Nyári futóvágy: csak egy korty vizet!

Futóversenyek híján nincs túl sok aktuális bejegyzés a virtuális térben, de blogszörfösünk így is rábukkant néhány érdekesebb írásra, és most az is kiderül, mennyit számít a profi futócipő.

Amikor épp nem ömlik az eső, vagy nincs kánikula tűző napsütéssel, ideális futóidők vannak mostanság: kellemes 18-20 Celsius-fok, hűvös széllel, ez pont tökéletes. Az egyik ilyen kellemesebb időben „elkövetett” futásomnál elterveztem, átfutok a szomszéd városba, ami nagyszerű döntésnek bizonyult, mert igencsak jólesett az az edzés. De… Megint szétszórt lehettem az induláskor, mert a vizemet otthon hagytam.

Bár nem volt meleg, természetesen onnantól kezdve, hogy a vízhiányt észrevettem, folyton azon kattogott az agyam, hogy inni szeretnék.

Visszafelé beügettem a temető kapuján, mert láttam, hogy ott van egy kút, s végre ittam pár kortyot. Olyan jólesett, mintha már épp a kiszáradás fenyegetett volna, de természetesen erről szó sem volt. A mostani cipőm néha meglep, ez történt ennél a futásomnál is. Nike Air Zoom Vomero 14-est használok, s nyugodt szívvel kijelenthetem, hogy ez az eddigi egyik legjobb futócipőm, és azon most lépjünk túl, hogy olyan gyönyörű, hogy nem lehet vele betelni. Már más is mondta, a bemelegítő kilométerek után úgy érzi, hogy ez a cipő szinte felnyomja, -ugrasztja a talajról, ami kissé furán hangzott, de természetesen meghallgattam, mint valami kedves népmesét, bólogattam, aztán el is felejtettem.

Azonban néha én is észrevettem hasonlót, azaz néhány kilométer után elkezdek ugrálni, mint egy szöcske, úgy rugaszkodom el a talajtól, mint egy gazella.

Most is ez történt, a lábaimat úgy kellett visszafogni, mert tudtam, ilyen tempónál hamar kifulladok, de a cipők csak vittek, mintha teljesen elkülönültek volna a testemtől. És ez nem flow volt, az egészen biztos. Tudom, hogy a futócipők folyamatos fejlesztéseken mennek keresztül, de mint amatőr futó, ezekkel azért annyira nem foglalkoztam. A lényeg az volt mindig is, hogy a futásmennyiségemhez, terepeimhez, alkatomhoz passzoljon, és persze jól nézzen ki. Ez a cipőm azonban még ilyen extra élményeket is produkál. Remélem, ha cserélnem kell, tudok majd még ilyet venni, mert egyszerűen imádom!

CHIKENLEGS (youtube)

Kálmán Teréz és Szilvási Péter egy sorozat készítésébe kezdett az Ensporttal karöltve, ami a futósérülésekkel foglalkozik. Ez a második rész, de természetesen az elsőt is megnézhetitek. Péter ellátogatott az Ensport gyógytornászához, így pontosan láthatjátok, mi zajlik egy ilyen felmérésen, konzultáción. Teréztől pedig hasznos tanácsokat kapunk, hogyan készüljünk a vizsgálatra, milyen kérdésekre kaphatunk választ. Péternél először felmérés készült, majd különböző tesztek, végül a megoldást jelentő gyakorlatok összefoglalója. A vizsgálat körülbelül két órát vesz igénybe.

UTRAKELEK.WEBNODE.HU

A szerző a poszt elején elmerül a futócipők világában, és a futóberkekben gyakorlatilag megunhatatlan témát boncolgatja. Érdekes futócipőfotókat is láthatunk, illetve saját teszteket is végzett, ennek tapasztalatait osztja meg velünk.

A bejegyzés második felében pedig balatoni futásairól olvashatunk, ismét gyönyörű helyen koptatta a cipőit!

FUTOLEPES.COM

Őry István edzőtől mindig hasznos tippeket kaphatunk a futás minden területével kapcsolatosan, érdemes a honlapját folyamatosan látogatni. Legfrissebb anyaga a futás utáni nyújtással foglalkozik, erről szemléltető videó is készült!

 

MIRŐL ÍR A FUTÓBOLOND

Ne hagyjuk, hogy szívják a vérünket!

KREMLICZA LEVENTE

A csapadékos, meleg időjárással együtt a vérszívók is megjelentek, és a fákról, bokrokról vagy éppen a levegőből lesik, mikor csaphatnak le a gyanútlan futóra, túrázóra. Míg a szúnyogok, legyek többsége pusztán idegesítő, addig a kullancsok és néhány más rovar kifejezetten veszélyes lehet. A kullancsok Lyme-kórt és vírusos agyhártyagyulladást terjeszthetnek, utóbbi ellen ugyan van védőoltás, de sokan nincsenek beoltva.

A védekezés legjobb módja a megelőzés, a kullancs- és szúnyogriasztó spray-k talán a leghatásosabbak, érdemes minden futás, túra előtt alaposan befújni magunkat. A magas aljnövényzet az egyik kedvenc helye ezeknek az élősködőknek, így ne a térdig érő fűben álldogáljunk, és kerüljük a sűrű, bokros részek alatti pihenést is. A folyamatos mozgás megnehezíti a dolgukat, ahogy a sapka, zárt póló, magas szárú zokni viselése is, bár a kullancs ezeken keresztül is bejuthat. Otthon mindenképp nézzük át magunkat alaposan, akár többször is, velem előfordult, hogy csak másodjára vettem észre egy jól megbúvó példányt.

Ha találunk magunkban kullancsot, minél előbb távolítsuk el. Erre a speciális vagy jobb híján bármilyen csipesz alkalmas, gyors, határozott mozdulattal kell kiszedni, hogy minél kevesebb ideje legyen a nedveit belénk juttatni. Az eltávolított példányt érdemes megtartani pár napig, ha esetleg tüneteink lennének, akkor tudnak mintát venni belőle, ami segíthet a pontos diagnózisban, kezelésben. Ha a csípés helye körül piros kokárdaszerű minták kezdenek megjelenni, vagy láz, fejfájás lép fel, akkor mindenképp keressünk fel orvost. Vigyázzunk az egészségünkre, és ne hagyjuk, hogy szívják a vérünket!

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is
Idén is minden adva volt a jó élményhez a Vivicittán
Edzeni legalább annyira szeret, mint versenyezni, nagy célokat tűzött ki maga elé az évre
23 569 résztvevő és magyar győzelmek a 39. Telekom Vivicittán

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.