Nem csak a gyönyörű lányok sportja

Egyre népszerűbb Magyarországon, főleg egyetemi berkeken belül a cheerleading, ami ma már több mint pomponlányos szurkolás a pálya szélén. Lássuk, milyen a sport belülről!

A cheerleading szép múltra tekint vissza: 1898. november 2. a sportág megszületésének dátuma. Johnny Campbell, a Minnesota University amerikaifutball-klub szurkolója gondolt egy merészet és kialakított egy kis drukkercsapatot, amely különféle rigmusokkal, énekekkel buzdította a kedvenceket. Az eredmény nem maradt el, győzött a Minnesota, és ezzel a cheerleading megindult világhódító útjára.

Eleinte csak férfiak vettek benne részt, majd 1941-ben a háborúba induló urak helyét a hölgyek vették át, akik ma is többségben vannak.

A sportágnak két válfaja van: cheerleading és a performance cheer. A cheerleadinget akrobatikus tornaként értelmezhetjük, itt láthatunk különféle emeléseket és piramisokat, valamint az ebből történő különféle szaltókat. A performance cheer a sportág táncos verziója: hiphop, jazz és klasszikus balett alapokon nyugvó koreográfiákat mutatnak be a cheercsapatok. A legismertebb a pom-dance, amikor pomponnal a kézben mutatják be a csapatok előadásaikat – a külső szemlélő többségében erről ismeri fel a cheerleadereket.

Magyarországon éppen tíz éve, 2009-ben jelent meg a sportág, több egyesületnél egyidőben: Kovácsik Rita vezetésével az ELTE-n a futsalcsapat szurkolótáboraként alakult meg a cheerszakosztály. A kezdetekről és a cheerleadingről Nagy-Kismarci Bence, a BEAC és Semmelweis Egyetem cheercsapatainak edzője mesélt.

Amerikából indult, de Európában is hódít – fotó: AFP

„Amikor elkezdtük 2009-ben, még csak hatan voltunk. Ma már külön felnőttcsapatunk és utánpótlásbázisunk van, nagyjából kétszázan sportolnak nálunk. Van ovis csoportunk is, amelynél a cheerleading csak mozgásos készségfejlesztés. Míg a mi korosztályunk felnőttként kezdte a cheerleadinget, addig ma már az utánpótlásból kerülnek fel a sportolók. 14 éves kortól már szeniorkorú a versenyző, és nagyjából harmincéves korig végezzük, utána a sport jellege és a testi adottságok miatt már nemigen lehet űzni a sportot.”

Mivel a cheerleading különféle emeléseket, akrobatikus tornaelemeket is tartalmaz, így sokak számára válik elérhetővé.

„Igazából bárkinek ajánlható: az emelésekhez erős emberekre van szükség, így fiúk is vannak a csapatokban, de a testalkat sem kizáró ok, lehetsz magasabb vagy alacsonyabb, mindenki megtalálhatja a helyét a koreográfiában. Ráadásul teljesen kezdőként is jöhetnek hozzánk, ha valakinek van tornászmúltja az pluszszerencse. Lényeg, hogy legyen egy egészséges testtudatunk.”

Bár a cheerleading versenysport is, sokan a szabadidő kellemes eltöltése gyanánt űzik. Az általában másfél órás edzéseken bemelegítés után erősítő és nyújtó gyakorlatokat végeznek, majd jöhet a technika fejlesztése: először az alacsony emeléseket gyakorolják, onnan haladnak a nehezebb technikák felé. A szaltókat először trambulinon gyakorolják, majd talajon (mindig szőnyegen!).

Az emelések legegyszerűbbike, amikor négyen emelnek egy embert, gyakorlásnál többen is besegítenek, amíg biztosan nem megy. A profibbak már párosan is emelnek (egy fiú egy lányt), a lányoknál 3:1 az arány.

Természetesen aki versenyezni szeretne, az is megtalálja a számítását: „Magyarországon több verseny is van (MEFOB, ELTE Spring Open, magyar bajnokság), amelyeken a csapatok összemérhetik a tudásukat. Minden évben van Európa-bajnokság, évente világbajnokság is van Orlandóban, ide sajnos nehéz a kijutás. Már megkaptuk az előzetes olimpiai státuszt, reményeink szerint hamarosan ott lehetünk a játékokon is! Addig is a külföldi versenyeken, Ausztriában, Szlovéniában szerezhetünk tapasztalatot.”

Magyarországon is egyre népszerűbb a cheerleading, ma már 500–700 igazolt sportolója van a szövetségnek. Sokakat tudnak megszólítani, fiúkat is egyre inkább, akik észreveszik a sportban rejlő kihívásokat: „Nagyon sok megkeresésünk van, hogy adjunk különféle műsorokat, amolyan halftime-show-kat. Amerikaifutball-mérkőzéseken mindig ott vagyunk, de a jégkorong-válogatott meccsein is adunk műsort. A lényeg, hogy tudunk szereplési lehetőséget biztosítani, lehet versenyezni is, de a cél, hogy mindenki élményekkel telve távozzon.”

Nyitó kép: Nagy-Kismarci Bence (ELTE-BEAC Cheerleading)

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Elszállt a kuplung, elesett futás közben, nem volt erő a lábaiban – mégis megnyerte a 12 órás ob-t
Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.