már csak lefogyni nem tud helyettünk. Igaz, mi meg legalább addig sem eszünk, amíg a telefont nyomkodjuk. Szintén a kalóriaszámlálást segíti a magyar fejlesztésű KalóriaBázis (ingyenes, de csak Androidra érhető el), vagy kipróbálhatjuk a Calorie Counter vagy éppen a MyFitnessPal alkalmazást. Azzal érdemes számolni, hogy mivel Magyarország szűk piac, kevés a magyar nyelvű alkalmazás, illetve egy-két magyar étel is hiányozhat a listáról.

Ha már teleettük és -ittuk magunkat, figyeljünk oda a sportolásra is, és ha szeretünk magunk edzeni, a különböző időzítők is jól jöhetnek. Ilyen például Workout timer, ahol szépen beállítjuk, hogy hány másodperc munkát és hány másodperc pihenőt tervezünk, a telefon meg jelez, hogy mikor pihenünk, és mikor dolgozunk újra – és ez csak a legegyszerűbb, ingyenes verzió, a magasabb szintűben egész edzésterveket integrálhatunk, sőt tippeket is kapunk az edzéshez. Hasonló tudású applikáció az Interval Timer, az ismert futós program, a Runstastic is készített már időzítős kiegészítőt.

Órákig böngészhetnénk még a különböző alkalmazásboltokat, és érdemes is időt szánni rá – a konklúzió viszont ugyanaz lesz, mint a sportolásapplikációk esetében általában: mindegyik hasznos segítséget nyújt a háttérből, de ha mi nem vagyunk hajlandóak rendszeresen mozogni és egyidejűleg odafigyelni a táplálkozásra, akkor az egész semmit sem ér.

Úgyhogy irány az edzőterem!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Az Ultra-Trail Hungary győztesének az újabb nagy kihívás a Mont Blanc-futás
Edzés a füles ágyúgolyóval: hatékony, de veszélyes is lehet
Hatszor nyert Mr. Olympiát, de azt mondja, a sok edzésnek semmi értelme
BMX: célkeresztben az Európa-bajnokság és az olimpia
Három gyakorlat, amely kötelező a megfelelő bemelegítéshez

Videók

Mit tegyen az, aki imádja a kajakot, de elege van a vízből? Irány a dűnék!
Túra közben egy kötélen egyensúlyozva megnézték, mi van a vízesés tetején
Ha nincs víz, jó a hó is: magashegyi kajakverseny vagy extrém roncsderbi?

Hegymászás

Csak múltja vagy jövője is van a magyar himalájai hegymászásnak?
Versengés a Mount Everesten, a rekordtartó serpa már 28 csúcshódításnál jár
Egy tragédia margójára: a hegymászókat nem megérteni kell, hanem elfogadni

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?
Karintiában télen is lehet ötvözni a luxust a kempingezéssel
11 jó ok arra, hogy Karintiába utazzunk
A legjobb módja az adventi várakozásnak

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.