Négylábúval egy csapatban: kutyasportok

Fajtatiszta vagy keverék, lakásban tartott vagy kinti házőrző, a kutyának nagy igénye van az ember közelségére, illetve szükségük van fizikai és mentális energiáik megfelelő levezetésére.

Kicsi vagy óriás, fajtatiszta vagy keverék, lakásban tartott vagy kinti házőrző, a kutyának elképesztően nagy igénye van az ember közelségére. És bár a különböző fajtájú, testi és szellemi adottságú kutyáknak különböző mértékben, ám mindenféleképpen szükségük van fizikai és mentális energiáik megfelelő levezetésére.

Hiába a tökéletes kutyaház, a millió játék és a minőségi kutyaeledel, ha ezek az igényeik nincsenek kielégítve, könnyen kialakulhatnak náluk olyan rossz szokások, pótcselekvések vagy akár súlyosabb viselkedészavarok, amelyek rengeteg kellemetlenséget okoznak az állatnak és környezetének egyaránt. A rendszeres séták, a kutyanapközik és az alapengedelmességi tréningek mellett rengeteg kutyasport létezik, amelyek kiváló lehetőséget jelentenek azoknak, akik szívesen edzenének az imádott négylábúval egy csapatban.

 

 

Mielőtt nyúlcipőt húzva iszkolnánk ki kedvencünkkel a futópályára, fontos leszögeznünk, hogy nem minden kutya alkalmas mindenfajta mozgásformára, egyes sportokat pedig – mint a kutyával futás vagy kerékpározás – saját magunk és kedvencünk biztonsága érdekében érdemes előzetes gyakorlással megalapozni, hiszen a szabadban bármikor érheti az állatot olyan hirtelen erős inger (pl. vélt zsákmány vagy ijesztő hanghatás), amitől kiesik a ritmusból, s ami könnyen balesethez vezethet.

Ahhoz, hogy megtaláljuk kutyánk és a magunk számára is tökéletes sportágat, érdemes felmérni a kutya energiaszintjét, egészségi állapotát, fizikai és szellemi adottságait, valamint meghatározni azt, hogy mi mennyit szeretnénk mozogni egy edzés vagy verseny alatt.

Íme néhány a legnépszerűbb kutyasportok közül:

Agility: Az agility egy ügyességi versenysport, ahol a tréner akadálypályán vezeti végig a kutyát a lehető legrövidebb idő alatt a lehető legkevesebb hibaponttal. A sportágban kiemelkedő fajták pl. a border collie, az ausztrál juhászkutya, vagy számos magas energiaszintű keverék.

Futás és kerékpározás kutyával: Tökéletes választás azoknak, akik egyszerű és olcsó megoldást keresnek a közös edzésre. Egy egyszerű, erre a célra kialakított, szinte bármelyik webáruházból beszerezhető hevederen kívül semmilyen más felszerelésre nincs szükség hozzá, ráadásul a legtöbb kifejlett, egészséges kutya alkalmas rá. (Kivéve az olyan kis testű és/vagy futásban nem erős fajták, mint a tacskó vagy a légzési nehézségekkel küzdő buldogfélék.)

Obedience – az engedelmesek sportja: Ez a versenysport az alapengedelmesség elemeinek ismeretében teszi próbára a kutyákat és gazdájukat. Az olyan vezényszavak, mint az ül, fekszik, forog stb. hibátlan bemutatása a cél a versenypályán. A border collie és az ausztrál juhász ebben a sportágban is kiemelkedő teljesítményű fajta, de bármilyen gyors észjárású, a gazdájára nagyon odafigyelő kutya alkalmas a versenyzésre.

 

Fotók: freepik

(x)

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Gyomorprobléma hátráltatta, ám ez sem akadályozta meg az ob-győzelmét
Elszállt a kuplung, elesett futás közben, nem volt erő a lábaiban – mégis megnyerte a 12 órás ob-t
Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.